Страната на изгряващото слънце не спира да очарова със своята екзотика, богата култура и уникална природа. Тя несъмнено е желана дестинация за всеки любител на пътешествията.

За страната са известни много неща. Едно от тях е забързаният начин на живот на местните. Въпреки колоритът в ежедневието на японците, този народ живее в луд ритъм, на който малцина биха издържали.

Пословични са и с честността си и отдадеността на службата. Животът на тези хора като цяло е толкова различен от нашия, че не са редки случаите, в които ги смятаме за странни.


Днес решихме да ви запознаем с някой основни различия в японския съвременен живот, който се оказва не толкова прост, колкото вероятно сме си мислили.

10. Учебната година

Докато почти навсякъде по света учебната година започва през есента, в Япония първият звънец бие през април. Всяка година се формира нов клас, така детето непрекъснато се запознава с нови съученици. Това учи децата да намират език с различни свои връстници, а не да се съсредоточават върху едни и същи хора.

9. Новогодишното отброяване

Според учението на Буда, човек има 108 слабости, от които може да се пречисти на Нова година. Затова, в полунощ на 31 декември в будистките храмове камбаните бият точно 108 пъти, отървавайки всеки човек от плътските му прегрешения.


8. Вместо подпис – печат

Вместо подпис, в Япония е прието да се поставя специален поименен печат (ханко), който може да се купи от всеки магазин. Всички японци имат такива печати и ги използват всекидневно.

7. Маниерите на масата

Маниерите на масата в Япония могат да съберат очите на чужденците, които не познават местните традиции. Японският етикет е доста сложен, с много забрани – например да повдигате съдовете с ястията, да си сипвате сами, да пробождате храната с пръчиците за ядене и още много други. От друга страна пък може да сърбате доволно, когато хапвате юфка – така ще демонстрирате своето удовлетворение от вкуса на ястието. Японците обичат непрекъснато да говорят за храна и нейния вкус. Да обядвате и да не кажете няколко пъти „oishii“ (вкусно) се счита за много груба постъпка.

6. Целувката е екзотика

В Япония целувката се възприема само и единствено като елемент от еротичните взаимоотношения между двама души. Целувката в разбирането на японците не изразява нищо – нито симпатия, нито уважение, нито скръб, нито съчувствие.

5. Хикикомори

7% от японците са хикикомори. Терминът се отнася до хора, решили да изоставят социалния си живот, търсейки крайна изолация. Социалният феномен обикновено се отнася до млади хора, които често нямат работа и зависят от близките си. Обикновено изолацията на хикикомори продължава няколко години, но има и единични случаи, когато тя продължава десетилетия. Японското министерство на здравеопазването определя като хикикомори личности, които се изолират от обществото в домовете си за период, надвишаващ 6 месеца.


4. Да осиновиш възрастен

В Япония семейството е издигнато на пиедестал, за тях е от изключителна важност да предадат фамилното си име за поколенията. Затова в страната съвсем обикновена и честа практика е да се осиновяват възрастни. Възможно е да осиновите съпруга на дъщеря си или обратно: съпругът на дъщерята може да осинови родителите. Освен запазването на родствената линия, в такива случаи наследството се разделя на повече хора, а оттам и данъците, които трябва да бъдат заплатени.

3. Пияните по улиците

Японците нямат поносимост към твърдите напитки, поради недостиг на специален ензим в тялото, който разгражда алкохола. Ето защо, често можете да видите спящи подпийнали японци на улицата. В японските ресторанти пък е прието да ви запазят недовършената бутилка алкохол до следващото ви посещение. Някои японци може вече да са си платили за алкохол в няколко заведения.

2. Работохолизмът

Неразбираем е за всички, с изключение на японците. В страната на изгряващото слънце не се гледа с добро око на честата смяна на работата. Идеалният случай е един служител да започне много млад в дадена компания и да работи в нея през целия си живот. В Япония често колегите са по-близки от семейството, тъй като работният ден обикновено продължава 12-15 часа на ден. Често служителят изпитва притеснения да си тръгне от работа, ако колегите му не са приключили. В японския дори има специален термин за смърт от преумора – Karōshi.

1. Страданието зад усмивка

Японската усмивка може да заблуди много туристи. Страната е рекордьор по брой на самоубийства, като основната причина обикновено е загуба на работа и самота. Но японците вярват, че човек трябва да крие страданието си с усмивка. Японците дори имат поговорка: „Усмихвай се, докато страдаш отвътре“. Още от малки децата там се възпитават да не нарушават социалната хармония със своите настроения.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *