Лондон е голям, оживен и красив. Град, пълнен с изненади и забележителности. Ако ви предстои да посетите британската столица за пръв път, разбира се, отбележете в дневника си местата, които задължително трябва да видите – Бъкингамския дворец, Тауър Бридж, Лондонската кула, Британския музей, Уестминстърското абатство, Лондонското око, Хайд парк, дворецът Кенсингтън и още много.

Ако обаче вече сте имали възможност да се насладите на тези атракции или сте от хората, които предпочитат алтернативните туристически маршрути, ви предлагаме 10 живописни и не по-малко атрактивни места, които не са много известни дори сред хората, израснали и влюбени в този шеметен град.

Викторианска помпена станция, оживено кафене в музей, изоставен танк с интересна история, тунел – сцена на уличното изкуство, рушаща се църква в сърцето на града, място, превърнато в храм на неоновата светлина – това са само част от забележителностите, заради които няма да искате да си тръгнете от Лондон.

1. Crossness Pumping Station

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Ок, бивша пречиствателна станция може и да не звучи като идеалната туристическа дестинация, но ценителите на викторианската епоха ще бъдат възхитени от нея. Станцията е изградена през 1865 година, а наскоро беше реновирана и отворена за посетители. Crossness Pumping Station се намира в югоизточен Лондон и определено ще ви впечатли с колоритния си интериор, който наподобява арт инсталация.

2. The V&A Garden Cafe

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Световноизвестният музей „Виктория и Албърт“ в лондонския квартал Кенсингтън е добре познат на ценителите със забележителната си колекция, но ние ви предлагаме приятна почивка в кафето към музея. V&A е разделено на три еднакво интригуващи помещения, в които ще може да се подкрепите, преди да продължите с разглеждането на експонатите в музея.


3. The Palm House

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Тропическата гора и безупречно подредените градини лесно могат да бъдат сбъркани с гледка, която се намира далеч от Лондон, но всъщност този ботанически рай е лесно достъпен за всички. „Палмовата къща“ е оранжерия, част от Кралската ботаническа градина в район Кю. Създадена е между 1844 и 1848 година и е първата голяма структура, изградена от ковано желязо, а стъклата са ръчна изработка.

4. Руините на St Dunstan-in-the-East

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Насред небостъргачите в лондонското сити може да откриете гледка, която ще ви върне векове назад във времето. Строителството на църквата St Dunstan-in-the-East започва през далечната 1100 година. Сграда е претърпяла много поражения след Големия пожар в Лондон през 1666 година, както и след бомбардировките през Втората световна война. Днес това буренясало кътче в сърцето на британската столица ще ви омагьоса с красотата на разрушението си.

5. Barbican Conservatory

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Това бижу на зеленото пространство всъщност е втората по големина ботаническа градина след тази в Кю. Barbican Conservatory е дом на много екзотични риби и зашеметяващите 2 000 растителни вида – от тропически палми до редки кактуси. Този скрит оазис е идеалната възможност за бързо бягство от градската лудница, без да напускате пределите на мегаполиса.

6. Централното стълбище на Tate Britain

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Преходното пространство между залите на музея на изкуството Tate Britain не са основен акцент в галерията и въпреки това стълбите са такова постижение на архитектурното майсторство, че сами по себе си заслужават вашето внимание.


7. God’s Own Junkyard

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Малка част от Лас Вегас или поне неговият неонов блясък може да откриете в лондонския квартал Уолтъмстоу. Мястото се стопанисва от Крис Брейси, който близо 40 години изработва неонови надписи. Негови табели са осветявали сцени от култови филми на Стенли Кубрик, Тим Бъртън и Кристофър Нолан. Вероятно ще са ви необходими няколко минути, докато очите ви свикнат, когато влезете в този неонов рай, но след това ще откриете един различен свят.

8. Stompie: T-34 Tank

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

През 1995 година лондонски бизнесмен купува общински имот с идеята върху него да построи сграда. Общинската управа обаче му отказва разрешително, затова инвеститорът купува танкът Т-34 и го поставя там, с оръдие, заплашително насочено към сградата на местната управа. Танкът бързо се превръща в любим обект на графити майсторите и получава галеното име „Stompie“. Машината е използвана от чешката войска по време на Пражката пролет през 1968 г., но е докарана в Лондон за снимките на филма Ричард III.

9. Leadenhall Market

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Почитателите на Хари Потър ще разпознаят този покрит викториански пазар като улица „Диагон-али“ от филма за момчето-магьосник. Това е един от най-старите пазари в Лондон – съществува още от XIV век. Едно от най-колоритните места в мегаполиса, където може да откриете прясна храна и напитки. За още по-блестяща и вълшебна разходка ви препоръчваме да посетите Leadenhall Market вечер, когато осветлението е пуснато.

10. Тунелът Leake Street

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

Преди повече от десетилетие прочутият художник Банкси отправи покана към графити артистите по света да се включат в първия по рода си The Cans Festival. Фестивалът използва празното пространството на тунела Leake Street за творчески изяви. Днес мястото се възприема като символ на независимото и алтернативното изкуство.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *