Бездомните животни са един от най-големите проблеми, засягащи целия свят. Колкото и да твърдим, че обичаме кучетата и котките, броят на изоставени и малтретирани животни расте.

Много хора предпочитат да си закупят любимец от магазина (в което няма нищо лошо, разбира се), но не и да дадат дом на истински нуждаещ се, изхвърлен на улицата. Докато съществуват жестокостта и безотговорността у хората, ще съществува и проблемът с бездомните животни.

Наличието на приюти и организации невинаги повлиява положително върху случващото се, а напротив. Често липсва хуманно отношение от тяхна страна. Зоополицията не е еднакво ефективна във всички държави. Конкретно в България я няма почти никаква, което затруднява предотвратяването на насилие върху животните. Човечеството е длъжно да положи грижи за беззащитните и безгласните.


Представям ви 10 факта, свързани с бездомните животни. Надявам се да променят начина ви на мислене и реакция спрямо страдалничето пред блока ви.

Факт №1: Само в САЩ има приблизително 70 милиона бездомни животни.

Факт №2: Основната причина животните да попадат в приюти е, че собствениците им доброволно са ги предали там или зоополицията ги е открила на улицата.

10 факта за бездомните животни

Факт №3: Голям проблем е точно определеният брой на бездомни животни, които могат да се приемат в приютите. Това е причината всяка година над 2 милиона кучета и котки да загубят живота си.


Факт №4: Всяка година се приемат между 6 и 8 милиона бездомничета в приютите, като само половината от тях се осиновяват.

Факт №5: Животните, които не са осиновени, в даден момент биват евтаназирани, тъй като няма от кого да бъдат прибрани.

Факт №6: Само 1 на 10 кучета откриват постоянен дом.

Факт №7: Всяка година малко над 1 милион котки от приютите са осиновени.


Факт №8: Голяма част от любимците се губят заради безразсъдството на стопаните си. Кучетата са разхождани без повод или оставяни да излизат без надзор, а после сами трябва да намерят пътя към дома. Животните имат нужда от човек до себе си, който да ги напътства и да бъде до тях. Има много недоброжелателни хора, които ще подходят лошо и ще наранят малките скитници, без да се замислят.

10 факта за бездомните животни

Факт №9: Има повече бездомни животни, отколкото бездомни хора.

Факт №10: Нидерландия е първата страна без улични животни. 90% от населението ѝ са осиновили кучета. То разглежда бездомничетата като етичен и морален проблем на обществото. Въвеждането на закони срещу изоставяне, кастриране на повече от половината женски кучета, по-високи данъци за отглеждане на породисти любимци и осъждане на жестокостта към кучетата са едни от промените, които са направени в Нидерландия.

10 факта за бездомните животни

Искам да ви дам един съвет. Ако видите бездомно животно, отидете до най-близкия магазин. Вземете му храна, сипете му вода. Ако не е в добро здравословно състояние, заведете го на ветеринар, хората там ще ви посъветват какво да направите. Никой няма да ви остави да се оправяте сами. Разпространете из социалните мрежи, все някой ще изрази желание да помогне. Ако имате възможност, осигурете временен дом, за да промените нечия съдба.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *