четвъртък, септември 19


10 любопитни и малко известни факта за протеините

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Без съмнение протеините са в основата на нашето съществуване. Благодарение на тях ние функционираме правилно, но не трябва да забравяме, че е добре да бъдем внимателни. Точно заради това е важно какво количество и какъв вид протеин приемаме, за да бъдем здрави и с перфектна фигура.

Десетте най-полезни и чисти източници на протеин са риба, морска храна, бяло птиче месо (без кожа), говеждо месо, мляко, сирене, яйца, свинско филе и фасул. foodpanda, подбра и няколко любопитни факта, които вероятно не знаете. Ето 10 от тях.

1. Не може да има живот без протеини. 18-20% от тялото ни е протеин.

2. Думата „протеин“ идва от гръцки, което означава „първичен“. Терминът е използван за първи път през 1883 г.

3. Продължителността на живота на повечето протеини възлиза на до два дни.

4. От рибите рибата тон е тази, която съдържа най-много протеин, следвани от аншоа и сьомга.

5. От семената тиквените семки имат най-високо съдържание. 33 грама протеин на 100 г.

6. Насекомите са едни от най-добрите източници на веществото.

7. Грешки в протеиновата функция на човешкото тяло, може да доведат до рак и други тежки заболявания.

8. Протеините спомагат за регенерацията на клетките, което означава, че възрастните хора трябва да приемат повече от младите.

9. Вегетарианците си набавят протеини от бобовите растения, ядките и семената.

10. Високите нива на протеин може да увредят черния дроб и бъбреците.


Коментари

Сподели

Коментари