Димитър Кесов 56 Статии
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е "Право", но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като "Big Brother" и "Фермата".
Тихомир Милков 216 Статии
Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.
Рада Манчева 162 Статии
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино... дори и да не е от глухарчета.
Тони Димитрова 122 Статии
Артистична натура, скрита в облика на "сериозната професия" (занимава се с финанси). Търсач на преживявания, с интерес към пътешествията и изкуството във всичките му форми. Дете на морето – обожава морския бриз в косите, пясъка между пръстите на краката и звука на разплискващи се морски вълни.
Василена е завършила "Българска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.
Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области - от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране...
Мис ИнГа 159 Статии
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.
Мистър В. 32 Статии
Мистър В. е специалистът по поп-фолк и балканска музика в екипа на електронното списание © 10-те най. От зората на жанра до днес - той знае тайните на известните и е готов да ги сподели с всеки любопитен.
Сабя Дамаскиня 38 Статии
Специалист по миналото и професионален търсач на тайните от историята. Неизчерпаем източник на информация, за която малко хора знаят, и извор на истини, прикрити от дебелите учебници.
Сабина Димитрова е дипломиран филолог, възпитаник на СУ "Свети Климент Охридски". Обича морето, котките, хубавата музика, стойностната литература, но най-много - страхотната си дъщеричка.
Марина Делева 9 Статии
Станимир Михов 22 Статии
Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор и консултант по спортно хранене. Помага на много хора – както в България, така и в чужбина, да водят по-здравословен живот. В своя блог той дава ценни съвети, свързани с храненето и спорта.
Страхил Иванов 10 Статии
Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net.
Юлиян Лазаров 302 Статии
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.
Ива Миховска 77 Статии
Ива Миховска е маркетинг специалист в една от най-големите туристически агенции у нас. Обича да пише и го прави наистина от сърце. Определя себе си като "Отявлен мечтател".
Шато Балон 20 Статии
Шато Балон е човекът с най-критичен поглед в екипа на © 10-те най. Музика, кино, родни и световни звезди... Никой и нищо не може да избяга от острия му език и хапливото му чувство за хумор!
Какво по-любопитно от гледната точка на един истински познавач на българската и световната литература? Дамата със скорпиона е писател, автор на поредица фантастични разкази и носител на редица литературни награди.
Цветомир Недев напълно опровергава всеобщото мнение, че хората на финансите са скучни. Винаги лъчезарен, с тънко чувство за хумор, той често е душата на компанията. Има особен афинитет към музиката от 90-те и фентъзи филмите.
Голям фен на Стивън Кинг, трилър и приключенски филми. Обича музика, пътувания, предизвикателства и истории, които вдъхновяват. Вярва в себе си и своите възможности, защото, който не е опитал - не е успял!
Росен Тенев 20 Статии
Росен Тенев е автор на текстове, музика и късометражно кино. Възпитаник е на департамент Кино, реклама и шоубизнес в НБУ. Фронтмен и основно творческо лице е на музикалния проект "Слава За Смет".
Диана Игнатова 102 Статии
Диана Игнатова е студент, специалност "Медия икономика" в УНСС. Отразявала е важни международни събития и новини в онлайн отдела на VOX Медия. Най-много обича да пише по темите история и култура.
Антоанета Дойчинова е преводач-редактор по образование. Обича пътешествията, хубавата храна, добрите хора, книгите и писането. Не харесва стереотипите и предразсъдъците, особено в литературата. На философията ѝ за живота най-добре пасва цитат от любим автор (Карлос Руис Сафон): "Блажен е онзи, по когото лаят идиотите, защото неговата душа никога не ще им принадлежи."
Петя Геджева 31 Статии
Петя Геджева учи "Връзки с обществеността" в СУ "Свети Климент Охридски". Нейна страст е да изготвя и редактира текстове, притежава награди за писане на есета в различни области. Желае да се развива в сферата на PR комуникациите.
Наталия Бекярова учи "Право" в СУ "Св. Климент Охридски", но интересите ѝ далеч не се изчерпват в сферата на юридическите науки. Обича да научава, открива и преживява нови неща, да пита и да знае.
Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.
Данаил Конов 3 Статии
Трудно се описва човек, за когото знаеш толкова малко, че дори се затрудняваш да го назовеш по име. Всеки ден с различно мнение за света, различна нагласа за живота и постоянно променящо се настроение. Това съм аз – Данаил… познахте ли ме?
Юлиян Гетов 3 Статии
Психолог по образование с фокус върху подбора на персонал. Представя си рая като океан от шкембе чорба, шамандури, пълни с бира, и гларуси, които пеят всичко на Depeche Mode. Интелектуален номад, който от ден на ден става все по креативно-девиантен.
Анелия е студент в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС. Признава, че енергичността е винаги част от нейните аксесоари. Често отвлича погледа си към Луната и звездите, мечтаейки за нещо отвъд тях...
Елена Исаева 20 Статии
По професия Елена е геолог, но по душа е пътешественичка. Най-голямата ѝ страст са книгите и писането. Когато я обземе вдъхновение, пише стихове и кратки разкази.
Кристина Николаева е преводач и преподавател по английски език. В свободното си време обича да чете и да пише, да кара колело и да прави любителски фотографии. Цени домашния уют и спокойствието.
Джулия е студентка по "Книгоиздаване", което обяснява любовта ѝ към литературата и писането. Нейна страст са испанският език, фитнесът и здравословният начин на живот. Целта ѝ е да засяга важни и значими теми, които да са полезни за читателите.
Таня Ангелова 20 Статии
Таня Ангелова е завършила "Психология" и "Лингвистика и превод". Обича музиката, танците, книгите, пътешествията, вкусната храна и добрата компания. Вярва, че всеки един от нас е ключът към промяната и щастието идва с вътрешния мир и хармония!
Мария Милошева 12 Статии
Мария се занимава със спорт от 8-годишна и животът ѝ в голяма степен е обвързан с него. Обича да пътува и да "усеща" енергията на местата, които посещава. Истинския уют намира в малките и спокойни места - на село, сред природата и край любимото море.
Юрист по образование, но копирайтър по душа и по професия. Виктория е грижовна майка на щуро момче, страстна почитателка на френската литература, истински авантюрист в проекти "направи си сам" у дома и заклет привърженик на домашно приготвената храна.
Радина Щерева 22 Статии
Момиче, което притежава романтичен светоглед към света. Това е Радина. Лесно се потапя в историята на различните народи, вярва в силата на изкуството и търси своите вдъхновения всеки ден.
Антонина Александрова е студентка по "Българска филология". Фен е на околосветските приключения и екзотичните места. Обича да прекарва време с приятели и да се забавлява.
Михаил Петров 20 Статии
Михаил е студент по "Журналистика". Описва се като човек с много свободно време и още по-свободен дух. Вдъхновяват го музиката, литературата, киното... Убеден, че не хлябът, а културата прави човека.
Микаела Илиева 20 Статии
Това е Микаела Илиева - поет по душа и бъдещ издател по професия (учи "Книгоиздаване"). Влюбена е в книгите, звездите и изкуството. Живее с мотото "Светът е на творците!".
Калина Костова 20 Статии
Калина е човек на емоцията и изкуството. Обича киното и театъра, но не и фалшивите роли в реалността. Като типична Риба живее в свой измислен свят, в който един ден е слънчево, а на другия се вихрят буреносни облаци и мълнии.
Николета Бошева учи "Връзки с обществеността" в Софийския университет. Говори френски език и обожава книгите. Пътуването ѝ е страст и вярва в израза "Не забравяй първо да се влюбиш в себе си!".
Мария учи "Журналистика" и това е нещото, с което иска да се занимава. 12 години от живота си е посветила на леката атлетика и темите със спортна насоченост са ѝ особена слабост. Зареждат я пътуванията и природата, обича да се усмихва!
Ния Петрова 4 Статии
Една Ния, учаща "Реклама", но и търсеща нови и интересни неща за правене. Една Ния, намираща себе си в книгите, боите и фотоапарата. Една Ния, която, намирайки животно на улицата, не го подминава без да го удостои с нужното му внимание. Една Ния с ЕЙ ТАКОВА сърце.
Гергана Георгиева е едновременно историк и специалист човешки ресурси. Обича да намира неща, които я вдъхновяват. Писането за нея е начин на живот, а девизът ѝ: "По добре да пробваш, отколкото да не пробваш. Няма излишно знание!".
Петя Асенова 10 Статии
Разказвач в ежедневно търсене на нови истории. Дали ще бъдат намерени в някой добър филм, сред страниците на многотомна поредица или из върховете на българските планини... никой не знае, но търсенето продължава!
Студентка по "Журналистика и масова комуникация" в СУ “Свети Климент Охридски”. Обича да опознава нови хора, да пътува и да пише. Любимите ѝ теми са свързани с мода, красота и приключения. Психологическите книги са любимият ѝ завършек на деня.
Михаела е възпитаник на НГДЕК, откъдето всъщност е и афинитетът ѝ към литературата, писането и културата. Занимава се с танци от тринайсет години и много харесва джаз музиката и класическата литература.
Милица Бонева 5 Статии
Милица Бонева е студентка в СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология". Обича да пътува, планината, дългите разходки и писането. Силно вярва в уменията и възможностите си и се надява и хората да повярват.
Валентина Илиева е артист, който оставя своята амбиция и страст да я водят. За нея всичко е интересно и има нужда от акцентиране и чрез писане се стреми да го докаже.
Михаела е студентка в Англия. Обича да прекарва много от свободното си време в YouTube. Освен това обича да яде шоколадов сладолед на плажа, да плува в морето и да кара колело в парка.
Лияна Михова 4 Статии
Непоправим мечтател и романтик по душа. Авантюрист и нещотърсач. Защото, както казва Пипи: "Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери".
Виктория е преводач и преподавател по новогръцки език. Влюбена е в Гърция. Обожава да пътува. Не може да живее без спорт. Обича да чете. Пристрастена е към мотиваторите и личностното развитие.
Родена на същата дата, на която и Александър Невски и Мария Тереза. Обикновен Пантелей пътник. Актриса, при това куклена. Не обича есента и да изхвърля стари неща. Това е Латина! Латина Беровска!
Антония учи "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Антония е личност, която може да зареди всеки с положителна емоция. Надява се да усмихнете заедно с нея в това сиво ежедневие.
Екатерина Попова е студентка в СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Връзки с обществеността". Обожава да пътува и да снима. Кучетата и филмите са нейният втори живот.
Виктор Велев 20 Статии
Виктор Велев е студент по "Бизнес администрация" и "Журналистика и масови комуникации" в Американския университет в България. Интересува се от спорт.
Станчо е млад автор от града на поетите и правите улици - бъбрив писач, въвлечен в музиката, изкушен от киното. Вижда медиите като свой път. Историята и философията са неговите "отвлечени" теми.
Мария Делчева 1 Статия
Мария е дипломиран журналист. Занимава се с фитнес и здравословно хранене. Обича да чете книги за личностно развитие. Убедена е, че човек винаги има какво да научи. Харесва всичко, свързано с мода, грим и красота.
Мечтателка по душа, с голямо въображение и винаги пълна с различни и необичайни идеи. Владеe пет езика. Страст са ѝ писането, природата, звездите, пътешествията и латиноамериканската култура.
Димитър е класически музикант и работи в Софийска филхармония. Четене, кино и още музика са любими занимания. Активен планинар и фен на аматьорския футбол. А, да, да не забравяме и бирата!
Иван Андонов 15 Статии
Ванката е студент по "Медия и журналистика" в Бристъл. Хоби са му дигиталното и традиционно рисуване. Любител е на електронната музика. Обича да пътува, да открива, да снима и да твори какво ли не.
Иван Бонев 12 Статии
Иван учи "Книгоиздаване" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Обича книгите, а любимият му жанр са автобиографичните. Мечтае един ден да пише пътеписи. Неговото мото е: "Никога не се предавай!"
Алекс Христов 19 Статии
Алекс Христов - наскоро влязъл в клуба на 20-годишните, студент по "Журналистика" в УНСС. Обича да пише и да разказва истории - в мерена и немерена реч. Свободното си време запълва с любима книга или експерименти в кухнята.
Грета е дипломиран специалист по Мениджмънт и Човешки ресурси. Страстите ѝ са писането и психологията. Обича да изучава поведението, мисловните процеси и чувствата на хората. Убедена е, че нещата винаги имат друга перспектива...
Мартин Белтов 1 Статия
Мартин Белтов е ценител на всичко свързано с философията, медиите и технологиите. Със слабост към недооценената музика, новите научни открития, както и търсенията на вечните въпроси.
Анита Александрова е биолог по образование и темите, свързани с медицината и човешкото здраве, са ѝ изключително близки. В свободното си време обича да пътува, да чете и пише.
Завършила е "Преса и медии" в СУ "Св. Климент Охридски" и обожава фентъзи, романтични и хорър филми. Фен е на поп, рок и денс музика, обича да чете книги и списания. Интересува се от живота на известни личности, харесва разходките и мечтае за пътешествия.
Привърженичка на класическата литература, усъвършенстваща се в свиренето на цигулка и автор на поезия. Ценител на музикалното изкуство като цяло, но най-вече на творчеството на Остава. С неподправено чувство за хумор и умерен сарказъм.
Стиван е студент по "Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Обича фотографията, кулинарията, езотериката и природата. Голям фен на творчеството на Харуки Мураками и любител на малките неща в живота.
Рая Димитрова 11 Статии
Любител на социалните мрежи и риалити форматите, Рая е съвременна и любопитна. Студентка по журналистика в СУ, която с малко късмет постига всичките си цели... със затворени очи. По природа е перфекционист, родена под знака на Дева.
От малка Диана обича да чете и да научава нови и интересни неща. Темите, които най-много я вълнуват, са кино, музика и телевизия. Обожава слънчевите дни, природата, животните и филмите от 90-те години!
Писател, автор на множество поетични, прозаични и краеведски книги. Носител е на 70 литературни награди от национални и международни конкурси. Член-основател е на Дружеството на писателите - Враца и член на Съюза на българските писатели.
Икономист по образование, но не и по душа. Истинската ѝ страст са музиката, киното и книгите. Обича историите за необясними неща и свръхестествени същества, легенди и митове. Увлича се по фентъзи романите и дори е автор на такъв – „Осмата част на силата – Наказанието Самодива“.
Тина е дигитален номад с неутолима жажда за знания и творчество. Пише завладяващи разкази от 18-годишна, а вдъхновение намира във всичко, в което се крият истории - книги, филми, музика, изкуство. Тя ги обожава! В свободното си време е в движение и е винаги готова за следващото приключение в живота си.
Деси е завършила "Международен бизнес мениджмънт" във ВУМ. Говори английски и немски език. Обича живота, вкусната храна и розовото. Определя себе си като мечтателка, вярваща в израза: "Има два начина да живееш живота си. Единият е, като мислиш, че няма чудеса, а другият - че всяко нещо е чудо." (Айнщайн)
Силвия и запален пътешественик, който силно обича предизвикателствата. Живяла е дълги години във Венецуела, която след това заменя с точка в другия край на света - Южна Корея. Така опознава два напълно различни свята и истински се влюбва в тези две култури.
Деница е философ, психолог, копирайтър. Обожава да облича емоциите в думи, чрез които да разказва истории и да посява семенца надежда, вдъхновение и радост. Посланието, което иска да остави с текстовете си, е "Не си сам" - и в болката, и в ентусиазма.
Ванеса е завършила “Приложна лингвистика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Страстта ѝ към писането ѝ дава тласък към старата столица, където намира и голямата любов. Животните, книгите, разходките сред природата и пълноценно прекараното време с любими хора са ключът към нейното пълно щастие.
Изкуството винаги е било част от живота на Вероника. Пише от дете, а поезията е голямата ѝ любов. Обича да рисува, да прави оригами и ръчно изработени подаръци. Другата ѝ страст е фотографията, която успешно съчетава с разходки сред природата. Родена е на брега на Дунав и носи Северозапада в сърцето си, но днес живее до морето.
Мирослав е студент във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски". Занимавал се е с музика през голяма част от живота си. Интересите му се разпростират от изкуство и чужди езици до история и (гео)политика. Обича черния цвят, кучетата и природата. Вярва в думите на Сервантес: "Свободата е най-висшето благо!"
Йоана Томова 3 Статии
Йоана намира себе си в пътуването, писането и откриването на красивото. Мечтае да види света и да продължава да развива креативността си. Вярва, че човек сам може да създаде своята приказка.
Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.
Велислава е общителен интроверт, който намира удоволствие в пътуванията и откриването на нови места. Геймър по душа и сърце. Горд собственик на разглезено куче. Health ентусиаст, които пише най-добре след полунощ.
10-те най 621 Статии
"10-те най" събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории - от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. "10-те най" е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.