Преди години, малко преди да дойде денят на сватбата ми, реших да се подложа на процедура по почистване на лице. Никога не съм имала проблемна кожа (да чукам на дърво, пластмаса и метал), но си казах, че за този, предопределящ драматично бъдещето на всеки мъж ден, трябва да се подготвя по-специално.

Всички сме чували за онази поговорка с неизвестен произход, която обикаля социалните мрежи: „Красотата изисква жертви. И съответно – жената е красотата, а мъжът жертвата.“ Но да се върнем на онзи ден с „разкрасителната“ процедура. Както вече споменах, тогава нямах никакъв проблем с кожата. Нека да вметнем тук един много важен факт – когато кожата е чиста и здрава, всяка по-агресивна интервенция може да я травмира и да постигне обратен на желания ефект.

Та, в онзи злощастен късен летен следобед, бях настискана до безобразие, намазана с всякакви мазила и изпратена да си ходя по живо, по здраво с „чудна“ визия. Зачервяването е нормално след такива манипулации, но да бяхте дошли да ме видите няколко дни след това – пъпки и подутини, които никак не са характерни за моята особа. За щастие, до сватбата имаше достатъчно време и успях да се възстановя.

След години, когато отидох да си закупя крем за лице от същото това студио, ми казаха, че моята кожа не се нуждае от нищо друго освен лек пилинг (дори в домашни условия) и хидратиращи терапии. Всичко друго е противопоказно. Е, признавам, че щеше да е полезно да го чуя и онзи… път.

Защо ви разказвам всичко това? Защото ми се иска всяка една (или всеки един, ще ме прощава мъжката половина от читателите) от вас, която чете този текст, да се постарае да открие наистина добър и опитен специалист, който да даде правилните насоки за конкретния проблем или грижа. С уговорката, че не съм дерматолог, бих искала да споделя с вас грешките, които съм чувала/чела от професионалисти, че допускаме в грижата за кожата на лицето и чието елиминиране наистина дава добри резултати. Вижте ги (те, разбира се, са 10), преценете, опитайте да не ги правите и задължително се консултирайте с професионалист.

1. Не използваме слънцезащита

Слънцето в подходящо, да кажем, количество, осигурява витамин D, подобрява настроението, кръвообращението. Нека не го приемаме като смъртен враг. Прекомерното излагане на слънце обаче, както е с прекомерната употреба на шоколад и кофеин, не е полезно за здравето. Можем да си докараме преждевременно стареене на кожата и хиперпигментация, ако не се съобразяваме с тази проста истина. И тя е само част от по-безобидните последствия.

Вредното влияние на слънчевите лъчи не е факт само през лятото. Лъчението го има всеки ден и през целия ден, независимо дали денят е облачен или е зима (дълго време и аз самата мислех, че щом е облачно няма от какво да се пазя). Експертите съветват да прибавим слънцезащитната грижа за лицето в традиционната си ежедневна рутина точно поради тази причина. Изберете крем за лице със слънцезащитен фактор или нанасяйте отделен продукт (винаги накрая, не преди крем или серум и изчакайте поне половин час между нанасянията). След това вече можете да пристъпите към гримирането спокойни, че сте превентирали стареенето.

2. Използваме прекалено много/често продукти

Не е необходимо да нанасяме продукти и да си правим маски по няколко пъти на ден. Нуждата от дадена грижа (като хидратацият) не идва по презумпция, а трябва да е едно обмислено решение. Затова не бива просто да се мажем непрекъснато и по много, а да следим състоянието на кожата на лицето.

Специалистите съветват, например, да почистваме с измиващ продукт лицето вечер, а да пропускаме сутрин. През нощта кожата генерира хидратиращи и балансиращи естествени масла, така да ги наречем, които не бива да бъдат премахвани за през деня. Ако държим на измиването след събуждане, можем просто да използваме влажно тампонче, с което да освежаваме лицето с леки потупващи движения.


3. Ексфолираме твърде грубо и твърде често

Ексфолирането е важна част от правилната грижа за кожата. То помага за премахването на мъртви клетки, като така освобождава „място“ за нови здрави такива. Понякога обаче прекаляваме и отново нанасяме вреда, вместо полза. Не е препоръчително да използваме ексфолиращи продукти повече от максимум три пъти седмично.

По мое мнение и лични наблюдения – три е много, а два е оптимално. Хубаво е да си поприказваме с консултантите, които обикновено работят в магазини за козметика, какъв ексфолиант е подходящ за нашата кожа. Ако тя е много суха, не искаме да я изсушим допълнително, ако е чувствителна – не бихме искали да я раздразним. Ексфолирайте нежно и обмислено.

10 грешки, които допускаме в грижата за кожата на лицето

4. Не използваме продуктите за грижа в правилна поредност

При нанасянето на грижата за лице има едно златно правило – първо се нанасят продуктите с по-лека текстура, а после с по-плътна. Например, добре е първо да се нанесе серумът и после хидратиращият крем. Хубаво е също да не забравяте да използвате околоочния крем преди крема за лице и да оставите известен времеви интервал между двата продукта.

Този трик с интервала не е лошо да го прилагате в целия процес. Представете си го така – ако в една камина хвърлим куп дърва наведнъж, тя ще угасне или ще започне да гори по-слабо. Горивото трябва да се прибавя постепенно и внимателно. Същото е и с храната, същото е и с кожата.

5. Не почистваме добре грима си

Прибираме се вкъщи, хвърляме дрехите си, теглим си един бърз душ, с помощта на който размазваме добре спиралата по целите си бузи и избърсваме грима си с тампон, напоен щедро в мицеларна вода. След това си лягаме с чиста съвест и заблудени, че сме изчистили всичко от лицето си. Да, ама не!

Първо, очите се почистват със специален дегримьор, а не с мицеларна вода, за която се твърди, че изсушава кожата на лигавицата на окото. Второ, след като сме приключили с мицеларната вода, трябва да я изплакнем, защото реално не сме отмили изцяло мръсотията, макар и да не се вижда. Същото би следвало да важи и за други почистващи средства. Специалистите казват, че процесът на почистване трябва да е двуфазен – с демакиант и след това с измиващ гел/пяна, за да се освободят порите от всички замърсявания.

6. Използваме неподходяща или некачествена козметика

Отново ще ви споделя една лична история. Преди непрекъснато се опитвах да използвам фон дьо тен и все не ми се получаваше. Все се сдобивах с петна и пъпки. В един момент попаднах на една гримьорка, която ми каза, че безпроблемната кожа не се нуждае от такъв продукт и точно затова ефектът е отрицателен – натоварва я и запушва порите ѝ. Ето ви го примера за по-скоро неподходяща, отколкото некачествена козметика.

Помислете добре не какво ви се иска да слагате, а какво е добре да слагате. Колкото до некачествената козметика – лесно ще я разпознаете по съмнително ниската цена. Залагайте на по-високи класове гримове, които гарантират поне донякъде, че съдържанието е максимално изчистено от вредни съставки и следвайте съветите на собственото си лице – то ще ви подскаже кое е добро и кое не.


7. Не нанасяме хидратиращ продукт след измиване

Ако не нанасяте хидратиращ продукт минути след почистване на лицето с измиващ гел или пяна, значи допускате грешка. Кожата на лицето се дехидратира изключително бързо след измиване, затова е от критично значение да хидратирате своевременно. Освен това, по този начин ще се отървете от неприятното чувство за опъване и стегнатост.

10 грешки, които допускаме в грижата за кожата на лицето

8. Мием лицето с обикновен сапун

Този метод нанася повече щети, отколкото ползи. Някои специалисти казват, че да измиеш лицето си с обикновен сапун е най-сигурният начин да отървеш кожата си от всичката влага в нея. Това води до „производството“ на мъртви кожни клетки (или така съм чела някъде).

Нанасянето на хидратиращ крем в този случай донякъде ще поправи щетите, но състоянието на лицето няма да претърпи еволюция и продуктът няма да изпълни мисията си на 100% (което всъщност е целта на редовната поддръжка). Както се казва, ще си тъпчем на едно място, че дори и ще се връщаме назад.

9. Втриваме грубо продукти в кожата

Може и да си мислите, че за да усетите ефекта от даден продукт, е необходимо да го втриете едно хубаво в кожата. Това всъщност никак не е вярно. Търкането може да раздразни кожата на лицето, затова най-добре нанасяйте продукти с нежни кръгови движения по лицето и шията. При бърсането с кърпа също има едно златно правило – не търкайте, а избърсвайте с леки потупващи движения. Ексфолиантите също не бива да се втриват агресивно. С няколко думи – докосването на лицето трябва да е нежно, без груби и прилагащи натиск техники.

10 грешки, които допускаме в грижата за кожата на лицето

10. Не почистваме грима от очите отделно от останалата част на лицето

Време е за премахване на грима. Взимаме памучен тампон, напояваме го с дегримьор и започваме да търкаме навсякъде. И сме в грешка. Обикновено гримът на очите е по-напластен и по-труден за премахване, а очният контур е специфичен. Той е в пъти по-тънък и раним от останалата част от кожата на лицето. Не искаме да прилагаме натиск и триене в тази зона, ако мечтаем за вечно млад поглед.

Най-щадящият начин да премахнем грима в тази област е, като напоим памучното тампонче с дегримьор за очи, и го притиснем много нежно към клепача за около трийсет секунди, така че да разтвори добре продуктите отдолу. Така няма да се наложи да търкаме продължително и грубо.

Всички изброени неща имат решаващо значение за грижата за кожата на лицето. Важно е и с какво се храним, колко вода пием, спортуваме ли, живеем ли в голям и мръсен град… Но ми се струва, че учени от много сфери пропускат един от най-важните фактори за добро здраве и красота – щастието. Вярвам, че всеки специалист трябва да отваря тази скоба винаги измежду останалите писани правила и съвети. Не е ли щастието онази най-съществена подправка на живота, която ни озарява и отвътре и отвън?! Добавете точка 11 към списъка: „Не отделяме време за щастието, а е задължително!“. И я превърнете в най-важната си разкрасителна рутина.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *