Сингапур може и да носи титлата на най-скъпия град в света, но остава в същото време и най-популярното място сред напуснали родните си страни хора за живот и работа, сочи годишното изследване на британската банка HSBC. Общо 21 950 души от 39 страни са отговорили на въпросите по изследването на HSBC за 2015 г. Банката поискала от тях да споделят своите възгледи по широк кръг въпроси – от кариера и финансово благосъстояние до жизнен стандарт.

Нова Зеландия, Швеция, Бахрейн и Германия завършват челните пет дестинации за изселници, докато Египет, Италия и Бразилия са на дъното на списъка. Направленията, по които изселниците се насочват още за преместване в името на подобряване благосъстоянието си, са Испания и Португалия, докато Швеция е най-притегателна за изселници със семейства, благодарение на широките възможности за гледане на деца и относително лекия режим за организиране на училищата.

Чужденците обаче възхваляват Сингапур заради сериозните възнаграждения там, възможностите за развиване на кариера и качеството на живот. И въпреки притеснително високите разходи, включително за транспорта, чиито цени са три пъти по-високи от тези в Ню Йорк, повече от една четвърт от отговорилите в запитването сред изселниците от 2015 г. казват, че заработват годишно по над 200 000 долара там.

Трима от всеки петима от участниците в допитването казват, че те не са усетили незабавно увеличаване на заплатата си, но повече от половината – 53%, казват, че качеството на живота им се подобрява след преместването.

Допитването не взима предвид въпроси като права на човека, които според Хюмън райтс уоч, остават „високо проблемни“ в Бахрейн (намира се на четвърто място в класацията) и „сериозно проблемни“ в Обединените арабски емирства (на девето място). Най-облагодетелстващите пакети все още идват от района на Близкия изток. Около 80% от изселниците в допитването в Оман получават надбавки за самолетни билети при пътуване до дома си.

Резултатите от проучването на HSBC се различават в значителна степен от друго изследване, станало публично наскоро, на InterNations, глобална мрежа с 1,8 млн. членове, които живеят и работят зад граница. Expat Insider на InterNations поставя Еквадор на челно място като дестинация на изселници, благодарение на ниските жизнени разходи, достъпно здравеопазване и високо равнище на лично удовлетворение. Ето и пълния списък с 10-те най-предпочитани държави за емиграция в света.

1. Еквадор
2. Мексико
3. Малта
4. Сингапур
5. Люксембург
6. Нова Зеландия
7. Тайланд
8. Панама
9. Канада
10. АвстралияКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *