Една удивителна страна с хилядолетна история, водеща икономика в света и същевременно най-гъстонаселената на Земята с рекордните 1,38 милиарда души. И това са само част от многото интересни факти за Китай.

Знаете ли, че нейната редовна войска е най-многобройната, a по бюджет на военното министерство е втора в света? Или пък, че въздухът в Китай е толкова мръсен, че страната е виновна за 29% от замърсяването на Сан Франциско?

Сигурна съм, че има много факти от бита и културата на това удивително място, които не знаете, затова днес ще споделя с вас 10 от тях.

1. Китайският език

Интересното при китайския език, разбира се, са йероглифите. Макар и всички да мислят, че е труден за учене, граматиката му е много лесна – няма падежи, родове и т.н. Също така като език е тонален, т.е една и съща гласна може да се произнася по различни начини (без тон, равно, възходящо, низходящо).

10 любопитни факта за Китай

Друг интересен факт за езика им е, че всеки член от семейството се именува отделно. Това ще рече, че за по-стария брат има дума, за по-младия също, за бабата – отделна и пр.

А как само си пазят езика! За китайците е много важно да си пазят езика, затова и чужд там не вирее. Дори по летищата, където се предполага, че персоналът трябва да знае поне 2 чужди езика, трудно можеш да се разбереш на английски. Ако ходите в Китай е хубаво да знаете някоя и друга дума!

2. Относно правилата за движение по пътищата…

Тук мога да кажа само, че на пръв поглед цари пълна анархия! Китайците изобщо не отразяват правилата за движение по пътищата. Единственото нещо, с което се съобразяват и то не винаги, е червеният светофар. Ако се разхождате в по-голям китайски град, със сигурност ще ви направи впечатление как хората и автомобилите сякаш играят тетрис – „ти мини тук, аз пред теб, пък дано да не ме сгазиш“. Но по някаква странна случайност катастрофи почти няма.

В този контекст знаете ли, че най-дългото задръстване в историята е именно в Китай. То е продължило 12 дни, като дължината му е била 99.7 км. Автомобилите са изминавали по-малко от 1.6 км на ден. Техните пътници са спели по тротоарите или са се забавлявали с игра на карти.

Всъщност непукизмът на китайците важи за всичко, което не е държавно регулирано. Почти не вършат противозаконни неща, те са по-скоро на принципа „правете каквото си решите, но някои неща недейте“. По-странното е, че се получава схемата.

3. За дървените клечки…

Сигурно сте запознати с китайската кухня и приготвянето на суши, което по принцип китайците ядат с дървени клечки. Но не само сушито ядат така, а почти всичко, което не е в течен вариант.

Интересното тук е, че на година в Китай се използват средно 45 милиарда дървени клечки за хранене. Сметнете сами колко дървесина е това!


4. Часовото време

В някои части на Китай слънцето изгрява чак в 10 часа сутринта, защото територията на страната е голяма и обхваща няколко часови зони. Китайското правителство обаче обединило всички зони в една, за да има единно часово време.

5. Голяма част от китайците живеят в пещери

Или ако трябва да бъдем по-конкретни, 35 милиона номади живеят все още в пещери. Те са разположени в провинцията Шанси и се наричат Yaodong. Макар и да са примитивни, доста от пещерите са много ефектни и са добър начин за справяне с проблема с пренаселването.

10 любопитни факта за Китай

6. Китайската кухня

Освен че е страната с най-многобройно население и една от най-силните икономики в света, Китай се слави и с бедността си. Смята се, че уличните заведения за бързо хранене и по-ниският клас ресторанти използват мазнина от канализацията.

Въпреки че я пречистват преди да я използват, произходът ѝ отвращава останалите обитатели на света. В някои ресторанти пък са мариновали месо в козя урина, за да му придадат аромат и вкус на патица.

7. Двойниците

В Китай е доста честа практика, ако си попаднал в затвора, да си платиш на някого да излежава вместо теб присъдата. Практиката с двойниците по затворите е толкова честа, че дори си има термин – „ding zui“, което буквално преведено означава заместник-престъпник.


8. Въздухът в Пекин вреди повече от цигарите

Доказано е, че въздухът в столицата на Китай е изключително замърсен и вреден. Ако го дишаш един ден, това се равнява на 21 изпушени цигари. Проблемът е толкова сериозен, че да пропушиш в Китай, всъщност може да значи, че си намалил риска от проблеми, свързани с дихателната система.

Маските, които китайците носят, ги предпазва от по-едрите прахови частици, но не филтрират добре въздуха. Ето защо това е само временно решение за справяне с проблема.

9. За дисциплината на китайската армия

Както вече споменах, редовната китайска войска е най-многобройна в света. Това, което много хора не знаят е по какъв начин се дисциплинират войниците. Весеки един от тях има по две карфици, забодени с острото нагоре в ризите си. Това ги държи винаги с вдигната глава и будни, когато са много изтощени.

На войниците също често се дава дървен кръст, който трябва да притискат между плешките си, за да запазят перфектната стойка. Както вече стана ясно, дисциплината в армията е желязна.

10 любопитни факта за Китай

10. Китай притежава всички панди

Според споразумение, сключено още през Студената война, всички панди на планетата Земя принадлежат на Китай. Това означава, че всеки път щом се роди бебе панда (а това се случва рядко), то трябва да бъде изпратено до страната, за да се разреши генетичният фонд на вида.

Засега Земята населяват едва 300 панди, живеещи в зоопаркове и над 1500 в дивата природа. Популацията им обаче чувствително намалява.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *