Хиляди години назад във времето, бойните изкуства винаги са привличали вниманието. Още преди да се появят по големите кино екрани и преди развитието им да достигне така наречените днес MMA и UFC.

Макар че този вид спорт е предназначен за самозащита и умствена стабилност, той не бива да се използва като провокация към отсрещния. Днес ще се запознаем с 10 от най-уважаваните видове бойни изкуства.

1. Муай-тай

Тайландски бокс, наподобяващ кикбокса, но тук се установява пълен контакт – употреба на лакти, колена и удари под пояса. Придобива голяма популярност в Тайланд през късните 1800 г., но в последното десетилетие става известно по целия свят. Муай-тай учи трениращите да използват почти всяка част от тялото си като оръжие.

2. Винг-чун

Този вид китайско бойно изкуство, възникнало в Южен Китай, е особено ефективно при близък бой и се определя от пестеливи движения, устойчиви пози и практична насоченост, като техниките му са построени на желязна логика. Характерен и определящ елемент за Винг-Чун стиловете са верижните удари.

3. Карате

Произхожда от японската дума „празна ръка“. Вид бойно изкуство, при което рядко се използва оръжие. Техниката на карате се отличава със средно високи стойки, водене на боя от средна дистанция, отдаване на предпочитание на удрящите техники. Честно казано първата ни асоциация е за „Карате кид“ – филмът с участието на Джеки Чан и Джейдън Смит, в който на преден план стои силната воля.


4. Айкидо

Съвременно, считано за едно от най-трудните за овладяване японско бойно изкуство. Освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Последователите на този вид бойно изкуство се научават как да използват силата на нападателите срещу самите тях и как да не нанасят много тежки удари на опонента си. Обезоръжаване без нараняване.

5. Кунг-фу

Едно от най-древните бойни изкуства на света, възникнало в Китай. Усвоява се след дълъг период от време и усърдни тренировки. След разпространението му още през 2 698 преди Христа из цялата страна, до ден днешен съществуват десетки хиляди форми на кунг-фу (има много кунг-фу панди по света).

Това бойно изкуство отново се съсредоточава над здравословните ползи от практикуването му и над самозащитата. Философията и моралът са на висока почит от кунг-фу учениците. Изучава се традиционно от монасите в Шаолин.

6. Джуджицу

Японско бойно изкуство и метод на близък бой за победа на противник. При него боят се води без или като се използва късо оръжие. Джуджицу е известно още и като „изкуството на лекотата“ – когато японските самураи били обезоръжавани в битка, те се биели с този стил. При този вид бойно изкуство се прилагат и други методи като хапане, дърпане, бъркане в очите и др.

7. Таекундо

Таекуондо („пътят на ударите с ръце и крака“ или „система от ръце и крака“) е вид източно бойно изкуство, развило се в Корея. Известно с неговите удари с крака, то комбинира физическите умения с умствената концентрация и често на демонстрации се чупят дървени плоскости с крака или ръце.

Таекуондо има много последователи – практикува се от над 30 милиона души в 100 различни страни. Известен олимпийски спорт, при който практикуващите добиват умения в силата, издръжливостта, бързината, баланса и гъвкавостта.


8. Джудо

Бойно изкуство и спорт, създадено в Япония през 1882 година от Кано Джигоро, който е бил нападан от по-големите и силни момчета в неговите детски години. Джудо възниква на основата на джиу джицу и е едно от първите съвременни бойни изкуства.

Неговата философия и методи на обучение се превръщат в модел за по-късните бойни изкуства, развили се от традиционните форми. Не е задължително трениращите джудо да притежават по-големи силови качества от опонентите си, тъй като и тук силата на противника може да се окаже оръжие, което да се използва срещу самия него.

9. Крав мага

Представлява съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци, базирана на естествени реакции, прости движения и агресивни защитни принципи. В крав мага ръкопашния бой се използва като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство, а тренировките се водят възможно най-реалистично.

При това бойно изкуство липсват почти всякакви правила и е доста агресивно. Трите стъпки при него са справяне със заплахата, предотвратяване ударите на атакуващия и неутрализирането му.

10. Нинджуцу

Изкуството, свързано с шпионаж и убийства във феодална Япония. Станало популярно покрай „Костенурките нинджа“, нинджуцу е практикувано от партизанските войни и наемни убийци в древна Япония. Създадено да убива, в днешни дни този вид бойно изкуство не е толкова разпространено, но много от похватите му се използват в други такива. При него се използват ръцете и краката, но трениращите са запознати и с работата с оръжия като шурикени, тояги, мечове, дори взривове.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *