Евтини самолетни билети

Всеки тип коса, във всеки един момент от живота, има нужда от определени грижи. Важно е какви продукти използваме, с какво и как я решим, излагаме ли я често на слънце, студ, вятър и прах. Красивата коса по-рядко е плод единствено на природни дадености.

Неправилната поддръжка в лицето на рядкото подстригване и неглижирането на някои важни моменти, като нуждата от почивка от боядисване, топлинна обработка и стилизанти, могат да съсипят и най-красивата и гъста грива. А има и още едно важно нещо, което често бива пренебрегвано – вечерната рутина за здрава коса.

Пред вас стои скромен списък с нещата, които трябва или не трябва да правим в тъмните часове на деня, ако искаме да имаме красива и жизнена прическа. Нека видим кои са те.


1. Не спете със стегнато вързана коса

10 неща, които (не) трябва да правите вечер, ако искате здрава коса

Може би някога са ви казвали, че за да предпазите косата си от увреждане по време на сън, трябва да я връзвате. Стегнатият кок или опашка могат сериозно да компрометират кичурите, като ги направят по-склонни към накъсване. Трудно е винаги да успявате да връзвате косата си достатъчно хлабаво, така че това да не я наранява.

По-добре да я оставяте пусната или вързана на рехава плитка. Това, което може да направите и по този начин наистина да я предпазите максимално, е да спите на сатенирана калъфка за възглавница. Така ще минимизирате триенето и ще имате по-здрава коса.

2. Използвайте козметика за нощна грижа

Косата ни, както кожата на лицето и тялото, усвоява най-ефективно продуктите през нощта. Затова нощната грижа е толкова важна. Това е така, защото нощем е периодът, в който стоим в покой и всички кремове, масла и лосиони могат да се абсорбират максимално, без да компрометираме действието им с мокрене, бърсане в кърпи, прах, слънчева светлина и т.н.

Съществуват продукти за коса за нощна грижа, които регенерират косъма и правят една терапия, която, разбира се, не е нужно и препоръчително да се прави всеки ден. Съществуват и някои домашни маски с масла от кокос, авокадо, но е добре да се консултирате със своя стилист преди да прибегнете до тях. Това е валидно особено в случаите, когато сте с тънка коса.


3. Решете се преди лягане

Този ритуал, за който може би знаете още от бабите си, не е измислен просто така. Ресането преди сън от корена до върха, ще помогне да разнесете естествения себум, който скалпът ви произвежда. Скалпът всъщност притежава жлези, които създават себум, който поддържа кожата на главата хидратирана.

Не забравяйте, че нашето тяло притежава естествени механизми да се поддържа здраво и респективно красиво, така че най-доброто, което можем да направим, е да стимулираме неговите функции по естествен начин.

4. Не спете с мокра коса

Колкото и да сте изморени… недейте! Причини имате поне две – здравето на тялото и косата ви. Мократа коса преохлажда главата, съответно синусите и ви прави уязвими към настинки. Освен това се разтяга и чупи по-лесно, което е и причината да не е препоръчително да я решите след душ. Изсушете косата си с продукт с топлинна протекция, но не я оставяйте за през нощта влажна. Освен това, никога не знаете в какъв вид ще я заварите на сутринта.

5. Оставяйте косата да изсъхне сама, но преди лягане

Когато разполагате с достатъчно време преди лягане, дайте възможност на косата си да изсъхне изцяло или поне наполовина сама. При втория вариант непременно сушете частично в началото, а не обратно – да я чакате да поизсъхне и тогава да включите сешоара. Така ще я дехидратирате. Добре е да оставяте малко влага, която да предпази от прекомерно изсушаване.

6. Осигурявайте достатъчно влага в помещението, в което спите

Спането в стая със сух въздух не е вредно единствено за кожата ви и дихателните пътища. То може да бъде вредно и за косата ви. Най-добре е да се снабдите с овлажнител за въздух, ако мястото, на което живеете, поддържа твърде ниско ниво на влажност. Ако не ви се инвестира в подобен продукт, опитайте с леген с топла вода. Не е оптималното, но върши работа.


7. Не спете със стилизиращи продукти

Лак за кос, пяна за коса… всичко, което слагаме на косата си в името на красотата не бива да остава върху нея през нощта. Рискът от заплитане и съответно накъсване, е значителен. Всички сме се събуждали с грамаден възел, наподобяващ разрушено птиче гнездо. Разплитането на този възел обаче има своята цена. Нека се стараем да не допускаме да се формира – просто трябва да измиваме косата си след като сме я стилизирали.

8. Не спете с колиета и обеци

10 неща, които (не) трябва да правите вечер, ако искате здрава коса

Този съвет ще спаси и бижутата ви от повреждане. Както и ушите ви, по всяка вероятност. Колиетата и обеците могат лесно да се заплетат в косата и да се заформи чудесна патова ситуация. Отново получавате накъсване на косата, но като бонус имате и деформиране на бижу. Нека сънят е лишен от всякаква суета и тялото ни се отпуска без външни дразнители и „повредители“.

9. Не нанасяйте нощната грижа на лицето без да сте прибрали косата си

10 неща, които (не) трябва да правите вечер, ако искате здрава коса

В бързината да нанесем някаква нощна грижа за лице, много от нас не обръщат внимание на това как не малко количество крем отива в периферията на челото, където започва косата. Кремът за лице не е удачно да попада върху скалпа.

Разбира се, не е фатално, няма да получим косопад (поне в генералния случай), но е твърде вероятно да се събудим с по-мазна и утежнена коса. За да се предпазим, можем да използваме лента за коса, сатенен шал, в който да я приберем (памучните кърпи не са особено подходящи за увиване, тъй като тежат и създават голямо триене).

10. Не я увивайте в кърпа след душ (бонус съвет за ден и нощ)

10 неща, които (не) трябва да правите вечер, ако искате здрава коса

Както вече загатнахме преди малко, памучната кърпа след душ, увита на тюрбан, не е най-доброто, което можете да направите. Да, много е удобно, особено, когато искате да изсъхне по-бързо преди лягане, но този метод травмира косата, когато се прави за продължително време. Създава опъване при корените и я начупва по дължините.

За да не се налага да го прилагате за дълго, опитайте внимателно да изстисквате косата си след измиване (не като навиване на мокра кърпа, а с лек натиск между шепите). Сложете кърпата за малко и я махнете след кратко време без да търкате – това също не е полезно за гривата ви.

Всички тези съвети изискват известно усилие, но ако се насилите да ги правите често, ще видите как ще се превърнат в една ежедневна рутина, която дори няма да усещате, че изпълнявате, а резултатите ще са несъмнени. В крайна сметка за здравето и красотата се изискват постоянство и желание. И не, не става дума за суета като самоцел, а за отношение към естетиката на физическите ни дадености. Младостта не трае вечно и нямаме оправдание да не бъдем най-добрата версия на себе си!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.