Много от нас вече са стегнали куфарите и планът за летните отпуски е разчертан до последната точка.

Но лятото е непредсказуемо и всеки има нужда от малко импулсивност, дори и да е за един уикенд. Следващите десет дестинации за перфектни точно за тези моменти.

1. Мусала

10 дестинации, които да посетите това лято в България

През лятото градовете са задушаващи, морето е шумно и уморените ни глави търсят кътче, в което да открият целогодишно търсеното спокойствие. Нека ви подскажа – то се намира в планината. Тишината и въздухът, които можете да намерите там са способни да заредят човек за цяла година напред. Една от най-приятните и приключенски дестинации, които съвсем спокойно можете да покорите за ден или два, е изкачването на връх Мусала.


2. Водопади

10 дестинации, които да посетите това лято в България

Да продължим с още малко природа. Около водопадите винаги се носи едно особено приятно усещане за живот, все едно човек е погълнал 15 кафета и е готов да пробяга маратон. За щастие в България има изключително богат избор от водопади, които могат да се посетят, за да се опита споменатия ефект. Дали ще се разходите до Боянския водопад или ще предприемете сериозния преход до Райското пръскало, важното е да не се лишите от удоволствието да се разхладите в летните дни с прохладната атмосфера на някой от прекрасните ни водопади.

3. Магурата

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: Elena Chochkova, Wikimedia

Юни и юли месец не успяхме да усетим много от топлотата на лятото, но в случай, че август се окаже по-традиционен и градусите се задържат обичайните 30+, ще имаме нужда от спешно прохладно спасение. Пещерите са много добър вариант, като личното ми предложение е Магурата, която се намира в област Видин. Щом слезете в нея, имате чувството, че попадате в един изцяло нов свят. Освен, че ще ви впечатли с невероятните си огромни подземни зали, на излизане, можете да си купите и по една бутилка от най-освежаващото вино, което се съхранява в самата пещера.


4. Манастири

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: Grojen, Wikimedia

Рилският манастир е любима дестинация, както за много чуждестранни туристи, така и за голяма част от българите и то напълно заслужено. Не по-малко впечатляващи са и Троянският манастир, Роженският манастир, Бачковският манастир и Гложенският манастир. Всяко едно от тези места е перфектно за кратка семейна разходка.

5. Да си припомним миналото

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: © Етнографски музей на открито „Етър“

Ако искате да се пренесете на място, където всичко е ръчна изработка, навсякъде около вас се чува ромоленето на течаща вода, цветовете на къщите пълнят очите и сърцето ви, а атмосферата ви кара да се усмихвате непрекъснато, тогава се отправяйте директно към етнографския комплекс Етъра в Габрово. Без съмнение ще си изкарате изключително приятно. Дори не ме карайте да започна да описвам всички сладки лакомства, които ще откриете там. Не мога да го подчертая достатъчно, но… ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си вземете захарно петле!

6. Белоградчишките скали

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: Fonvan, Wikimedia

Тези скални фигури са перфектни, ако имате желанието да съчетаете един лек поход с приятно излежаване и нереална гледка. Докато упражнявате втората дейност, обхождайки с поглед многобройните скали, със сигурност ще откриете още десетки форми и лица, които да добавите към всеизвестните Момина скала, Орлов камък, Конникът, Гъбите и всички останали.

7. Да се отдадем на легенди

10 дестинации, които да посетите това лято в България

Импулсивната почивка не е напълно задоволяваща, ако не вкараме в нея и малко мистичност. Едно от най-добрите места в България, отговарящи на това описание, със сигурност е Дяволският мост над река Арда. В него са вплетени толкова много истории и догадки, че дори и най-скептичните хора не могат да не се запитат дали няма някаква истина, докато се вглеждат в страшните форми, които се образуват между каменната постройка и отражението ѝ във водата.


8. Орлово око

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: Gen4o p, Wikimedia

На височина от 1563 метра, панорамната площадка „Орлово око“ дава възможност на любителите на височините да се насладят на една приказна гледка към Буйновското ждрело в Родопите. Колко по-свободни от това може да се почувствате?

9. И замириса на море

10 дестинации, които да посетите това лято в България

Освен прекрасни планини и забележителности, страната ни се радва и на една уникална морска ивица. Доказателство за това несъмнено е изящният Камен бряг, който неописуемо много привлича хората с красивите си и опасни скали.

10. Заливът „Болата“

10 дестинации, които да посетите това лято в България
Снимка: Georgy Palpurin ShareBulgaria team, Wikimedia

Едно от най-красивите места, на които можете да прекарате почивните си дни в дългите летни жеги, е заливът „Болата“. Стягайте плажна кърпа, бански, джапанки и един коктейл за настроение и сте готови да се наслаждавате на заобикалящата ви природа и шумът от неспокойните вълни. Време е за лято! Не се бавете, за да не го изпуснете!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.