Евтини самолетни билети

Барселона – перлата на Средиземно море, столицата на област Каталуня и вторият по-големина град в Испания. Шарена, жизнена, прекрасна и винаги очарова своите посетители.

Барселона е известна с толкова много неща – средиземноморската кухня, невероятните архитектурни шедьоври на Гауди, морето с огромните плажни ивици и разбира се, най-популярната игра в света – футболът.

Попадайки на това магично място, всеки ден човек се зарежда с нови впечатления. Барселона си заслужава да бъде посетена повече от един път. Със своята богата история и култура, градът е един от най-посещаваните не само в Европа, но и в света.


В списъка по-долу са включени едни от най-интересните места в Барселона, но разбира се те са много повече.

1. Испанското село

Появява се през 1929 г. по случай Световното изложение в Барселона. Тук може да видите различни занаяти от всички краища на Испания. Подобно на Айфеловата кула, селото е трябвало да бъде разрушено след изложението, но тъй като е имало голям успех, испанците са решили да го запазят. В средата му се намира интерактивна зала, в която може да видите филмчета за различните традиции и обичаи в Испания – корида, фламенко и други.

2. Площад Испания

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Възлово място в Барселона. Построен е още през 1908 г., но в този си вид добива през 1929 г. за Световното изложение в Барселона. В началото на площада като горди пазачи се извисяват две 49 метрови кули, които наподобяват тази на площад Сан Марко във Венеция. От тях започва улица „Кралица Мария Кристина“, която ви отвежда директно в подножието на хълма Монжуик. А там се намира Националният дворец, който в наши дни е Музей на каталунското изкуство.

3. Шоуто на фонтаните

В средата между венецианските колони и Националния дворец се намират известните „Пеещи фонтани“. Вечерно време, в определени дни и часове, фонтаните изнасят цяла програма – светят в различни цветове и от тях се чува музика – различни стилове, но винаги известни музикални парчета. Това е едно страхотно място за вечерни романтични разходки.


4. Площад Каталуня

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Площадът се смята за центъра на Барселона. Тук се пресичат някои от най-известните булеварди, като „Ла Рамбла“ и „Рамбла де Каталуня“. Площад Каталуня е известен с огромните ята гълъби, които са невероятна атракция, особено за децата. Оттук започва известната улица „Ла Рамбла“, която е с дължина малко над 1 км и води точно до плажа. Тя е построена върху пресъхнало корито на река.

5. Триумфалната арка

Построена е през 1888 г. като вход за Световното изложение. На нея има надпис, който гласи: „Барселона приветства всички нации“. Фигурите, които са изобразени на арката, са посветени на всички испански провинции. От тази т.нар. „порта“ по широкия пешеходен булевард може да стигнете от известният парк „Цитадела“.

6. Паркът „Цитадела“

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Името на парка идва от това, че е построен върху някога съществуваща цитадела. Това е т.нар. градски парк, който води до Зоологическата градина. В северната част на парка е построена много красива арка, с малки фонтани, каскади и езерце в основата им. „Цитаделата“ е един невероятен зелен оазис, на който може да се насладите в горещите летни дни.

7. Зоологическата градина

Това е едно чудесно място за семейни разходки и не само. Тук има голямо разнообразие от животни – жирафи, мечки, лъвове и дори пингвини. Градината се простира на голяма площ, с много зеленина и места за отдих.


8. Аквариумът

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Построен през 1995 г., аквариумът се намира на яхтеното пристанище. Той впечатлява с 80 метровия си подводен тунел. Аквариумът има над 35 раздела и повече от 11 000 обитатели. Една от предлаганите атракции тук е гмуркане с акули.

9. „Камп Ноу“

Дори да не сте запалени фенове на ФК „Барселона“ или на футбола като цяло, трябва непременно да посетите стадиона. За почитателите на най-великата игра това е истинско произведение на изкуството. В музея към стадиона се пазят златната топка и обувка на Стоичков, както и неговата тениска с автограф от времето, в което е играл за „Барселона“. Задължително посетете и стадиона по време на футболен мач – емоцията е съвсем различна от тази пред малките екрани. Това изживяване ще ви остане дълго, след като напуснете Барселона.

10. Гауди

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Антони Гауди е испански архитект, един от най-големите новатори на неговото време. Всеки негов шедьовър в Барселона се е превърнал в символ на града. Не пропускайте известната „Саграда Фамилия“, на чиито строеж през 1883 г. за архитект е назначен самият Гауди. Той умира през 1926 г. и строежът временно е спрян. Малко след това е възстановен, като се предполага, че окончателното завършване на базиликата ще е през 2026 г. Друго творение на Гауди е паркът „Гюел“. Той е построен в периода 1900-1914 г., по поръчка на граф Еузебио Гюел, на който е и кръстен. Известните къщи на Гауди също не са за изпускане. Къщата „Каса Батийо“ е може би най-известната и най-шарената сред тях. Тя е построена между 1875 и 1877 г., като през 1900 г. става собственост на текстилният индустриалец Жосеп Батийо.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.