Евтини самолетни билети

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката.

Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните.


10 вълнуващи факта за целувката

Въпреки че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е фактът, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснение защо се е появил този акт.

Според антрополози 90% от хората се целуват. Това обаче не означава, че целуването е еднакво при всички. Обичаите по целуване са различни по целия свят. Например целувката при ескимосите представлява потъркване на носовете. В този ред на мисли днес отбелязваме празника с 10 вълнуващи факта за целувката.

1. Целувката е била строго забранена в Италия преди векове. През 16 век в страната на любовта наказанието за публична целувка е било смърт.

2. Въпреки че смъртоносните наказания вече не са в сила, все пак в някои части на САЩ целувката все още е строго забранена на публични места. Най-любопитен е законът в Индиана, който незаслужено дискриминира носителите на мустаци. Според него на територията на Индиана е забранено мъже с мустаци да целуват човешки същества. В Индонезия пък публичната целувка също е забранена и се наказва с 5 години затвор.

10 вълнуващи факта за целувката

3. За целувката е необходимо задействането на около 30 лицеви мускула и на един устен мускул, наречен в анатомията Orbicularis oris. Това е мускулът, който подпомага движението на устните. Благодарение на него може да ги протягаме напред, настрани, да ги отваряме и свиваме. Той е необходим и при свирене на някои духови инструменти. Ако се целувате редовно, можете да поддържате лицевите мускули стегнати и да се предпазите от бръчки.

4. От целувките може и да се отслабва. Целуване в продължение на 1 минута гори 26 калории. Затова, ако ви се хапва торта, давайте, но после трябва добре да се поцелувате, за да изгорите калориите.

5. Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

10 вълнуващи факта за целувката

6. 66% от хората държат очите си затворени по време на целувка. Останалите оставят очите си отворени, за да се наслаждават на емоциите на партньора си.

7. Чувствителността на устните ни е 200 пъти по-голяма отколкото тази на пръстите.

8. Според изследвания, проведени с различни групи целуващи се, 2/3 от хората накланят главата си надясно, когато се целуват.

9. Учени са доказали, че мъже, които всеки ден целуват половинките си преди да отидат на работа, живеят средно с 5 години по-дълго.

10. Човек прекарва средно по около 340 часа от живота си, целувайки се.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.