Евтини самолетни билети

Кой не обича палачинки? Кой не си мечтае за почивен ден, в който да поглези вкусовите си рецептори с тази любима закуска? Със сирене, шоколад, мед, сладко или сметана – всички имаме любима комбинация. А и на всеки му е приятно да зарадва близките си с това вкусно ястие.

Идеалната палачинка е златиста, тънка, с апетитни хрупкави краища. Въпросът обаче е как се прави? Често на обикновените домакини им се случва да започват приготвянето на палачинките с молбата „Дано този път да станат“… А за добрия резултат всъщност има само няколко прости правила, които биха ни гарантирали перфектния резултат.

Ето 10-те тайни за приготвянето на идеални палачинки.


1. Пресейте брашното

Целта на това действие не е толкова премахването на бучките, а максималното насищане на брашното с въздух, който ще направи тестото леко и пухкаво.

2. Млякото и яйцата трябва да са със стайна температура

Когато смесвате млякото и яйцата, те трябва да са със стайна температура. Затова е добре да извадите яйцата от хладилника предварително и да затоплите леко млякото.

3. Лъжичка олио

Преди да започнете пърженето, добавете в тестото 1 супена лъжица олио и разбъркайте добре. Така тестото ще стане по-еластично, а палачинките няма да залепват за тигана.

4. Масло върху тигана

За да станат палачинките тънки, първо намажете тигана с малко краве масло. Много е важно маслото да е наистина малко, иначе палачинките ще станат твърде мазни. Най-лесният начин да сложите нужното количество е да ползвате готварска четка за нанасянето му. Вътрешността на тигана трябва да е намазана изцяло, но при това да не се образуват маслени „локвички“.

5. Перфектната двойка тиган-лъжица

Дебелината и нежността на палачинките зависи от количеството тесто, което ще налеете в тигана. Намерете перфектната двойка тиган-лъжица и ги ползвайте винаги при пържене на палачинки. Тестото се налива в центъра на тигана, след което се разпределя равномерно с въртеливи наклони настрани.

6. Силно загрят тиган

Палачинките се пържат на силно загрят тиган. Точно това е причината първата палачинка понякога да не се получи – просто тиганът все още не е бил затоплен достатъчно.

7. Златиста коричка

За да не станат палачинките твърде сухи, не чакайте коричката отдолу да стане кафява. Палачинката трябва да се обърне, когато е все още златиста.

8. Дървена лопатка и надзор

Ползвайте тънка дървена лопатка – за разлика от металните прибори тя няма да скъса палачинката или да повреди покритието на тигана. Не оставяйте пържещите се палачинки без надзор! С всяка следваща палачинка тиганът ще се нагрява все повече, а пърженето ще отнема все по-малко време. Разсейте се само за минутка и ще намерите прегоряла палачинка на котлона.

9. Два тигана едновременно

За скорост ползвайте два тигана едновременно – колкото по-бързо приключите с пърженето, толкова по-топли и пресни палачинки ще опитат гостите ви.

10. И още малко масло

Трупайте готовите палачинки една върху друга, като намазвате всяка една отгоре с краве масло.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.