Според британските дружества PRS for music и PPL, за да са по-ефективни, концентрирани и успешни със зададените им задачи, служителите трябва да слушат музика на работните си места. Това доказва и експериментът MusicWorks, провел се в офис среда. Над 88% от участниците показват абсолютна точност в текстовете, а над 80% боравят по-лесно със задачите, слушайки музика.

Различните жанрове също въздействат по-различен начин върху слушателите. Същият експеримент установява, че при слушателите на класическа музика над 70% се справили по-бързо с решаването на задачи по математика. При звученето на поп музика около 60% от участниците приключили по-бързо с въвеждането на данни. А най-висок резултат се постига при звученето на денс музиката.

При възложена задача за проверка на правопис 75% от участващите показали отличен резултат под ритъма на денс музиката, в сравнение с 67%, когато било тихо. Според Д-р Дейвид Люис председател на Mindlab international, провелият се експеримент определя положителното взаимодействие между музиката и производителността – при слушане на музика 9 от 10 души се справят по-добре с работата си.


10 неочаквани ефекта от слушането на музика

Канадските психолози Мона Лиза Чанда и Даниел Левитин, които правят мета-анализ за въздействието на музиката върху хората, потвърждават, че към медикаментозното лечение в някои болници се използва и „ефектът” на музика. Установило се, че тя в пъти подобрява благосъстоянието на пациентите.

В над 400 от проведените научни изследвания, музиката се свързва с характерни неврохимични процеси. Психолозите ги разделят в четири области: Мотивация, Стрес, Имунитет и Социална адаптация.

Музиката може да се определи като най-великото откритие на човечеството. Изразява емоционалното състояние на духа, откъсва меломаните от сивото ежедневие и ги зарежда с усмивки.

Представяте ли си сегашния свят без музика? Е… и аз не си го представям! Музиката е с нас под душа, докато се приготвяме за излизане, на път за работа, на път за курорта, където ще прекараме отпуската, в природата, в градския транспорт… Свързваме я с положителното, с новия ден, с новото начало, с чаканата ваканция, с любовта…

Затова не спирайте да слушате музиката, която ви кара да се чувствате добре! А, за да сте в крак с всички музикални новости, следете © Меломан.бг.

След толкова научни изследвания и препоръки, дойде моментът да ви представим и 10-те неочаквани ефекта от слушането на музика.

10 неочаквани ефекта от слушането на музика

10. Понижава кръвното налягане

Музиката влияе върху отпускането на организма, а това от своя страна на нивото на кортизол – хормона на стреса. Малките му стойности водят и до намаляването на кръвното налягане.

9. Музиката увеличава в пъти хормона на щастието

Намалените стойности на кортизол в организма, водят до ускоряване на производството на серотонин – хормона на щастието.

8. Изгражда имунитет

Музиката подобрява имунната система и забавя стареенето.

7. Помага при нарушена концентрация

Музиката се синхронизира с мозъчните вълни. Така бързият ритъм подобрява концентрацията, докато бавният ритъм – успокоява.

6. Подобрява дишането и сърдечния ритъм

С въздействието върху мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, които се управляват от нервната система като дишането и пулсът.

10 неочаквани ефекта от слушането на музика

5. Отпуска мускулите

След като музиката е повлияла на нервната система, логично последствие е и отпускането на тялото и в частност на мускулите.

4. Намалява депресията

Музиката има възможността да подобри емоционалното ни състояние, намалявайки стреса.

3. Приобщава

Музиката ни създава социални контакти с други хора, почитатели на същия жанр или конкретен изпълнител.

2. Улеснява ежедневните задачи

Готвим, чистим, подреждаме вкъщи или пазаруваме в хипермаркета – всичко се случва много по-лесно под звуците на любима музика.

1. Презарежда

Музиката, особено тази, която е с по-бърз, „издигащ се“ ритъм може да предизвика много позитивни мисли и да презареди деня ни.

Източници: bbteam, Мениджър.бг и МузикауторКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.