Стъклото е един от полезните материали, правени от хората. Открито е преди хиляди години и оттогава неизменно съпътства живота ни.

Стъклото се прави от пясък, сода на прах и варовик. Смес от тези съставки се стопяват в пещ, при температура около 1 500 градуса.

Стопеното стъкло се подава към леярски машини, където то се оформя под формата на чаши, шишета, буркани, вази, прозорци и какво ли още не.

В бита, в индустрията, в изкуството – то е навсякъде. Стъклото е материал, съвършено различен от останалите, които заобикалят всекидневието ни.

Затова не е учудващо, че хората дори му приписват магични свойства. Разбира се, в стъклото няма никакво вълшебство. Но за този уникален материал съществуват редица интересни факти и митове. Така че откъде да започнем?

1. Стъклото е вечно

Стъклото не се разлага, вярно е, но физическите му свойства се променят с течение на времето. Под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи, например, стъклото постепенно променя цвета си, а ако бъде подложено на силна радиация, то бързо може да стане кафяво.

2. Стъклото става все по-леко

Не, това не се дължи на естествени процеси. Просто производителите са се научили как да правят стъклото по-леко. Съвременната бутилка е изгубила близо 40% от теглото си през последните 20 години.

3. Познато още от древността

Открито е преди 5 хиляди години от финикийците. Най-старите образци от ръчно изработени стъклени изделия датират от 3000 години пр. Хр., поради което се счита, че стъклото е един от най-старите изкуствени материали в света.


4. Стъклото е течност

Всъщност това е мит, в който изненадващо много хора вярват, но в него все пак има и частица истина. Стъклото е странен материал – не е нито в твърдо, нито в газообразно състояние, не е и течност. По принцип е определяно като твърда течност, със свойствата на течностите, но все пак е в твърдо състояние.

5. 1 стъклена бутилка = 25 минути работа на компютъра

Горещината може да върне стъклото към течната му форма, което го прави лесно за рециклиране. В течна форма то не губи свойствата си и е подходящо за нова употреба. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло. Спестената електроенергия от рециклирането на 1 стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на вашия компютър.

6. Портландската ваза – най-скъпият стъклен артефакт

Изработена през I век в Римската империя, Портландската ваза е великолепен пример за майсторството на древните стъклари. Учените изчислили, че са били необходими цели 2 години за изготвянето на този шедьовър от тъмносиньо и бяло непрозрачно стъкло, но резултатът е впечатляващ. И до днес Портландската ваза се счита за най-красивото произведение на античното изкуство, изработвано от стъкло.

7. Всичко за рецилиране!

В САЩ съществува специален закон, който задължава баровете да предават стъкления си амбалаж за рециклиране. Нивото на преработване на стъкло в страната е едно от най-високите в света – 80%.


8. Природно стъкло

Преди да започнат да си го произвеждат сами, хората се научили да използват естественото вулканично стъкло – обсидиан. Смята се, че човечеството използва този минерал, образуван охладена лава, от милиони години. За обсидиана се вярва, че има силата да дава ясен поглед върху проблемите.

9. Made in China

Китай контролира повече от 34% от световния пазар на стъкло. Страната е най-големият производител на стъкло на планетата.

10. Фобия от стъкло

Особените свойства на стъклото пораждат редица страхове у хората. Учените наричат фобията от стъкло хиелофобия. Тя може да има различни проявления – страх от поглъщане на парче стъкло, страх от доближаване до прозорец, да не говорим за ходене по стъклени стълби.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *