Евтини самолетни билети

Не съм човек, който може да се похвали с рекорден брой посетени места, но и мога да кажа, че са немалко.

Дали от любов към родината, или поради някаква друга незнайна причина някак си успявам най-силно да се впечатля от нашите места, от нашата кухня, от нашата история и най-вече – култура и традиции.

Чудила съм се как някои прехвалени места в чужбина изобщо събират посетители на огромни тълпи (въпреки високата си входна такса) и са в „дрийм травел чеклиста“ на мнозина, а нашите красоти често са непознати, занемарени и дори отхвърлени.


Много пъти съм си задавала и въпроса дали това е така заради неадекватната работа на службите, работещи уж в посока на популяризиране на красотите ни, или пък причините са други.

Но тези мисли са обект на друга тема. Днес пиша този материал в опит да предложа нови места за любителите на родното. Те са тук, на една ръка разстояние, готови да запълнят душата и сърцето ви с красотата си, а и с минимално разходвани средства.

1. Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Това е уникален феномен, който всеки трябва да посети.

2. Пещера Магурата

Добре е да се съчетае с посещението до Белоградчишките скали. В тази пещера ще станете свидетели на загадъчни рисунки, на възраст около 7000 г., които са в състояние да преобърнат представите за предците ни. Този феномен спокойно може да бъде сложен редом до много известни исторически дестинации в чужбина.

3. Деветашката пещера

Изключително зареждащо и красиво място. Тя е сред най-големите пещери в родината ни. Открита е през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 м, площта – 20 400 кв. м, а височината – 60 м. В Деветашката пещера е сниман филмът „Непобедимите“. Друг интересен факт е, че там е едно от най-големите убежища на прилепи в страната.


4. Перперикон

Перперикон е огромен скален масив в източните Родопите, за който се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се намира на 15 километра от Кърджали, близо до Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато.

5. Бабини Видини кули

„Баба Вида“, наричана и „Бабини Видини кули“, е средновековна крепост във Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Легендата гласи, че там живял заможен човек, който имал три дъщери – Вида, най-голямата, на която е наречена крепостта, и две по-малки – Гъмза и Кула. Двете по-малки сестри се омъжили, а мъжете им пропилели богатствата и земите им. Вида обаче отхвърлила всички предложения за брак и бранила мястото си с меч. Така тя доживяла дълбока старост, а оттам идва и името – Бабини Видини кули.

6. Крушунските водопади

Едно наистина красиво българско местенце, което събира няколко забележителности на едно място. Водата в този водопад е пурпурно синя и някак си гледката там спира дъха. Връща ви към неповторимото величие на природата, което ви кара да се замислите как най-красивите и спокойни места са безплатни и колко малко му трябва на човек да е щастлив и удовлетворен.

7. Крапец

Намира се на 10 км от Шабла и ни връща към времената, когато морето беше почивка и връзка с природата, а не заведения, бетон и нощни клубове. Времето там сякаш е спряло и нямаш нужда от нищо! Само морето, любимите хора и… това е! Мястото е за тези, които ценят природата и обожават гледката на естествените дюни и гнездящите птици. Населението е изключително гостоприемно и макар само на 4 км от международния път, тук липсват големите тълпи от хора, което значи само едно – екологично чист плаж и едно истинско приятно преживяване.


8. Плаж Силистар

Едва ли е останал някой да не е дочул за този уникален плаж. Там местността е защитена, а гледката уникална – плаж и река, която се влива в морето. Намира се на около 5 км от село Синеморец и село Резово, в граничната зона с Турция, в устието на едноименната река Силистар. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Зеленината от дърветата и красивия златен пясък ще ви спечелят и ще останат любим летен спомен.

9. Крепостта Овеч

Овеч е средновековна крепост, намираща се източно от днешния град Провадия. Разположена е върху плато над града, носещо името „Калето“. Крепостта е изградена от византийците и функционира от IV в. до началото на VII в. След това близо век не е активна. Провадийската крепост помни много битки и сражения и е с богата история. Отвсякъде е защитена от скали с височина от 11 до 18 м. Мястото ще се хареса на тези, които обичат историята и интересните факти за местата по нашата земя.

10. Пещера Проходна

Проходна е пещера в село Карлуково, област Ловеч. Една от най-известните пещери в България, емблема на Карлуковския карстов район. Геоложкият феномен се намира на 250 метра надморска височина. Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково. Пещерата е уникална, известна е и с името „Очите на бога“ заради двата отвора на върха, през които влиза светлина. Хубаво е да я посетите поне веднъж, за да се убедите в красотата и величието на тази пещера.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.