Евтини самолетни билети

Определят я като най-известният египетски владетел. Заема достойно място в списъка на най-богатите жени на всички времена. Наричана е „първата световна знаменитост“. Клеопатра!

Векове наред тя продължава да бъде една от най-великите загадки в историята. Тук ще ви представим десет изненадващи факта за кралицата на Нил.

1. Не е била египтянка

Клеопатра е родена в Египет. Произходът на семейството ѝ е от гръцката област Македония. Тя е наследник на рода на Птолемей I Сотер, един от генералите на Александър Велики. Птолемей превзема Египет след смъртта на Александър Велики. Той поставя началото на династия на гръкоговорящите владетели, продължила близо три века. Въпреки че не е египтянка, тя приема много от древните обичаи на своята страна и е първият член на Птолемейската династия, която научава египетския език.


2. Тя е родена от кръвосмешение

Подобно на много кралски семейства, членовете на династията на Птолемеите често се женят в рамките на семейството, за да запазят чистотата на своята кръвна линия. Много от предците на Клеопатра са се обвързвали с братовчеди или братя и сестри. Вероятно е родителите ѝ да са брат и сестра. В съответствие с този обичай, Клеопатра се омъжва и за двамата си по-малки братя.

3. Красотата не е била най-голямото и предимство

Римската пропаганда представя Клеопатра като развратна изкусителка, която използва сексапила си като политическо оръжие, но е била по-известна с интелекта си, отколкото с външния си вид. Говорела е много езици и се обучавала по математика, философия, ораторство и астрономия, а по-късно египетските източници я описват като владетел, „който издигна редиците на учени и се радваше на тяхната компания“.


4. Знаела е как да се появява

Клеопатра смятала себе си за богиня и често използвала добри сценични умения, за да печели потенциални съюзници и да затвърждава божествения си статус. Известен пример за нейния нюх към драматичното е пристигането на Юлий Цезар в Александрия. Клеопатра е била завита в килим в личните му покои. Цезар бил заслепен от вида на младата кралица в кралската си дреха и двамата скоро станали съюзници и любовници.

По-късно Клеопатра използва подобен театър при срещата си с Марк Антоний. Тя пристигнала на златна лодка, украсена с лилави платна и придвижвана от сребърни гребла. Клеопатра била преоблечена така, че да прилича на Афродита. Антоний, който смятал себе си за въплъщение на гръцкия бог Дионис, веднага бил омагьосан.

5. Хората вярвали, че тя е олицетворение на Изида

Изида е била важна богиня на Древен Египет и е била считана както за божествената майка, така и за стража на мъртвите – водач от утробата до гробницата. Изида била омъжена за Озирис. Клеопатра е приемана като Изида, вероятно от благоговение към нея или по политически причини. Обличала се и се държала като богиня и посочвала древните пророчества, за да оправдае поведението си.

10 интересни факта за Клеопатра

6. Ръководи флот във военноморско сражение

Клеопатра и Марк Антоний имат три деца, но връзката им поражда мащабен скандал в Рим. Съперникът на Антоний – Октавиан, използвал пропаганда, за да го представи като предател. Римският сенат обявил война на Клеопатра. Конфликтът достигнал своя апогей в известната морска битка при Акциум. Клеопатра лично води няколко десетки египетски военни кораба в разгрома, заедно с флота на Антоний. Октавиан побеждава обединения им флот и става господар на Египет. Победата му позволява да консолидира властта си над Рим и неговите владения.

7. Може да не е умряла от ухапване от змия

Марк Антоний се самоубива с фатално пробождане в стомаха. Версиите за кончината на Клеопатра обаче са няколко и не така категорични. Според най-известната тя е била ухапана от отровна змия (пепелянка или кобра), която сама предизвикала. Друга легенда разказва, че отровата ѝ е била скрита в гребен, натопен в смъртоносна отвара.


8. Не е първата с това име

Днес, когато чуем името Клеопатра, почти всеки ще се сети за кралицата на Нил, но тя всъщност е била седмата жена от династията на Птолемеите, носеща това име. Официално е известна като Клеопатра VII Филопатор. Името Клеопатра (на гръцки Κλεοπάτρα) означава „тази, която произлиза от велик баща“.

9. Била е лидер

Съвременните египетски източници предполагат, че Клеопатра е била обичана от своя народ. За разлика от нейните птолемейски предци, тя е приемана за истински египетски фараон. Под нейно управление Египет е най-богатата нация в Средиземноморието, независимо от бързо разрастващата се Римска империя. Клеопатра изгражда египетската икономика и използва търговията с арабските държави, за да укрепи статута на страната си като световна сила.

10. Тя е имала четири деца

Клеопатра е имала един син от Юлий Цезар, когото е нарекла Цезарион – „малкият Цезар“. След нейното самоубийството Цезарион е убит по заповед на римския император Август. Имала е и три деца от Марк Антоний: Птолемей Филаделф и близнаци Клеопатра Селен и Александър Хелиос. Никой от нейните потомци не успява да наследи властта Египет.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.