Тази година глобалната пандемия от коронавирус ни лиши от стотици спортни събития, концерти, прожекции на филми и всякакви масови събирания. Тя отложи Олимпийските игри за догодина, а най-големият песенен конкурс Евровизия 2020 беше прекратен.

Тазгодишните изпълнители няма да имат възможността да представят проектите си, по които са работили усърдно, на голямата музикална сцена. Няма да има конкурс, няма да има и победител.

Заради правилата на конкурса, участниците ще трябва да се явят с нови песни на следващото издание през 2021 г. Организаторите обаче ще дадат възможност на зрителите да чуят всичките 41 песни от конкурса в специалното шоу „Europe Shine a Light„, което ще се излъчи на 16 май от 22 часа българско време по БНТ.

Но ако не можете да чакате дотогава – ние сме ви подбрали 10 от най-добрите и колоритни песни от Евровизия 2020. Имайте предвид, че избирането и класирането на песните е осъществено по субективен и леко пристрастен начин.

10. Норвегия – „Attention“ от Ulrikke Brandstorp

Тази силна балада спечели националната селекция на Норвегия, като беше избрана от гласовете на публика и жури. Със семпла постановка и разчитайки предимно на изключителния си глас, Улрике определено има нашето „Внимание“.

9. Азербайджан – „Cleopatra“ от Samira Efendi

Какво е Евровизия без малко откаченост и културно присвояване? Не, Клеопатра не е азербайджански владетел, но пък Самира Ефенди определено знае как да изглежда като кралица. Колкото до песента, ами сами можете да направите своите заключения, като я чуете.

8. Армения – „Chains On You“ от Athena Manoukian

През последните две години Армения не успява да се класира за финала на песенния конкурс и тази година се надяваше да сложи край на антирекорда с това поп парче. Песента е модерна съвкупност от поп и хип хоп и определено е нещо, което можеш да чуеш по радиото тези дни. Мнението на фенове и критици обаче е двуполюсно и не всички са убедени, че Атхена Манукян би имала големи шансове в състезанието.


7. Малта – „All Of My Love“ от Destiny

Дестини спечели Детската Евровизия в София през 2015 г. и тази година беше готова да покори и сцената в Ротердам с “All Of My Love”. Един от композиторите на песента е Борислав Миланов – българинът, който стои зад успешните песни на Поли Генова, Кристиян Костов и Виктория в конкурса. Всъщност “All Of My Love” е била вторият избор на Поли Генова за участието ѝ в Евровизия 2016.

6. Aвстралия – „Don’t Break Me“ от Montaigne

Отмяната на Евровизия 2020 ни лиши от сценичното представяне на по-голямата част от претендентите, но ето как би изглеждало то за Австралия. Живото изпълнение на “Don’t Break Me” включва слаби вокали, непрекъснат снимачен план, съвременен танц и клоунска стилистика, но чрез отчаянието и липсата на енергия се предава и основното чувство в песента.

5. Русия – „Uno“ от Little Big

Енергичната и забавна песен, както и шантавият клип към нея, сочат, че претендентът на Русия определено прикова вниманието на публиката. Групата Little Big всъщност е съставена от бивши комедианти, които определено знаят как да внесат доброто настроение.

4. Румъния – „Alcohol You“ от Roxen

Една от изненадите тази година идва от северната ни съседка Румъния. „Alcohol You“ е емоционална балада и въпреки несъвършеното произношение на Роксен в някои от стиховете, песента се отличава с интересна продукция и има нетипично звучене.


3. Литва – „On Fire“ от The Roop

Това е песен за подценяването и критичността към самите нас. Макар текстът да съдържа паразитни рими, закачливата поп мелодия е крайно приятна и запомняща се, а още по-откачената хореография са фактори, че Литва определено е в челната петорка.

2. Швейцария – „Répondez-moi“ от Gjon’s Tears

Безпрецедентно една от най-добрите балади тази година и претендент за първото място. Мелодията е призрачно красива, а в текста изпълнителят задава големите въпроси за живота. Посланието на песента е силно, а кулминационната нота в края е най-завладяващата част от изпълнението.

1. България – „Tears Getting Sober“ от Victoria

Преди 15 години, когато България за първи път взима участие в песенния конкурс, едва ли някой би повярвал, че страната ни някога ще спечели. Скептицизмът на мнозина и вярването, че Евровизия е политически конкурс, бяха на път да станат мнения в миналото. „Tears Getting Sober“ получи голямо признание, оглави класации и беше избрана за победител в конкурса от редица фен клубове и световни медии. През последните четири години България показа, че може да доминира световната музикална сцена, поне в света на Евровизия, и е въпрос на време да грабне дългоочакваната си победа.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *