Япония винаги е била приласкаваща дестинация за хората от европейския континент заради своята отдалеченост и непознатост. Благодарение на колоритната си култура, история и коренно различен манталитет на населението, тя не спира да приема милиони туристи годишно.

И ако имате дори малки съмнения относно това, имайте предвид, че през януари 2018 година е достигнат рекордният брой от 944 000 посетители само за 30 дни.

Въпреки свободното движение на стоки, все още има джаджи и украшения, които може да намерите само в определени държави, типични за тяхната националност. А Япония изобилства от такива. Ако планувате пътуване до Страната на изгряващото слънце и се чудите какво трябва да опитате или какви сувенири да купите, тук ще ви представим 10 неща, които идеално ще паснат за тези цели.


1. Саке

Япония е известна с едни от най-добрите алкохолни напитки. Подсигурете се, че ще опитате всички местни питиета, като сред тях задължително трябва да са най-традиционното Саке и плодовите вина. Саке се приготвя от ориз, вода, мая и дрожди. Преди всичко то се съчетава перфектно с традиционните японски ястия Сашими и Суши. И тъй като не сме сигурни, че ще ви стигне време да се насладите на тази екзотична напитка, непременно една бутилка трябва да прелети с вас пътя обратно към дома.

2. Чай Mатча

10 неща, които може да намерите само в Япония

Япония култивира чай в продължение на повече от хилядолетие и произвежда едни от най-фините листа в света. Чаят Mатча, един от най-древните в страната, се използва традиционно за церемониите на чая, организирани ежегодно из цяла Япония. Приема се, че този вид чай дава енергия, повишава концентрацията и е богат на антиоксиданти. Това го прави десет пъти по-добър от обикновения зелен чай. За да е пълно вкусовото усещане за японския свят, заедно с него се сервират и т.нар. Уагаши, традиционни японски десерти. В своя оригинален вид обаче, Матча не се среща почти никъде другаде по света.


3. Хаори

Традиционното японско облекло е един от най-популярните сувенири за чуждестранни посетители. Ако решите и вие да пробвате, за да сте сигурни, че няма да стои в гардероба ви, събирайки прах, ви се предлага възможност да купите парчета т.нар. „хаори“, които могат да се носят като част от хибриден вид – над дънки и тениска и да станат част от ежедневното ви облекло, както и „канзаши“ – аксесоари за коса.

4. Козметиката

10 неща, които може да намерите само в Япония

Изтокът е истинска съкровищница на уникални козметични продукти за кожата. Японците използват странни, непознати и екзотични съставки, които наистина имат добър ефект. Жените от онзи край на света се славят с перфектна кожа и невероятно гладки ръце. Много японска козметика се предлага в световен мащаб, но много продукти с не дотам известни имена не се радват на такъв пазар. Има и много процедури, които дори да ни изглеждат странни, са ключът към вечно младото лице. Примери за такива са бръсненето на лицето с макетно ножче за пластилин, с което се смята, че най-добре се чисти замърсяването и грима, терапия с ледени капки, усещането от които се описва като ужилване от пчела, но избистря погледа и окото. Задължително трябва да разгледате това, което ви се предлага, ако имате път нататък, за да осигурите на кожата си сигурност и красота.


5. Омамори

Снимка: Japanexperterna.se/CC BY-SA 2.0

Омамори са амулети за късмет, продавани в светилищата, които ви предпазват от злини и талисмани. По традиция те са ръчно изработени торбички, направени от монах, в които е сложено листче с молитва за благоденствие и предпазване от зли сили. То не трябва да се вади, за да не се развали магическото му действие.

6. Японските фестивали

10 неща, които може да намерите само в Япония

Всеки от нас е виждал и чувал за големите празнични тържества в Япония, по време на които сякаш цялата държава се тресе от музика и танци. Почти всички основни японски фестивали имат съответстващ декоративен или символичен елемент. Те са не само характерни за определен празник като шарана за Деня на детето, но и специфични за културата на тази страна и част от историческото ѝ развитие. Тези елементи са идеален подарък за любители на японската култура.


7. Манга и аниме

В сравнение с други региони по света, пазарът на манга, аниме и свързаните с тях стоки в Япония е огромен и се радва на рекорден брой продажби. В страната те се отпечатват и публикуват доста по-рано преди да бъдат приети за превод и публикуване другаде, така че, когато и да пътувате натам, винаги ще откриете нещо ново и все още непознато на останалото част от Земята. Но в Япония естествено има за всеки по нещо.

8. Видеоигрите

10 неща, които може да намерите само в Япония

Ако аниметата не са ви любими, то тогава може да се насочите към видеоигрите. За добре запознатите геймъри е ясно, че има игри, които се пускат само на японския пазар. Това до голяма степен се дължи на твърде голямото културно различие на азиатците с Америка и Европа. Към японските игри обаче винаги е имало сериозен интерес.


9. Керамиката

„Япония е земя на грънчари, дим се издига от пещи в цялата страна“. Изящната керамика, плод на труда на японските майстори, може да се намери както в малки специализирани бутици, така и в големите и претъпкани молове. Чашките за чай, чайниците, подложките за хляб и плитките купички са практични и лесни за транспорт. Те са идеални за спомен вкъщи, но и за подарък на близки хора, обичащи тази култура. Така че не ги подминавайте.

10. Музикалните инструменти

10 неща, които може да намерите само в Япония

Ако пък сте ценители на музиката, а и имате талант и интерес към японското музикално изкуство, то тогава се насочете към музикалните инструменти. От векове наред те възпяват японския дух и са вълнували душите и сърцата на японците. Символ на японската музикална култура без съмнение е японското цитра кото, което традиционно се сравнява с дракон, лежащ на крайбрежието. Интересно е, че част от названията на струните са се давали съобразно конфуцианските добродетели, сред които са човеколюбие, мъдрост, достойнство, искреност, грамотност и т.н.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.