Въпрос към всички горди стопани на кучета – питали ли сте се по какъв начин кучето ви се опитва да се свърже с вас? Как показва благодарност, обич, разбиране, дори раздразнение и гняв?

Е, тези въпроси са били продукт на научни изследвания векове наред, а много учени са наблюдавали поведението на любимците, за да достигнат до отговорите. И, представете си, те са доста очевидни: вдигнатите опашки показват щастие и готовност за игра, влажното носленце – че здравословното състояние е добро, а погледът понякога е знак, че искат по-специално внимание и грижа.

Но нека да се фокусираме конкретно в 10 от начините, по които кученцата показват обичта си.

1. Когато ни гледат право в очите

Да, точно така. Ококореният поглед и взирането в очите на стопанина изразява любов и дълбока привързаност. Подобна поведенческа реакция има и при човекът, когато се взира в погледа на любимия си.

2. Когато спят по гръб в близост до нас

Учените са открили, че когато кучето ни спи по гръб се чувства безгрижно, спокойно и в безопасност. Близостта идва от доверието, което то има към стопанина си, затова ако вашият любимец спи при вас, то несъмнено изпитва топли чувства.

3. Когато споделят играчки или храна с нас

Любопитен факт е, че при кучетата е заложена идеята за „глутницата“. Тъй като произлизат от семейство вълци, опитомените четириноги споделят храна и плячка само на доверените си приятели. Тези поведенчески особености показват, че ако любимецът ви носи играчките си и дори ви приканва с муцунка да ги вземете, това автоматично е обяснение в любов.

4. Когато се прозяват заедно с нас

Скорошни проучвания посочиха, че както хората, така и кучетата се прозяват заразно. А заразното прозяване е свързано с емпатията. Друго обяснение за това е, че когато кучетата „повтарят“ действията ни, те недвусмислено показват, че са готови да ни следват. Можете да направите прост тест, за да се уверите дали кучето ви обича – просто се прозейте.

5. Когато застанат пред нас и ръмжат на други животни

Това не е само знак за самозащита, но и знак, че ви пазят от чужди нашественици. От друга страна, доста кучета „ревнуват“ стопаните си, ако например подушат аромат от друго куче или ако споделите храната му с друг четириног любимец. Всичко това свидетелства за дълбока привързаност и любов.

10 начина, по които кучетата изразяват любовта си

6. Когато махат с опашка

Разбира се, всеки знае, че когато кучетата махат с опашка, се радват. Но тълкуването на това действие не свършва дотук. То съдържа в себе си цял специален език, чрез който любимците ни говорят. Във всеки случай, това определено е израз на любов и загриженост към стопанина.

7. Когато са ококорени и оплезени

Учените са открили, че кучетата променят изцяло физиономията си когато стопанинът ги погледне. Това включва повдигане на веждите, от което следва ококорването и оплезването.

8. Когато ни позволят да ги докосваме по главата

Друг знак, който доказва любовта и лоялността на вашето куче, е, когато ви позволява да докосвате главата му. Като цяло кучетата не обичат да се потупват по главата и някои от тях дори могат да го възприемат като заплаха и да се озлобят. Така че, ако кучето ви ви позволи да направите това, вие сте специален за него.

9. Когато ни наблюдават търпеливо как излизаме

Ако кучето ви се чувства спокойно, когато излизате и ви чака търпеливо да се приберете, това е знак, че се доверява и знае, че няма да го изоставите. Но, ако се чувства тревожно и започва да скимти и лае всеки път, когато се приготвяте за излизане, има начини да направите раздялата малко по-поносима за любимеца. Погалете го по главата, дайте му лакомство и му говорете тихо и спокойно.

10. Когато се облягат на нас

Понякога кучето се обляга на стопанина си, защото се чувства обезпокоено и иска закрила от стопанина си. В други случаи обаче това е искрена проява на любов, загриженост и уважение. Правило ли ви е впечатление как, когато се нараните, чувствате болки или просто сте болни, домашния любимец ляга точно на мястото, което ви боли. Добри лекари и психолози са.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *