Япония винаги е била приласкаваща дестинация за хората от европейския континент заради своята отдалеченост и непознатост. Благодарение на колоритната си култура, история и коренно различен манталитет на населението, тя не спира да приема милиони туристи годишно. И ако имате дори малки съмнения относно това, имайте предвид, че през януари 2018 година е достигнат рекордният брой от 944 000 посетители само за 30 дни.

Въпреки свободното движение на стоки, все още има джаджи и украшения, които може да намерите само в определени държави, типични за тяхната националност. А Япония изобилства от такива. Ако планувате пътуване до Страната на изгряващото слънце и се чудите какво трябва да опитате или какви сувенири да купите, тук ще ви представим 10 неща, които идеално ще паснат за тези цели.

1. Саке

10 неща,които може да намерите само в Япония

Япония е известна с едни от най-добрите алкохолни напитки. Подсигурете се, че ще опитате всички местни питиета, като сред тях задължително трябва да са най-традиционното Саке и плодовите вина. Саке се приготвя от ориз, вода, мая и дрожди. Преди всичко то се съчетава перфектно с традиционните японски ястия Сашими и Суши. И тъй като не сме сигурни, че ще ви стигне време да се насладите на тази екзотична напитка, непременно една бутилка трябва да прелети с вас пътя обратно към дома.

2. Чай Mатча

10 неща,които може да намерите само в Япония

Япония култивира чай в продължение на повече от хилядолетие и произвежда едни от най-фините листа в света. Чаят Mатча, един от най-древните в страната, се използва традиционно за церемониите на чая, организирани ежегодно из цяла Япония. Приема се, че този вид чай дава енергия, повишава концентрацията и е богат на антиоксиданти. Това го прави десет пъти по-добър от обикновения зелен чай. За да е пълно вкусовото усещане за японския свят, заедно с него се сервират и т.нар. Уагаши, традиционни японски десерти. В своя оригинален вид обаче, Матча не се среща почти никъде другаде по света.


3. Хаори

10 неща,които може да намерите само в Япония

Традиционното японско облекло е един от най-популярните сувенири за чуждестранни посетители. Ако решите и вие да пробвате, за да сте сигурни, че няма да стои в гардероба ви, събирайки прах, ви се предлага възможност да купите парчета т.нар. „хаори“ , които могат да се носят като част от хибриден вид – над дънки и тениска и да станат част от ежедневното ви облекло, както и „канзаши“ – аксесоари за коса.

4. Козметиката

10 неща,които може да намерите само в Япония

Изтокът е истинска съкровищница на уникални козметични продукти за кожата. Японците използват странни, непознати и екзотични съставки, които наистина имат добър ефект. Жените от онзи край на света се славят с перфектна кожа и невероятно гладки ръце. Много японска козметика се предлага в световен мащаб, но много продукти с не дотам известни имена не се радват на такъв пазар. Има и много процедури, които дори да ни изглеждат странни, са ключът към вечно младото лице. Примери за такива са бръсненето на лицето с макетно ножче за пластилин, с което се смята, че най-добре се чисти замърсяването и грима, терапия с ледени капки, усещането от които се описва като ужилване от пчела, но избистря погледа и окото. Задължително трябва да разгледате това, което ви се предлага, ако имате път нататък, за да осигурите на кожата си сигурност и красота.


5. Омамори

10 неща,които може да намерите само в Япония

Омамори са амулети за късмет, продавани в светилищата, които ви предпазват от злини и талисмани. По традиция те са ръчно изработени торбички, направени от монах, в които е сложено листче с молитва за благоденствие и предпазване от зли сили. То не трябва да се вади, за да не се развали магическото му действие.

6. Японските фестивали

10 неща,които може да намерите само в Япония

Всеки от нас е виждал и чувал за големите празнични тържества в Япония, по време на които сякаш цялата държава се тресе от музика и танци. Почти всички основни японски фестивали имат съответстващ декоративен или символичен елемент. Те са не само характерни за определен празник като шарана за Деня на детето, но и специфични за културата на тази страна и част от историческото ѝ развитие. Тези елементи са идеален подарък за любители на японската култура.


7. Манга и аниме

10 неща,които може да намерите само в Япония

В сравнение с други региони по света, пазарът на манга, аниме и свързаните с тях стоки в Япония е огромен и се радва на рекорден брой продажби. В страната те се отпечатват и публикуват доста по-рано преди да бъдат приети за превод и публикуване другаде, така че, когато и да пътувате натам, винаги ще откриете нещо ново и все още непознато на останалото част от Земята. Но в Япония естествено има за всеки по нещо.

8. Видео игрите

10 неща,които може да намерите само в Япония

Ако аниметата не са ви любими, то тогава може да се насочите към видео игрите. За добре запознатите геймъри е ясно, че има игри, които се пускат само на японския пазар. Това до голяма степен се дължи на твърде голямото културно различие на азиатците с Америка и Европа. Към японските игри обаче винаги е имало сериозен интерес.


9. Керамиката

10 неща,които може да намерите само в Япония

„Япония е земя на грънчари, дим се издига от пещи в цялата страна“. Изящната керамика, плод на труда на японските майстори, може да се намери както в малки специализирани бутици, така и в големите и претъпкани молове. Чашките за чай, чайниците, подложките за хляб и плитките купички са практични и лесни за транспорт. Те са идеални за спомен вкъщи, но и за подарък на близки хора, обичащи тази култура. Така че не ги подминавайте.

10. Музикалните инструменти

10 неща,които може да намерите само в Япония

Ако пък сте ценители на музиката, а и имате талант и интерес към японското музикално изкуство, то тогава се насочете към музикалните инструменти. От векове наред те възпяват японския дух и са вълнували душите и сърцата на японците. Символ на японската музикална култура без съмнение е японското цитра кото, което традиционно се сравнява с дракон, лежащ на крайбрежието. Интересно е, че част от названията на струните са се давали съобразно конфуцианските добродетели, сред които са човеколюбие, мъдрост, достойнство, искреност, грамотност и т.н.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *