Бананите са този случай, в който „вкусно“ върви много добре с „полезно“. Съдържащите се в тях вещества, поддържат тялото ни на много фронтове!

Запознайте се с 10 от най-важните свойства на тези тропически плодове, които зависят от тяхната степен на зрялост.

Това не означава, че някои банани могат да се ядат, а други не. Просто препоръките за избор на плод в зависимост от неговата зрялост ще помогнат да увеличите тяхното полезно действие.


1. Помагат за предотвратяването на болести в бъбреците

Храна, съдържаща достатъчно количество калий, помага да се избегне появата на камъни в бъбреците. Според проучване редовното включване на банани в диетата също помага да се намали с 40% вероятността от злокачествени образувания в бъбреците.

2. Борят се със спазмите

Недостигът на минерали е честа причина за спазми в мускулите. Консумирането на толкова богата на калий и магнезий храна (като бананите) може да предотврати мускулните спазми, така че много спортисти ги включват в диетата си.

3. Профилактика на онкологични заболявания

В бананите се съдържа специфичен белтък, който помага за предотвратяване на онкологични заболявания (фактор за некроза в туморите). Количеството на това вещество в зрели плодове е значително по-висока. Ето защо се препоръчват такива банани, на които кората е покрита с тъмни точки или са потъмнели.

10 важни свойства на бананите

4. Здраво сърце

Диета с достатъчно съдържание на калий се препоръчва на страдащи от високо кръвно налягане и са предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Ежедневна консумация на 1,3 грама от този минерал намалява с 26% риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. За да се изпълни тази норма, трябва да се изядат от 2 до 3 банана (в зависимост от теглото им).

5. Чисти кръвоносни съдове

Причина за влошаване на проходимостта на кръвоносните съдове е холестерола, който провокира развитието на атеросклероза. В бананите се намират фитостероли, които помагат за намаляване на концентрацията на това вещество в организма и за поддържане здравето на кръвоносната система.

6. Помагат при диабет

В тези тропически плодове присъства специален вид нишесте (резистентно), което помага за подобряване на състоянието на човек със захарен диабет 2-ри тип. Тук следва да се уточни, че повече от това вещество се намира в зелените банани. За сравнение, в зелен плод среден размер е 12,5 грама нишесте, а в зрял – не повече от 5 грама.

7. Здрав стомах

Бананите са полезни за хората с язва на стомаха, а също и за тези, които са с повишен риск. Тези плодове съдържат специален ензим, спомагащ за секрецията на слуз, която предпазва стените на стомаха.

10 важни свойства на бананите

8. Източник на енергия

Изобилието от витамини и минерали прави бананите отличен източник на енергия. Простите въглехидрати бързо се усвояват и почти веднага компенсират недостига на енергийни ресурси в случай на нужда.

9. Банани за добро настроение!

Бананите съдържат хормона на радостта (допамин), както и някои витамини от група В, които имат положителен ефект върху нервната система. Всичко това позволява да бъдат отнесени към категорията продукти, които трябва да се ядат, ако изведнъж ви налегне меланхолията.

10. Стройна фигура

Резистентното нишесте предотвратява образуването на мастни натрупвания и увеличава разходите на енергия, което води до бързи и осезаеми резултати при борбата с наднорменото тегло. Препоръчителната дневна норма за това вещество е 10 грама. Разбира се, освен ядене на банани, трябва да се води активен начин на живот и контрол на хранителните навици.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *