четвъртък, септември 19


10 факта за Норвегия, които може би не знаете

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 факта за Норвегия, които може и да не знаете

Кралство Норвегия е конституционна монархия, която се намира в Северна Европа. Тя граничи с Финландия, Швеция и Русия, а площта ѝ е 385 991 кв. км. Страната е сред най-богатите в света и заема водещо място по стандарт на живот, здравеопазване и продължителност на живота.

Официалните езици в Норвегия са букмол и нюношк, а северносаамският език е приет за официален в шест общини. Националният ѝ празник се отбелязва на 17 май. На този ден през 1814 година е приета конституцията на държавата. Днес ви представяме 10 факта за Норвегия, които със сигурност ще събудят любопитството ви.

1. В Норвегия е прието членовете на кралските семейства да сключват брак само с лица, които имат кралско потекло. Харалд V е първият норвежки крал, който се възпротивява на това правило. Той заявява, че няма да се ожени за никоя друга освен за любимата си – Соня Харалдсен, която е дъщеря на търговец на дрехи. Със съдействието на правителството те успяват да сключат брак, а Соня Харалдсен става кралица на Норвегия.

2. Норвегия е една от страните, в които се продава най-скъпото гориво. Норвежките граждани плащат по 3.40 лева на литър. Интересното е, че страната притежава значително големи петролни залежи, но вместо да подпомага автомобилното гориво, тя влага в подобряване на инфраструктурата и безплатно образование.

10 факта за Норвегия, които може и да не знаете

3. Кралският пингвин Нилс Олаф е полковник в Кралската армия и неин талисман. Той живее в зоологическата градина в Единбург.

4. От 1947 година насам норвежката столица – Осло, подарява всяка зима коледна елха на британците, в знак на благодарност за подкрепата им през Втората световна война. По традиция коледното дърво се поставя на площад Трафалгар в Лондон.

5. През 1973 година Норвегия изпада в петролна криза. По време на кризата правителството въвежда уикенди без автомобили, а норвежкият крал Олаф не изпитва никакви притеснения да използва градския транспорт вместо автомобил през уикенда, за да стигне до любимия си ски курорт.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2
Сподели

Коментари