Евтини самолетни билети

Всеки знае колко досадно и колко упорито може да бъде хълцането. Да не говорим в какви конфузни ситуации може да ни въвлече. Представете си само: имате важна презентация, всички шефове и важни клиенти на фирмата са вперили поглед във вас, аха да започнете с представянето на брилянтно подготвения проект и тогава… Или вечеря, на която ще се запознаеш с родителите на гаджето си. Или… е, представихте си вече, сигурен съм. Неприятна работа!

Когато изчезне само след няколко минути, е лесно. Наистина неприятно става, когато часове наред тази упорита досада не спира да ни мъчи.

Какво всъщност представлява хълцането? Справка с дебелите книги ни информира, че то се дължи на неконтролируемо съкращение на диафрагмата – мускулът, който разделя гръдния кош от коремната кухина и контролиращ дишането ни.


Причините за появата на хълцане могат да бъдат най-различни: преяждане или бързо хранене, консумация на алкохол или газирани напитки, резки температурни промени, емоционален стрес, вълнение, сезонна алергия.

За щастие, в повечето случай хълцането преминава от само себе си, въпреки че в изключително редки случаи се налага и медицинска намеса. Обикновено хората прибягват до различни домашни решения на този досаден проблем. Днес събрахме 10 от най-ефективните методи за справяне с хълцането.

1. Хълцане срещу залог

10 съвета как да спрем досадното хълцане

Започваме с един доста забавен и любим на американските лекари трик – те съветват да се направи залог срещу пари с човека, който хълца. Ако продължи да хълца, човекът ще трябва да си плати. Според медиците отвъд океана, номерът действал безотказно.

2. Запушете си ушите

Странен, но ефективен начин да се справите с хълцането, е като запушите ушите с пръсти. За още по-сигурен резултат специалистите дори препоръчват да изпиете чаша вода, докато сте със запушени уши. Според учените така оказвате влияние върху нервните окончания в ушите, а оттам на блуждаещия нерв – главния виновник за появата на досадния симптом.

3. Лъжица лимонов сок или оцет

10 съвета как да спрем досадното хълцане

Чаена лъжичка лимонов сок, оцет или друг кисел сок ще ви избави от неприятното хълцане. Може да добавите и малко захар към течността, за да направите „напитката“ поне малко по-вкусна. Както се казва, пийте до дъно!


4. Изплезете се

Вероятно това е единственият случай, в който плезенето на обществено място не би трябвало да се счита за непристойно. Този метод стимулира блуждаещия нерв (виж точка 9) и спазмите на диафрагмата, като така ви помага да се справите с проблема, наречен хълцане. За по-голям ефект може да издърпате леко езика си с пръсти.

5. Вода с лед

10 съвета как да спрем досадното хълцане

Гаргара с вода с кубчета лед е поредният изпитан метод за отърваване от хълцането. Внимавайте да не погълнете някое от ледените кубчета или още по-лошо – да се задавите с тях. Въпреки, че по този начин ще изпълните точка 5 от нашия списък.

6. Изплашете се

Започнахте да хълцате след внезапно вълнение? Предизвикайте си нова емоция, за да го спрете. Ако около вас има приятели, задачата е лесна – просто ги помолете да ви изплашат, когато не очаквате. Ако сте сами – опитайте се да се стреснете, като видите нещо страшно, например. Уплахата предизвиква свиване на диафрагмата, което помага за спиране на хълцането.

7. Задръжте дъха си

10 съвета как да спрем досадното хълцане

Ако нямате под ръка вода или лимон, опитайте да задържите дъха си за 10 секунди. Повторете това упражнение няколко пъти, но не прекалявайте.


8. Захар

Изяждането на чаена лъжичка захар е изпитан във времето метод за справяне с хълцането. Доказано е, че помага при 9 от 10 човека. За по-сигурен ефект задръжте захарта в устата си за известно време. Така поглъщането ѝ ще е по-лесно.

2. Пийте вода от другата страна на чашата

10 съвета как да спрем досадното хълцане

Изглежда сложно, но не е. Напълнете чаша с вода наполовина, поставете я на масата и се наведете над нея, докато брадичката ви застане пред чашата. Отпийте няколко глътки по този начин и хълцането мигновено ще изчезне.

1. Книжен плик

Това е стар трик и, както мнозина се кълнат, помага безотказно. Вземете хартиена торбичка, вдишайте и издишайте в нея около 10 пъти. Според препатилите ефектът е по-голям, ако дишате бързо. Обяснението на този метод е просто – когато дишате в хартиен плик, кръвта ви се насища с въглероден диоксид, в резултат на което диафрагмата се успокоява.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.