понеделник, август 19


10-те най-големи спортни наградни фонда

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10-те най-големи спортни наградни фонда

Покрай трансферните прозорци във футбола, някои от които вече са отворени, често чуваме за баснословните суми, които големите футболисти получават за своите умения.

Когато става дума за пари, в професионалните спортни среди е практика да се говори не за стотици хиляди, а за десетки милиони, дори за милиарди.

Затова сме подготвили класация с 10-те най-големи спортни наградни фонда в света.

10. SuperBowl

NFL-Националната лига по американски футбол на САЩ – е спортната федерация с най-големи приходи в света, като за този сезон те възлизат на над $11 млрд. Финалът на сезона, познат като SuperBowl, е и най-голямото спортно събитие в САЩ, което традиционно се гледа от около 100 млн. американци.

Излъчването на SuperBowl е и с най-скъпото рекламно време с цена от около $10 млн. на минута. Въпреки тези впечатляващи цифри, финалът на сезона по американски футбол далеч не е спортното събитие с най-голям награден фонд.

Заедно с различните бонуси всеки играч, играещ за победителя от финалния сблъсък, получава около $200 000, докато загубилите взимат около $140 000 на играч.

Макар и немалка сума, тези награди изглеждат нищожни в сравнение с мултимилионните договори на звездите на NFL. Най-високоплатеният играч на лигата Арън Доналд получава по $22.5 млн. на година. Все пак има и играчи, чиито годишни възнаграждения възлизат на минималното позволено от $480 000. Общо наградният фонд на SuperBowl е около $11 млн.

9. Pegasus World Cup

Познат като “кралския спорт” надбягването с конне е състезание с дълбоки исторически корени. Макар да не е сигурно кога са се провели първите надбягвания за пари, още през 16 в. британският крал Хенри VIII въвежда регулации, за да подсигури правилното отглеждане на расови коне за надбягвания.

В началото на 19 в., под егидата на кралица Анна надбягването с коне се превръща в професионално поприще, а наддаването става норма в спорта. В днешни дни състезанието с най-голям награден “портфейл” е Световната купа на Дубай.

Очаквано, организираният в емирството турнир, е с най-големият награден фонд при конните състезания – $35 млн. От тях $7.5 млн. отиват за победителя в главното събитие.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари