Той е собственик на някои от най-известните компании по света. Неговите идеи са безгранични. На 30 май 2020 г. първият пилотиран полет на кораба Crew Dragon, излетя успешно от космическия център „Кенеди“ във Флорида, САЩ. Една от неговите мисии е да изпрати хора, които да колонизират Марс. Дали обаче ще успее, предстои да разберем. Представяме ви Илон Мъск и 10 любопитни факта за него.

1. Раждане

На 28 юни 1971 година в Южна Африка в семейството на Мей и Ерол Мъск се ражда бъдещият основател на SpaceX и съосновател на Tesla Motors и PayPal – Илон Мъск. Майка му е от кандско-английски произход и е модел, а баща му британец – електронен инженер.

2. Детство

Младият Илон учи компютърно програмиране и на 12 години продава код за компютърна игра срещу сумата от 500 долара. Когато е на 17 години, благодарение на майка си, той получава канадско гражданство. А крайната цел – да емигрира в САЩ.

3. Образование

След като прекарва 2 години в Queen’s University в Кингстън, Онтарио, Илон се прехвърля в Университета на Пенсилвания, където получава бакалавърска степен по физика. А в Whraton School – бакалавърска степен по икономика през 1992 г. През 1995 г. Мъск се мести в Калифорния, за да започне докторска степен по приложна физика в Станфорд. Тръгва си обаче само два дни по-късно, за да преследва амбициите си в областта на Интернет, възобновяемата енергия и космоса.

10 любопитни факта за Илон Мъск

4. Zip 2

Заедно с брат си Кимбъл Мъск през 1995 година Илон създава Zip 2. Това е онлайн пътеводител за хората, работещи във вестникарската индустрия. Мъск убеждава успешно борда на директорите да не се осъществи идеята за сливане с компанията CitySearch след като подписва договори с две издания. През 1999 година Cоmpaq придобива Zip 2 за колосална сума. Печалбата на Илон Мъск – 22 милиона долара.

5. Раждането на Х.com и РаyPal

Мъск създава компанията Х.com през 1999 г. Идеята – чрез електронната си поща всеки потребител да може да се разплати онлайн. През 2000 г. сайтът Х.com се обединява с компанията Confinity, която притежава PayPal – услугата, с която всеки може да превежда пари. През 2001 година името на кампанията става PayPal. През октомври 2002 г. компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда долара в акции, от които Мъск получава 165 милиона долара.


6. Създаването на SpaceX

През 2002 г. Илон дава 100 милиона долара от личните си пари, за да финансира и основе SpaceX. Компанията разработва и произвежда ракети-носители. Голямата цел е одобряването на ракетните технологии. Основен дизайнер и изпълнителен директор на компанията е Мъск. Повлиян от романите на Айзък Азимов „Фондацията“, Илон вижда изследването на Космоса като важна стъпка в разширението и дори запазването на съзнанието на човешкия живот. Според Мъск междупланетарния живот може да се окаже преграда срещу заплахи за хората. Неговата мисия е да се намалят 10 пъти разходите за човешки космически полети.

7. Историята за Tesla Motors

Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, Джей Би Страубел и Иан Райт са създателите на Tesla Motors. Компанията е основана през 2003 година, а година по-късно, след сериозна инвестиция, Илон Мъск става неин председател. В 31 държави и 2 500 бройки е продадена първата създадена кола Тесла – Tesla Roadster.

През 2012 г. до потребителите достига седанът Model S. Паралелно с това компанията представя и Model X – за любителите на SUV. През 2015 година започва продажбата на Model X.

Daimler пък са електрически задвижващи системи, които Tesla Motors започват да продават. В Tesla Motors дългосрочни инвеститори стават Mercedes и Тоyota.

Идеята на Мъск е да бъде създаден компактен автомобил за сума под 30 000 долара. И достъпно да бъдат пуснати в продажба компоненти за електрически системи.

10 любопитни факта за Илон Мъск

8. Споделяне на идеи

През 2014 година в съобщение до медиите Мъск обявява, че компанията Tesla Motors ще разреши нейните технологични патенти да се използват на добра воля. Целта – да съблазни останалите производители на електрически автомобили да побързат с техните разработки.

9. Компанията за електричество – SolarCity

Заедно с братовчедите си Линдън и Питър Райв, Илон създава доставчикът на системи за слънчева енергия – SolarCity, през 2006 година. Мъск е най-големият притежател на акции. Основната мотивация за финансирането на SolarCity е желанието му да помогне в борбата с глобалното затопляне. През 2012 г., Мъск обявява, че SolarCity и Tesla Motors ще си сътрудничат, като Tesla Motors ще доставя батерии за електричество. През 2013 година започва доставянето на батерии. В крайна сметка през 2016 г. Tesla Motors придобива SolarCity и така тя става нейна дъщерна компания.

10. Транспортната система на Hyperloop

След като бил разочарован от транспортната система в Калифорния, Илон предлага да бъде създадена чисто нова форма за транспорт Лос Анджелис и Сан Франциско. Инженерите на SpaceX и Tesla Motors са назначени от Мъск да работят по системата на транспорта.

Идеята: Hyperloop е хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътуване, която свързва северния квартал на Лос Анджелис Силмар с Хейуърд на изток от Сан Франциско . Плановете са хората ще могат да се придвижват от едната територия до другата за 35 минути. Предложението на Мъск е за транспорт по-евтин, от който и да е друг вид за такова разстояние. Системата, според идеята на Мъск, трябва да използва вакуум, а това да намали до минимум консумацията на енергия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *