Светите братя Кирил и Методий, наричани още Солунските братя, са дипломати, мисионери и създатели на глаголицата.

Животът им преминава в развитие и разпространяване на християнството чрез проповеди във Великоморавия и Панония.

11 май се чества като църковен празник на Св. св. Кирил и Методий, а на 24 май празнуваме деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ето 10 любопитни факта за делата на двамата братя.


1. Израснали са в семейството на византийския военачалник Леон и съпругата му Мария

Методий се появява на бял свят през 815 година и е първородния им син, а Константин е най-малкия от седем братя и се ражда през 827 година. Te са част от аристокрацията на Византия, но и двамата говорят славянски език.

10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий2. Методий става архонт – управител на област населена със славяни

Малкият брат се вглежда в светите писания и на 15 години отива да учи в Магнаурската школа на императорския дворец, където по-късно става преподавател и печели прозвището „Философ“.

3. Войнът Методий пръв се оттегля в манастир

Според някои източници това е защото жена му и децата умират твърде рано. Кирил влиза в средновековната дипломация едва 24-годишен, когато отива на първа мисия при арабски халиф, но после се присъединява към своя брат в монашеската обител.

4. Създаване на глаголицата

Около 855 година двамата братя започват своята работа по изготвянето на славянската писменост и създават първите преводи от гръцки на славянски език. Кирилицата е създадена на основата на глаголицата и се използва и до днес в много славянски езици.

5. Откриването на мощите на Св. Климент

През 860 г. Кирил и Методий са изпратени от император Михаил III при хазарския хаган, за да предотвратят разпространението на юдаизма. Тази мисия е свързана с едно изключително събитие, откриването на мощите на св. Климент.


6. Моравската мисия при княз Ростислав

Княз Ростислав иска църквата да стане славянска, като създаде богослужение основано на славянска писменост. Той предлага на Кирил и Методий да се заемат с тази задача. Двамата братя приемат мисията и с ентусиазъм започват да изграждат славянската църква и училище.

7. Словото на Кирил срещу триезичната догма

Братята Кирил и Методий получават обвинения от немското духовенство, че не изпълняват църковните закони. Двамата братя мисионери правят блестяща защита. Тя се състои във Венеция, където Кирил произнася слово срещу триезичната догма.

“Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?“ (из “Житие и деяния на блажения наш учител Константин Философ“)

10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий8. Папа Адриан кани Кирил и Методий в Рим

Папата настоява да говори с Кирил и Методий за тяхната работа. Откритите от Кирил мощи на св. Климент в град Херсон се превръщат в силен коз на двамата братя. Те взимат мощите в Рим с надежда да получат благословия и признание за своята азбука и новите книги. Приемът на двамата братя в Рим е тържествен и изпълнен с почести.

9. Солунските братя са канонизирани за светци

Заради превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнската религия сред славяноезичните народи двамата братя са канонизирани за светци.

10. През 1980 година папа Йоан Павел II обявява братята за съпокровители на Европа

Кирил и Методий са почитани от православната църква като едни от светите Седмочисленици заедно с учениците им – Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *