Среброто винаги е било ценен метал. Открито около 5000 г. пр. н. е. до ден днешен е предпочитано от хората, заради своята уникална визия, чистота и приложение за различните видове бижута и накити.

В следващите редове ще споделим с вас, 10 интересни факта за сребърните бижута, които може би не сте чували до този момент. По темата може да се пише много, така че няма да губим ценно време, а да се прехвърляме по същество.

1. Повечето сребърни бижута се изработват от стерлингово сребро

Повечето сребърни бижута се правят от стрелингово сребро. Стерлинговото сребро е сплав, съставена от 92,5% сребро и 7,5% от някои други метали, обикновено мед или никел. Тези метали носят здравина, издръжливост и допълнителен блясък на среброто.


2. Стерлинговото сребро има щампа, по която да го познаете

Можете да познаете стерлинговото сребро по отличителната му щампа, на която е изписан номерът „925“. В случай, че на сребърното бижу, е отбелязано числото „800“, то това значи, че продуктът е с европейски произход.


3. Среброто издържа много дълго време, без да се повреди

Няма нужда от притеснения относно издръжливостта на среброто, защото този метал е устойчив и може да продължи да съществува практически… векове наред. Поддръжката му е много лесна, така че без особени усилия ще го държите блестящо и в добра форма.

4. Финото сребро не се препоръчва за изработка на бижута

Фино сребро е най-чистият сорт и се идентифицира с номер „999“. Това сребро обаче не е много подходящо за бижута, защото е меко и може да претърпи деформации с течение на времето.

10 интересни факта, които трябва да знаете за сребърните бижута

5. Среброто се добива лесно и затова е по-евтино

Стерлинговото сребро е много по-достъпно от останалите благородни метали, злато, паладий и платина. Това е така, защото има по-голям добив на сребро в сравнение с другите споменати. Независимо от този факт, това е един от най-красивите метали с изключителен цвят и блясък.

6. Среброто потъмнява с времето

В случай, че се притежавали сребърни накити, като например пръстени, колиета, висулки, гривни или други, то тогава най-вероятно знаете, че среброто губи блясъка си и потъмнява с времето. Този факт важи с пълна сила за стерлинговото сребро, от което се изработват повечето бижута, но не и за финото сребро, което е устойчиво на почерняване.

Причината за това е, че другите метали в сплавта (обикновено медта) реагират на влагата и сярата във въздуха и се стига до обезцветяване. Ако среброто ви е изложено на химикали, като грим, парфюми, лосиони, спрейове и препарати, то може да потъмнее още по-бързо.


7. Потъмняването на среброто може да се премахне

Всички бижутери могат да премахнат потъмняването на среброто и да върнат първоначалния му блясък. Разбира се, ползвателите могат да се отърват от потъмняването, използвайки домашни методи, сред които почистване със сода за хляб или специален препарат за полиране на сребро.

8. Среброто не предизвиква алергии

Стерлинговото сребро не дразни кожата и не причинява алергии. Най-честата причина за метални алергии е никелът, който много рядко се използва в сребърни сплави. Често използваните мед и цинк обикновено са безопасни. Винаги проверявайте с вашия бижутер какви метали съдържат сплавите, за да избегнете ненужни проблеми.

10 интересни факта, които трябва да знаете за сребърните бижута

9. Сребърните бижута предпазват от уроки

Според народните поверия среброто предпазва от уроки и негативни влияния. Много често сребърните бижута се носят като накит за късмет и щастие. Бижутата от този благороден метал се предават от поколение на поколение, за да пазят притежателите им от зли очи.

10. В бижутериите се предлагат различни видове сребърни накити

Любителите на сребърни бижута могат да намерят накити от черно, розово и родирано сребро, като всички те държат високо качество и представляват луксозни продукти с висока стойност.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.