Еднорозите са митични създания, които са описвани под най-различни форми и на които са приписвани какви ли не качества и способности. Те са една от любимите плюшени играчки на много деца и са изобразявани често в анимации и детски книжки.

Трудно е да говорим за факти, когато става въпрос за вълшебни създания от легендите, но еднорозите имат дълга история. Днес ви представяме 10 интересни факта за еднорозите, които ще събудят любопитството ви.

1. Аликорн

Аликорнът всъщност е другото име на рога, с който са известни еднорозите. През Средновековието много владетели казвали, че притежават такъв рог, защото се вярвало, че той има магически способности – например да предпазва от болести и да противодейства на различни отрови. В действителност тези владетели били горди собственици на рог от нервал (вид кит с голям рог).

2. Представата за еднорога

В наши дни еднорозите се изобразяват като красиви бели коне с рог. Преди много години обаче представата за тези магически създания е била съвсем различна. Хората смятали, че те имат лъскава опашка, козя брада и еленски копита. Интересен факт е съвпадението, че еднорозите са описвани като чифтокопитни, заради наличието на рога. Конете за разлика от тях са от разред нечифтокопитни.


3. Благородство и чистота

Според хералдиката (науката за гербовете и тяхното значение) еднорогът е символ на благородство и чистота. Често е изобразяван в картини с теологична насоченост и се свързва с образа на Дева Мария.

4. Лов на еднорози

През Средновековието в Европа се говори за лов на еднорози. Според една от легендите еднорогът може да бъде хванат единствено от девственица, защото само от такава няма да избяга. Някои специалисти свързват тази част от легендата с матриархалните вярвания за властта на жената и способността ѝ да господства над животните.

10 интересни факта за еднорозите
„Девицата и еднорога“, фреска от двореца Фарнезе в Рим, вероятно на художника Доменикино

5. Подобрена версия на Козирога

Според една от теориите еднорозите са подобрен вариант на Козирога, като двата рога са заменени с един. Тази теория е възникнала още по време на ранното християнство, когато козела се превръща от символ на плодородието във въплъщение на злото.

6. Споменат в Стария завет

Библията на крал Джеймс е изготвена през 1604-1611 година за нуждите на Англиканската църква. В нея името на еднорога е споменато шест пъти в различни текстове.


7. Патент за създаване на еднорози

През 1980 година в САЩ е одобрен патента за създаване на еднорози чрез хирургическа намеса. Това става чрез трансплантация на рогови пъпки от коза, които се поставят в средата на главата.

8. Хората и еднорозите

Твърди се, че сибирските еднорози са изчезнали 350 000 години пр.н.е., но скорошно откритие опровергава тази теория. В Казахстан е открит череп на еднорог от преди 26 000 години, което ни кара да вярваме, че хора и еднорози са живели по едно и също време.

10 интересни факта за еднорозите

9. Символ на Шотландия

В Шотландия еднорогът е изключително почитан. Хората там вярват в силата и величието на това митично създание. За шотландците еднорогът е символ на мъдростта и духовната чистота.

10. Художествени измислици

Еднорогът е пресъздаван под различни форми в съвременното кино и живопис. Често се случва да бъркат еднорога с Пегас. Той е крилатият кон на древногръцкия герой Балерофонт, който убива Химера.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *