Няма човек по света, който да не е чувал за великата легенда на изобразителното изкуство на ХХ век, Пабло Пикасо.

Той е експериментатор в различни стилове, а производителността му е направо поразителна – оставил е над 20 000 свои творби.

Днес ще ви спомена една малка част от удивителните факти за този легендарен творец.


1. Името

Истинското име на великия художник се състои от 23 думи. По-известните от тях са Пабло Диего Хосе Франциско де Паула Хуан Непомукуено Мария де лос Ремидос Киприано де ла Сантисима Тринидат Патрицио Клито Руиз де ла Пикасо. А Пикасо е всъщност фамилното име на майка му, не на баща му. Баща му се е казвал Хосе Руис Бласко.

2. Картините

И днес картините му са едни от най-скъпоструващите на пазара на изкуство и представляват огромна ценност за колекционери и… похитители.

Оказва се, че Пикасо е един от най-крадените художници в света. До момента са обявени за издирване 1147 платна на Пикасо. Една от най-известните кражби е когато мъж напуска необезпокояван от никого известната галерия „Weinstein Gallery“ в Минеаполис с картина на стойност от $275 000. Полицията по-късно го залавя в дома му в Ню Джърси, след като е бил разпознат от наблюдателната камера в галерията. В неговия дом е открита не само откраднатата графика на Пикасо „Лице на жена“, но и още няколко произведения, задигнати от същата галерия в Минеаполис.

10 любопитни факта за Пабло Пикасо

3. Кубизмът

За основоположници на кубизма, както е известно, са считани Пабло Пикасо и френският художник Жорж Брак. Това е ново течение в живописта, записано в 1909 г. като „революция“ в изобразителното изкуство. Наименованието обаче е плод на френския изкуствовед Луис Вокселс, който пръв забелязал, че картините са „пълни с малки странни кубове“.


4. Жените

Испанската кръв на художника постоянно се е нуждаела от „горещи“ емоции. Пикасо се е радвал на необикновен интерес от страна на жените. Един от биографите на Пикасо е извадил списък с имената на неговите любими – всичките, значително и направо скандално по-млади от него: Фернанда Оливия – на 18, Марсел Умбер – на 27, Олга Хохлова – тя на 26, когато той е на 36; Мари-Терез Валтер – тя на 17, когато той е на 46; Дора Мар – тя на 29, той на 55; Франсоаз Жило – тя на 21, а той – на… 61; Жаклин Рок – тя на 27, той – на 79!

Почитателка на Пикасо е била дори младата Бриджит Бардо. Той, за съжаление, притежавал една странност в интимните отношения – отнасял се малко жестоко с избраниците на сърцето си, и някои от тях дори стигали до депресия, психиатрична клиника, или опит за самоубийство.

5. Срещата със Стравински

Друга любопитна история е от времето на Първата световна война. Тогава Пикасо се запознава със световноизвестния композитор Игор Стравински в Рим. Пикасо му направил портрет. При опита на Стравински обаче да пренесе картината през граница, тя била конфискувана – митничарите я възприели като….“стратегическа схема“!

10 любопитни факта за Пабло Пикасо

6. Електротехникът

Една от най-нашумелите и интересни истории е свързана с… електротехника на Пикасо. След повече от 40 години мълчание Пиер льо Генк е обявил притежанието на цяла колекция от 271 неизвестни творби на художника, за които твърди, че са му били… подарени лично от Пикасо в знак на благодарност за неговата вярна служба.

Повечето от творбите са скици, но сред тях има и няколко кубистични колажа и акварел от „синия период“ на великия художник. Цялата колекция е оценена на повече от 86 млн. долара, но нито синът на художника Клод Пикасо, нито неговите мениджъри са приели версията за произхода на колекцията на електротехника и неговата съпруга Даниел, които и досега продължават да са обвиняеми за „укриване на крадени произведения на изкуството“.

7. История, свързана с България

Една история, свързана и с България! Автографи на гениалните художници Пабло Пикасо и Владимир Димитров-Майстора са положени на един и същ лист, а оригиналният ръкопис се съхранява в Националния музей във Варшава. Бащата на кубизма и българският гений се засичат през 1948 година в полския град Вроцлав като участници в Световния конгрес на интелектуалците в защита на мира.


8. Аукционът

През лятото 2020 година, сто осемдесет и осем вещи и творения, свързани с художника Пабло Пикасо, бяха продадени на търг от аукционната къща „Сотбис“ за 6,1 милиона евро. Около 60 предмета бяха изложени на търга от внучката на твореца, Марина Пикасо. Останалата част от лотовете бяха предложени от частни колекции.

На колекционерите бяха предложени рисунки, керамики дори и палитри на великия художник, с които е нарисувал някои от най-известните си платна. Керамиката „Голяма ваза с голи жени“ от петдесетте години на миналия век намери купувач за 482 000 евро и се превърна в звездния лот на аукциона.

10 любопитни факта за Пабло Пикасо

9. Пикасо и Fecebook

Пабло Пикасо е обявен и за най-популярният художник в социалната мрежа Facebook. Този любопитен факт съобщи сайтът OverStockArt. Авторите на портала са направили този извод, като са сравнили броя на хората, членуващи в групите от фенове на различните творци.

10. Наследството

През 1976 година имуществото на мултимилионера Пикасо е оценено на 3,75 млрд. френски франка (696 млн. евро). Това имущество включва притежаваните от него къщи, земи, ателиета и други недвижими имоти, както и личната му колекция от много ценни картини, сред които произведения на Матис, Миро, Сезан и Ван Гог.

Художественото наследство на великия творец е оценено на 1,275 милиарда франка. То обхваща 1 885 картини, 7 089 рисунки, 19 134 графики, 3 222 произведения от керамика, 1 228 скулптури и пластики, както и 175 скицника с общо 7 000 рисунки, които Пикасо е използвал за някои от големите си произведения.

Дължимите на френската държава милиони под формата на данък наследство са изплатени от наследниците на гениалния художник отчасти с негови произведения – картини, рисунки и скулптури. Тези творби влизат в основния фонд на открития през 1985 година Музей на Пикасо в Париж, който и до днес привлича посетители от цял свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *