Евтини самолетни билети

Сигурна съм, че не съществува дете, което да не е мрънкало как иска домашен любимец. Обещава, че ще се грижи за него, без да знае за какво иде реч. Това най-често е кученце – първият приятел на човека.

И като големи някои от нас прибягнаха към това да си вземат животинче. Я рибки, я зайче – любимци, неизискващи твърде голямо внимание. Но тези от нас, които имат кученце, могат да потвърдят, че изобщо не е толкова лесно да живееш с дете, което никога не пораства.

За любителите на животните и за обмислящите тази стъпка в живота си, сме подготвили 10 неща, които задължително да запомните за бъдещото кученце във вашия дом.


1. Дом и подходяща среда

Сигурно сега ще си помислите: „Че какво му е на моя двустаен апартамент, перфектен е за немска овчарка“. Много е важно да преценим рационално възможностите си, преди да вземем домашния любимец. Ежедневно сме свидетели как лоши хора хвърлят на улицата животинките си само защото им е омръзнало да се занимават с тях – създават им много грижи и проблеми. За кучето е важна средата, в която ще бъде отгледано. Вземете му собствено легълце, в което да си ляга вечер, осигурете удобствата, които бихте осигурили на самите вас. Все пак то е живо същество, което също има нужда от лично пространство, собствено място за отдих, играчки. И не забравяйте най-важното – няма как да гледате голямо куче в тесен апартамент. Животното няма да се чувства на място, защото физически пространството за живот ще му е малко. Също не забравяйте колко по-чувствително е тяхното обоняние – изхвърлете силните ароматизатори, за да не го стресирате.

2. Храна

Включваме храната като отделна точка. Мнозина забравят колко е важна диетата на кучето и започват да го хранят с човешките лакомства от масата. Както ние не сме пригодени да хапваме гранули, така и за вашето кученце не е хубаво да консумира всичките плодове, зеленчуци и хапки, които му даваме, защото ни е жал, че ни гледа в устата. Ако ще ви улесни, затворете го в другата стая по време на вечеря, а после го наградете с кучешко лакомство. Без да искаме, можем да причиним сериозен проблем на домашния си любимец, ако не го храним с подходящите продукти за него.

3. Грумър

Колкото и да си мислите, че ставате за фризьори, не случайно съществува професия, ангажирана изцяло с поддържането на прическите на домашните ни любимци. Грумърите знаят правилния начин да подстрижат кучетата ви, без да им навредят по никакъв начин или да ги направят да изглеждат смешни, ако се притеснявате за външния вид. Разбира се, грижата вкъщи е на първо място. Няма как да занесете животинчето в занемарен вид, цялото мръсно, със заплетени боклуци по козината, но все пак – въздържайте се от своеволия с прическите. На вас едва ли ще ви бъде приятно ваш приятел да ви подстригва и оформя, без да ви разрешава дори веднъж да отидете на фризьор.


4. Поддържане вкъщи

Здравето трябва да е на първо място, сякаш се грижите за детето си. Както по-рано споменах – това е бебе, което просто си остава бебе до края на живота си. Правилната поддръжка на здравето вкъщи ще улесни както вашия живот, така и този на кученцето. Почиствайте редовно очичките му, вземете му кучешка паста за зъби, за да почиствате и зъбите, къпете го с кучешка козметика редовно.

10 неща, които трябва да знаеш, преди да си вземеш кученце

5. Ваксини и обезпаразитяване

За да нямате проблеми със съвместния живот, е много важно да не забравяте да резервирате редовно часовете за ваксинация. Защитата от вредители е стъпката, която никой никога не бива да пропуска. Консултирайте се с ветеринар за всички ваксини, от които вашето кученце има нужда, не пропускайте цикъла на инжекциите, поговорете със специалист за потенциалните паразити, които кученцето ви може да има или да прихване от някъде другаде. Добре обмислете варианта и за кастрирането – това е решене, което трябва да вземете самостоятелно и добре да претеглите ползите и вредите от него.

6. Обучение

Когато дойде в дома ви, кученцето обикновено е още малко и няма изградени основни навици. Важно е да се отбележи, че трябва да бъдете изключително търпеливи в началото, защото със сигурност животното ще направи доооста бели. Доброто поведение зависи от стопанина. Както нас са ни възпитали нашите родители, така и ние трябва да научим кучето да се държи адекватно сред хората, да ходи до тоалетна на правилните места. Дайте му възможност да свикне с промените и повтаряйте името му ясно, за да го научи бързо.

7. Разходки и спорт

Спорт и куче в едно изречение може би ще прозвучи несъвместимо, но всъщност изобщо не е така. Домашният ви любимец също има нужда да се движи, за да е здрав и ползотворен. Не пренебрегвайте разходките, колкото да се каже, че сте го извели навън, за да си „свърши работата“. Отделяйте от времето си да го извеждате сред други кучета, на големи пространства в кучешки паркове. Животинчето трябва да изразходи енергията си навън, за да е спокойно вкъщи.


8. Игри и лакомства

Всяко живо същество се радва и е щастливо, когато получава награда. Можете да развихрите въображението си или да заимствате от ваши приятели, които също имат домашни любимци, за да измислите интересни игри за вашето кученце. Съответно после да го награждавате с лакомство. Чрез играта вие поддържате имунната му система, упражнявате команди, укрепвате връзката си с него и го пазите жизнено.

10 неща, които трябва да знаеш, преди да си вземеш кученце

9. Дължината на каишката

Това е малка подробност, за която едва ли ще се досети всеки. Каишките на кучетата се превръщат в техния спътник за разходки. Представете си го като вашата любима дреха, която толкова много обичате, че носите при всеки подходящ повод. Трябва да осигурим същия комфорт и на нашия домашен любимец. Ако каишката е прекалено къса, животинчето няма да се чувства добре, когато го извеждате. Уверете се, че сте направили правилния избор.

10. Много любов и енергия

Не на последно място трябва сами да прецените дали ще имате достатъчно страст да отглеждате кученце. То се превръща в неразривна част от вашия живот, член на семейството, който винаги ще иска грижа и много, много любов. Никога не пренебрегвайте, защото и на вас няма да ви харесва да бъдете пренебрегнати. Играйте си с кученцето, грижете се за него така, както бихте искали да се отнасят с вас. Награждавайте го, когато направи нещо добро, и от време на време го наказвайте, когато сбърка. Но винаги давайте цялата си любов в нещата, които правите с него и за него. Така приятелството и годините, които ще прекарате заедно, ще бъдат пълноценни и прекрасни!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.