Рязката смяна на хладно време с високи температури отново постави на изпитание хората с хронични заболявания, особено на сърдечносъдовата система. Тя е стрес за всички, но при здравите организмът се адаптира по-лесно.

Хипертонията е едно от заболяванията, които изискват повече внимание в жегите. “При топло време човек се поти, кръвоносните съдове се разширяват. Първият съвет към хипертониците е да поемат повече течности за компенсация – поне 1,5 л на ден, а най-добре 2 л”, казва кардиологът д-р Зоя Кунева. Под течности се разбира и водата, и напитките, но се изключва алкохолът.

При високо кръвно човек не бива да се излага на пряко слънце. Ако се налага излизане, нека да е преди 11 ч. или след 17 ч., а ако не може да се избегне.


10 полезни медицински съвета за горещите дни

От Министерство на здравеопазването пък напомнят, че ако Вие или човек до Вас се почувства зле:

  • Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура;
  • Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема, в много случаи след продължителни упражнения през горещите дни; пийте рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити; потърсете медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината продължат повече от един час.

Ето и нашите 10 полезни съвета в горещото време.


1. Приемайте течности

10 полезни съвета как да се справим с жегата

Пийте повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея. Бирата също не е подходяща за топлото време през деня, оставете я за по-вечерните часове. Газираните и студените напитки не са препоръчителни.

2. Лека храна

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.


3. Без голяма температурна разлика между вън и вътре

10 полезни съвета как да се справим с жегата

Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири – шест градуса.

4. Навън: леки дрехи и шапка

Хубаво би било в най-топлите часове на деня да не прекарваме много време навън. В жегите е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да има шапка, която да ни предпазва, а не трябва да забравяме слънцезащитния крем, както и да хидратираме кожата си.


5. Избягвайте изморителна физическа активност

10 полезни съвета как да се справим с жегата

Не прекалявайте с уморителните физически активности в горещите части на деня. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7 ч.

6. Правилно дишане

Йога практиките за правилно дишане ще ви помогнат много да понесете топлината през лятото. Вдишвайте бавно, задържайте леко дъха и след това издишвайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти винаги, когато ви стане горещо.


7. Охладете матрака или дюшека

10 полезни съвета как да се справим с жегата

На първо място ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина. Добра идея за справяне с нощната мъка, причинена от горещините е охлаждането на матрака. Под него сложете вакуумирани торбички с вода, която сте замразили предварително в камерата на хладилника или фризера. Преди да си легнете сложете торбичките под матрака. Те ще освобождават хладина през цялата нощ и няма да намокрят матрака ви.

8. Охладете жилището

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10 ч., в 13 ч. и вечер в 22 ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед. Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.


9. Стойте на сянка

10 полезни съвета как да се справим с жегата

Стойте на сянка и ако не ви се налага, не излизайте между 12:00 и 16:00 часа.

10. Студен душ

Прохладните душове са класически метод за противодействие на горещината. Те имат и редица полезни действия за организма – намаляват кръвното налягане, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.