Евтини самолетни билети

Наскоро разговарях с художник, който беше непреклонен в твърдението си, че спортът и тенисът като цяло не могат да се считат за изкуство.

Неговото обяснение беше, че изкуството, независимо дали говорим за музика, филм или картина, показва емоции и чувства. Че с изкуството можете да споделите емоциите и чувствата си с приятелите или партньора си, като по този начин създавате връзка с произведението на изкуството.

Тогава се запитах, дали наистина тенисът не може да се счита за форма на изкуство? Не ни ли дава тенисът емоции и чувства… точно като картина на Моне?


Какво се случва с нас, когато гледаме тенис

1. Ако сме фенове на играта, преминаваме през поток от чувства, когато гледаме тенис-мач. Може да почувстваме възхищение, гняв, страст, нерви, щастие. Също така преминаваме през напрегнати емоции, особено ако подкрепяме любимия си тенисист в желанието му да спечели.

Играта има естетика

2. Франсис Бейкън, известен художник, каза веднъж, че няма красота, която да няма странности в пропорциите си. Тенисът може да бъде странен по начина, по който го считаме за красив или грозен.

Федерер: Дега в тениса

3. Някои хора смятат, че Федерер играе привлекателен тенис, който е лесен за очите, докато други смятат, че Надал играе непривлекателен, брутален тенис.

4. Той е един от най-изкусните майстори на ракетата на нашия век, за това и тенис залаганията за краен победител в Аустрелия Опън 2021 са с коефициент 7.00. Това е равнозначно на закупуването на картина от известен художник, преди още да бъде създадена, но почти всички високоплатени майстори получават нужното признание.


Фотопортрети с характер

5. Бившият тенисист Роби, често говори за снимки на Федерер, които изглеждат „като картина с маслени бои“. Той разказва за това как снимките на Надал са „пълни с енергия“. Всичко това със сигурност е субективно.

6. Но дори и така, колко пъти сте виждали картина, която може да включва тези характеристики – отрицателни или положителни, но все пак ви държи заинтригуван? За това става въпрос в тениса. Това не е само изкуство, а „shortcut“ към друго място.

10 доказателства, че тенисът въздейства, колкото и изкуството

Надал: пламенният Пикасо

7. Рафаел Надал е играч, който пуска всички свои емоции на корта. Имате чувството, че сте спечелили точката с него и понякога в момент на емоционален изблик може да изимитирате маневрите му.

8. Усмихвате се след всяка негова победа и се чувствате тъжни от загубите му или обратното, ако не сте фен.

Когато рискът създава изкуство

9. Художникът, с когото разговарях казва, че тенисът не може да бъде изкуство, защото спортистите, които тренират всеки ден правят това единствено с цел да спечелят, а не да създават изкуство. Въпреки това, не е възможно тези играчи да създават изкуство по невнимание! Когато тенисист създава определено движение, за да удари топката, в много случаи изглежда величествено. И както всеки художник има свой собствен стил, така и тенисистите имат своя почерк.

10. Основната разлика обаче е в самото изкуство. Един художник не може да създаде един и същ шедьовър два пъти. Тенисист може да създаде своя шедьовър 100 пъти в един мач. Независимо от това, красотата е различна за всеки човек. Винаги трябва да помним, че всички хора са пълни с емоции. И всичко, което правим в живота, е начин да засилим и усетим тези емоции. Тенисът, спорт, изпълнен със страст и усещане, ни помага да издигнем и освободим тези емоции и от нас зависи дали бихме искали да бъдем част от този свят или не.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.