понеделник, август 19


10 любопитни факта за таралежите

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Таралежите са любимите ни горски обитатели. Малки, бързи и неописуемо красиви. Чести герои в детските приказки и будещи респект заради смелостта си да се изправят срещу змиите. В България са защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Активни са през нощта, а стъпките им плашат околните, защото наподобяват човешките. Събрали сме още 10 любопитни факта за малките бодливци, а вие просто продължете да четете.

Таралежите ca се появили на Земята преди около 58 милиона години. Най-малкият е бил дълъг само около 5 сантиметра и e живял в тропическите гори на Британска Колумбия преди около 52 милиона години. Сега, таралежи се срещат дори в Сибир. Те предпочитат места с много широколистни дървета и храсти. Избягват прекалено гъсти гори и блатисти местности.

10 любопитни факта за таралежите

Иглите им са с дължина до 2 сантиметра. Покриват главата, гърба и страните на таралежа. Тези игли са кухи и са пълни с въздух. Възрастните таралежи имат по над 6000 игли. Годишно, таралежът сменя една на всеки три игли. Върху главата и коремчето си има гъста, груба козина. Лапите му са с остри нокти. Задните му крака са доста по-дълги от предните. Козината на муцуната и коремчето варира от жълтеникаво бяла до тъмно кафява.

Иглите на таралежа са кафеникави, а през тях минават тъмни ивици. Лисиците успяват да се справят с иглите им, като го търкалят до вода, където таралежът не може да е свит на кълбо. Ежковците се грижат за почистването на иглите си, като ги хващат с дългите средни пръсти на предните си лапи.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари