Клод Моне е роден на 14 ноември 1840 г. в Париж. Майка му е певица, баща му бакалин. Родителите му са второ поколение парижани, но през 1845 г. се преселват в Льо Хавър (Нормандия). Кръщелното му име е Оскар Клод, за приятелите – просто Оскар. За света на изящното изкуство обаче той е Клод Моне – бащата на цяло течение в живописта – импресионизма.

Моне прекарва младостта си в Хавър, където учи в местната гимназия. Като ученик рисува карикатури по улиците на Хавър, които продава, за да събере пари за пътуване до Париж. Там обаче остава напълно разочарован от традиционното изкуство, преподавано в художествените училища. Затова започва да създава различно, собствено изкуство, така както го чувства. И още през 1865 г. излага две картини на Парижкия салон. Разбира се, творбите на художника били приети с големи резерви от колегите му.

По време на френско-пруската война (1870-71) Моне търси убежище в Англия, където рисува Темза и лондонските паркове. После се мести в Аржантьой, малко селце на река Сена. Там той създава някои от най-добрите си творби.


След дълъг период на гладуване и недоимък, Моне започва да печели добре. Среща и своята муза – Камил Донсьо. Освен модел на няколко негови платна, тя става и негова съпруга. Двамата имат двама сина, но малко след раждането на второ им дете, едва 32-годишна, Камил умира. Мъката по нея прави Клод още по-голям работохолик. След смъртта на съпругата си, той създава едни от най-добрите си творби. През 1892 г. Клод се жени повторно.

През последните години от живота си Моне страда от отслабващо зрение, но продължава да рисува до смъртта си през 1926 година.

10. Поле с макове в Аржантьой

В периода 1871-1878 г. Моне живее в Аржантьой, близо до Париж. Там той създава някои от най-известните си творби. Сред тях е и „Поле с макове в Аржантьой“. Картината е нарисувана през 1873 г. На нея Клод Моне изобразява първата си съпруга Камил и сина си. На върха на хълма Моне рисува още двама души и свързва всичките четири фигури, които едва се виждат в тревата.

9. Тераса в Сент-Адрес

Към най-известните платна на Моне спада и „Тераса в Сент-Адрес“, нарисувана през 1876 г. Поради финансови проблеми Моне се завръща у дома. Картината изобразява художника и баща му, а пред тях е братовчед на Моне с непозната жена. Картината е от периода, в който художничката все още не така силно повлиян от импресионизма и се отличава с вниманието към детайлите.


8. Закуска на тревата

Може би една от най-известните картини на Клод Моне е „Закуска на тревата“. Нарисувана е през 1866 година, в момента тя намира в музея „Пушкин“ в Москва. Историята на този шедьовър е интересна. През 1895 г. художникът започва работа по голяма картина, но така и не остава доволен от крайния резултат. Заминава за Париж, а картината оставя като залог на собственика на къщата, в която Моне живее под наем. Когато се завърнал, Клод открил, че заради небрежността на наемодателя си, картината е сериозно пострадала. За да я спаси, художникът я разрязал на три части. Година по-късно нарисувал умален вариант на платното.

7. Дамата с чадъра

Картината, която Моне рисува през 1886 г., изобразява съпругата му Камил и техния по-голям син Жан. Картината се отнася към ранния период от творчеството на Моне. Художникът не обръща особено внимание на яснотата на линиите, а се фокусира върху точното предаване на цветовете светлината.


6. Скалите край Етрета

През зимата на 1883 г. Клод Моне прекарва три седмици във френското курортно градче Етерта на нормандското крайбрежие. Там той рисува поредица от пейзажи, на които се виждат крайбрежни скали с причудливи форми. Една от най-популярните от тях е платното „Скалите край Етрета“.

5. Парламентът. Слънце през мъгла

Когато закъснявал с довършването на някоя картина, художникът безумно се дразнел от промяната в пейзажа. Ненавиждал мъглата и дъждовното време, защото тогава не можел да работи на открито. Между 1883 г. и 1908 г. Моне пътува из Средиземноморието и рисува забележителности, пейзажи и морски картини. През този период той създава сериите от Венеция и тези от Лондон – „Парламентът“ и моста Charing Cross. „Парламентът. Слънце през мъгла“ е едно от известните платна на художника именно от този период. Завършено е през 1904 г.


4. Жени в градината

Страстта на Моне да рисува на открито е пословична. Това се отнася и до един от първите му амбициозни проекти – картината „Жени в градината“ (1866-1867). Платното е високо цели 2,5 метра! За да може да я рисува навън, художникът поръчал да се изкопае ров в градината, така че да може да издига или снишава картината до желаната от него височина. Негови приятели – художници отбелязват, че Моне не би нарисувал дори и листата, които са на заден план, ако върху тях не пада точната според него светлина.

3. Камил

Голямото признание за таланта на художника идва през 1866 г. с картината „Камил”, известна още като „Жената със зелената рокля”. На нея Моне изобразява бъдещата си съпруга Камил Донсьо.


2. Импресия. Изгряващо слънце

Творбата, дала името на цяло направление в живописта, е нарисувана през 1872 г. Творците, работещи в този стил, смятат за своя главна цел и задача, да предадат обектите колкото се може по-естествено. Платното, изобразяващо пейзаж от Хавър. В момента се намира в музея Мармотан Моне в Париж.

1. Водни лилии

Всъщност това е цяла серия от около 250 картини, нарисувани от френския художник. Цветята са били фокусът на неговата работа през последните 30 години от живота му. Картините са в много музеи по света и са едни от най-скъпо продаваните на художника.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.