понеделник, април 22


10 източника на протеини за всяко меню (част 2)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 източника на протеини за всяко меню (част 2)

Независимо от хранителния ни режим и избора на протеин е важно да си доставяме необходимото му количество. Ако във вашата храна, не присъстват животинските продукти, това по никакъв начин не означава, че не може да си набавите нужната доза белтъчини.

Преди време ви запознахме с 10 източника на протеини за всяко меню. Днес ще добавим към тях още 10, за да обогатим разнообразието на трапезата ни и да се наслаждаваме на живота пълноценно.

1. Киноа

10 източника на протеини за всяко меню (част 2)

Ако имате нужда от гарнитура, която да разнообрази зеленчуците, киноата е чудесен избор. Тя е безглутенова култура, доставяща незаменими аминокиселини, белтъчини, калций, минерали и витамини. Състав в 100 г сварена киноа:

  • 4.4 г протеини
  • 21.3 г въглехидрати
  • 1.9 г мазнини
  • 120 калории

Тя е предпочитана храна във всяко здравословно меню, поради съдържанието си на:
⇨ растителни антиоксиданти – флавоноиди
⇨ желязо, магнезий и манган
⇨ растителни фибри
⇨ есенциални аминокиселини и повече лизин, отколкото всяка друга зърнена храна
⇨  рибофлавин (витамин В2), който подобрява енергийния метаболизъм в мозъчните и мускулните клетки и спомага за оптимално производство на енергия в клетките

2. Бадеми

10 източника на протеини за всяко меню (част 2)

Те са отличен източник на растителен протеин, витамини В и Е, магнезий, калий, цинк, желязо, мед, селен, фосфор, фолиева киселина, фибри както и на мононаситени мастни киселини. Една шепа сурови бадеми (40 г) ни доставя:

  • 10 г протеин
  • 9 г мазнини
  • 8 г въглехидрати
  • 185 калории

Бадемовите ядки набавят повече калций отколкото останалите ядки, което ги прави чудесна алтернатива за вегетарианците, които избягват млечни продукти.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари