10 от най-великите български спортисти

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Да бъдеш спортист от най-висок ранг е изключително трудно. Трябва да се научиш да балансираш с много дини под една мишница и само този, който успее да пресече финалната линия с всички тях, и то здрави, вкусва сладостта на успеха.

Днес ще ви припомним 10 от най-великите български спортисти. Подредбата им не е според това колко титулуван е всеки един от тях, а и какъв отпечатък е оставил след себе си. Защото твърдим, че волята и любовта към спорта, предаността към родината, са най-ценните качества, с които трябва да се характеризира всеки един спортист.

10. Петър Стойчев – плуване

10 от най-великите български спортисти

Снимка: Danielle

Гмуркаме се дълбоко още с първия спортист в нашата класация – Петър Стойчев. Той е обявен за най-успешния състезател по плувен маратон В СВЕТА! Притежател е на 11 поредни световни титли в дългата дистанция, с което напълно си е заслужил тази титла.

Започва да тренира едва на 6-годишна възраст, а през цялата си кариера е преплувал над 60 000 км в басейни, реки, езера, морета и океани. Представя България на общо 4 олимпиади, като в Пекин 2008 г. повежда целия български отбор като знаменосец. Той единствен в целия свят успява да преплува за по-малко от 7 часа пролива Ла Манш, с което държи и световния рекорд (6.57.50).

9. Серафим Тодоров – бокс

10 от най-великите български спортисти

Снимка: Филип Зуберски

Последният и единствен човек, който побеждава великия Флойд Мейуедър е българинът Серафим Тодоров. Извоюва победата си на Олимпиадата в Атланта през 1996 г. с едва 23 дни(!) подготовка.

10-годишен прекрачва прага на залата, а в пика на своята кариера мениджъри от САЩ и Австралия го искат за професионален боксьор, но той отказва. Сарафа, както още е известен, е единственият българин, обявен за най-добър боксьор на планетата. Носител е и на купата „Ръсел” и „Денисов” за най-добър боксьор на Европа.

В актива си има общо 3 световни и 3 европейски титли, 2 пъти е спортист на България (през 1991 и 1993).

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари