Маргарет – принцесата, която привлича вниманието и обича прожекторите.

Тя е мостът между обикновените хора и кралското семейство. Протоколът я отегчава, а скандалите сякаш подхранват неустоимия ѝ чар.

Красива, екстровертна, бунтарка, любимка на народа, но заставена от съдбата винаги да е в сянката на по-голямата си сестра.

Най-интересното от живота ѝ се постарахме да синтезираме в следващите редове. Вижте 10 любопитни факта за принцеса Маргарет.

1. Раждането

Маргарет Роуз е родена през 1930 година в замъка Гламис – семейното седалище на майка ѝ. Тя е първата кралска особа, родена в Шотландия от ХVІІ век насам. По време на раждането си е четвърта поред за трона посредством баща си – крал Джордж VI.

2. Името

Въпреки че родителите ѝ се надяват да я нарекат ​​Ан, върху името е наложено вето от дядо ѝ крал Джордж V. Затова избират Маргарет, по-късно съкратено на “Марго” от близките ѝ. Според “Independent”, регистрацията на раждането на принцесата се отлага с няколко дни, за да се избегне да бъде номер 13 в енорийския регистър. По-големият брат на баща ѝ, който по-късно става Едуард VIII и принцесата на Швеция – Ингрид, стават нейни кръстници.

3. Хороскопите

Раждането на принцесата е отразено във вестниците по целия свят. Около важното събитие няма много подробности и изданията се чудят как да съобщят новината. Стечение на обстоятелствата принуждава Джон Гордън – главният редактор на “The Sunday Express” да покани асистентът на ирландския астролог Киро – Ричард Харълд Нейлър, за да предскаже бъдещето на Маргарет.

Така, на 24 август, се появява текстът “Какво вещаят звездите за малката принцеса?”. Ричард предрича, че когато тя стане на около седем, кралското семейство и нацията ще преживеят събития от огромно значение. Прогнозата се оказва доста вярна и Нейлър започва да получава множество покани за предричане на бъдещето.

Първоначално той прави прогнозите си въз основа датата на раждане, но скоро въвежда нова система: разделя хората на групи – дванадесет, заради 12-те равни сектора от по 30 градуса, на които разделя 360-градусовата небесна “окръжност”. Те съответстват на 12-те съзвездия, през които преминава Слънцето. Така, благодарение на принцеса Маргарет, се появяват хороскопите, съдържащи най-различни подробности за дванадесетте зодии.


4. Грубостта

Легенди се носят за грубостта на Маргарет. Те са доста добре описани в медиите. Твърди се, че някои от служителите ѝ я наричат ​​”Нейно грубо височество”. Тя не се свени да използва острия си език дори срещу семейството си. Освен това е пословична със своите закъснения.

5. Първата втора

Въпреки че я наричат “Принцеса номер 2”, “Пи 2” или “резервната принцеса”, Маргарет завоюва първите места в други категории. Сватбата ѝ с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 година е първата британска кралска сватба, излъчена по националната телевизия.

Разводът ѝ с него през 1978 година, е първи за кралска особа, откакто внучката на кралица Виктория – принцеса Виктория Мелита, прекратява брака си с Ърнест от Хесен през 1901 година.

6. Скандалите

Нейният любовен живот играе важна роля в модернизирането на любовта между кралските особи. По време на коронацията на Елизабет II, Маргарет е тази, която успява да привлече вниманието на събралите се.

Докато трае живото излъчване, тя съвсем нежно взима влакно от ревера на Питър Таунсен – герой от войната, дълги години служил на кралското семейство. Този жест предизвиква огромен скандал в двореца. За съжаление мъжът е разведен и без благородническа титла. Това пречи на влюбените да се оженят.

Друг от ярките скандали с нейно участие, е снимка на целувката ѝ със 17 години по-младият Роди Леуелин. Тази фотография слага край на брака ѝ с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс.

Друга снимка, на която принцеса Маргарет лежи изящно в голяма вана, само по тиара и широка усмивка, е поредната ѝ скандална проява. Тя е дело на съпруга ѝ, Антъни Армстронг-Джоунс. Портретът излиза на бял свят едва през 2006 година, четири години след смъртта на Маргарет.

7. Чарът

Само метър и 55 висока, с хубава бяла кожа и перфектно телосложение, принцесата е истински моден диктатор. Тя изглежда невероятно дори и в най-семплата рокля. На светските събития се отличава със своята елегантност и изтънчен вкус за дрехи.

Има афинитет към културата и особено към Кралския балет, чийто президент остава до смъртта си. Тя оглавява и Националното общество за предотвратяване на жестокостта към децата.


8. Цигарите

Маргарет рядко е виждана без цигара в ръка още от юношеските си години. В началото пуши просто от скука, но след смъртта на баща си се пристрастява. Пуши по 60 цигари на ден и често ги съчетава с алкохол.

В опитите си да комбинира максимално двете удоволствия, тя залепя кутия кибрит върху чашата си, за да може да пали цигара, докато пие. Дори назначава човек, който да следи чашата ѝ да не остава празна по време на парти. С напредването на възрастта, започва да усеща ефектите от начина си на живот. Страда от мигрена, хепатит, ларингит, бронхит, пневмонии и други психиатрични разстройства.

9. Здравето

През януари 1985 година е премахнат левият ѝ бял дроб. Разболява се от пневмония през 1993 година. Получава инсулт през 1998 година. Година по-късно гори двата си крака, потапяйки ги във вана с вряла вода. Травмите и бавното им възстановяване действат на принцесата психически и физически. Следват още инсулти, от които почти ослепява. Появява се публично само в инвалидна количка и с черни очила.

10. Смъртта

Принцеса Маргарет умира в болница “Крал Едуард VII” на 9 февруари 2002 година в съня си. Преди да затвори очи завинаги, изразява желание да бъде кремирана. Това е поредната ѝ проява на бунтарство, тъй като членовете на кралското семейство се погребват само по традиционния начин. След кремацията пепелта на принцесата е разпиляна на мястото, където е погребан нейният баща. Желанието на Маргарет е да не почива в мрачно гробище, близо до замъка Уиндзор.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *