Таралежите са любимите ни горски обитатели. Малки, бързи и неописуемо красиви. Чести герои в детските приказки и будещи респект заради смелостта си да се изправят срещу змиите.

В България са защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Активни са през нощта, а стъпките им плашат околните, защото наподобяват човешките. Събрали сме още 10 любопитни факта за малките бодливци, а вие просто продължете да четете.

Таралежите ca се появили на Земята преди около 58 милиона години. Най-малкият е бил дълъг само около 5 сантиметра и e живял в тропическите гори на Британска Колумбия преди около 52 милиона години. Сега таралежи се срещат дори в Сибир. Те предпочитат места с много широколистни дървета и храсти. Избягват прекалено гъсти гори и блатисти местности.


Иглите им са с дължина до 2 сантиметра. Покриват главата, гърба и страните на таралежа. Тези игли са кухи и са пълни с въздух. Възрастните таралежи имат по над 6000 игли. Годишно, таралежът сменя една на всеки три игли. Върху главата и коремчето си има гъста, груба козина. Лапите му са с остри нокти. Задните му крака са доста по-дълги от предните. Козината на муцуната и коремчето варира от жълтеникаво бяла до тъмно кафява.

Иглите на таралежа са кафеникави, а през тях минават тъмни ивици. Лисиците успяват да се справят с иглите им, като го търкалят до вода, където таралежът не може да е свит на кълбо. Ежковците се грижат за почистването на иглите си, като ги хващат с дългите средни пръсти на предните си лапи.


Таралежът е всеяден. Храни се с всичко, което намери. Обича насекоми, а също така и техните ларви. Освен това, яде дъждовни червеи, стоножки, пчели, оси, бръмбари, охлюви, паднали плодове, жаби, змии, гущери, малки птички, мърша, яйца, гъби, ядки, моркови. Обича дори мляко. Докато търси храна, таралежът може да измине до 3 километра за една нощ. Той е доста лаком и за една нощ може да изяде храна, равна на една трета от теглото му. След зимния си сън, в продължение на няколко дни, той е като ходещо въплъщение на глада, защото събуждайки се, търси единствено с какво да се нахрани.

Бременността им трае 31-39 дни. Обикновено отглеждат едно поколение годишно, но понякога и две. От едно поколение излизат 4-5 малки. Те са слепи и ярко розови. Тежат 20 грама. На 14-16-ия ден отварят очи. На 18-ия ден се образуват бодли по гърба им. Малките излизат от гнездото или дупката, когато станат на 3-4 седмици. На 5-6 седмици те стават напълно независими от своите родители. Достигат полова зрялост на 9 месеца. Половината таралежи умират преди да навършат една година. Започват да се размножават едва след като изкарат първата си зима. Живеят 3-4 години, но понякога възрастта им достига 6-8 години.

Таралежът тича много бързо – до 3 метра в секунда. Той може да скача, да плува и да пълзи. Зрението му е доста слабо, но обонянието и слухът му компенсират това. Пулсът му през лятото е 180 удара в минута, е по време на зимния сън е от 8 до 20 удара в минута.

Зимният сън на таралежите продължава 128 дни. Докато таралежът спи, неговата температура спада до 2 градуса, а в нормални условия тя е 34 градуса. Дишането при спящите таралежи е много забавено: максимум 8 вдишвания-издишвания в минута. За сравнение, нормалното им дишане е с честота 40-50 пъти в минута.


Таралежите имат имунитет към отровата на пепелянките, независимо, че те не ловуват точно този вид змии. Също така почти не им действат дори най-силните отрови: живачен хлорид, арсен, цианкалий, циановодород и други. Те имат имунитет срещу змийската отрова, благодарение на протеина еринацин в мускулите им. Концентрацията на това вещество обаче е сравнително малка, затова по-силноотровните змии продължават да бъдат заплаха за бодливците.

В сръбската народна медицина урината от таралеж се използва при лечение на алкохолизъм. Според древните египтяни, лойта от таралежи лекува плешивостта.

Таралежите понякога пренасят сериозни заболявания като салмонелоза. Те имат много бълхи, както и кърлежи. По този начин пренасят много заболявания, от които страдат и хората. Докато върви в тревата, таралежът събира десетки кърлежи с иглите си. Той няма как да ги премахне. Дори съществува такова понятие като „таралежо-час“ – то отразява колко кърлежа събира върху иглите си таралежът за един час, докато върви. Това понятие се използва от биолозите, които проследяват навиците на таралежите.

За да се отърват от охлювите, градинарите поставят бирени капани – закопават в земята съдове с бира, а след това събират влезлите в капана вредители. А таралежите също не отказват напитката. Както и много други животни, на тях им харесва вкуса на пенливата бира. И като всички пиещи, се напиват и дори могат да заспят до капана. Ако таралеж изпие прекалено много бира получава алкохолно натравяне с всички съпътстващи го симптоми.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.