Децата растат, излизат от семейната среда, започват да общуват с други деца и развиват навици, които не винаги допадат на родителите им.

В повечето случаи, това са просто фази, които отшумяват с времето и възрастта. Но вероятността да се превърнат в наистина смущаващи, също е голяма. Не бива да гледате безучастно.

Подбрали сме 10 от най-неприятните навици, с които вашето дете може да се сдобие и съвети как да се справите с тях.


1. Смукане на пръсти

Децата прибягват до смукането на пръстите, защото това ги успокоява. Така те се борят с факта, че порастват. Опитайте се да ограничите времето, което детето ви прекарва в смучене на пръстите си. Като за начало, споразумейте се да го прави само вкъщи или преди лягане. Не се карайте. По-скоро го поощрявайте всеки път, когато не смуче пръстите си. Използвайте креативността си, за да му обясните, че това вече не му отива. Пробвайте със следния въпрос: „Мислиш ли, че Спайдърмен смуче пръстите си?“

2. Получаване на исканото на всяка цена

Да научите детето си как да поиска нещо е също толкова важно, колкото да казва „моля“ и „благодаря“. Децата може да не знаят точно какво искат, но определено знаят как да ви принудят да им го дадете. Поговорете на тази тема. Обяснете им разликата между молба и изискване. Кажете им, че не всички желания могат да бъдат удовлетворени на всяка цена. И не забравяйте, че вие сте най-големият пример за подражание на децата си. Ако вие проявявате взискателност към тях, те ще ви отвърнат със същото.

10 неприятни навици на децата, от които можете да ги отучите

3. Скърцане със зъби

Доста деца имат този проблем, чието научно наименование е бруксизъм. Той се появява в следствие на преживян стрес – трудно контролно в училище или преместване в друг град. Добре е да говорите с децата си и винаги да знаете какво ги притеснява. Ако детето ви скърца със зъби по време на сън, помогнете му да се отпусне преди лягане с хубава музика, книга или душ. Ако стресът е по-голям, може да се наложи да се консултирате с лекар. Това не е само досаден навик, но състояние, което може да навреди на детето ви.

4. Гризене на нокти и кожички

Причините за това са много – стрес, любопитство или просто скука. Лошото е, че това поведение може да продължи и до зряла възраст. Ако забележите, че този навик продължава дълго време, опитайте се да разберете причината за него. Опитайте се да накарате детето да осъзнае, че това не е хубаво. При момичетата е по-лесно, защото може да предложите да лакирате ноктите и те от суета няма да им посегнат.

5. Бъркане в носа

Децата са малки и сладки създания, но понякога правят доста неприятни неща. Като бъркането в носа. Или яденето на това, което е извадено оттам. Но това не е само неприятен навик, ами и начин за пренасяне на бактерии и микроби. Поговорете за хигиена с детето си и му разяснете какви проблеми може да си навлече, бъркайки си в носа. Проведете разговора като възрастен с възрастен. Децата обичат това и не биха ви разочаровали.


6. Оплитане на косата

Това е навик, който се наблюдава при доста деца, като при по-неспокойните е начин за успокоение. Ако този навик продължава и след 3-4-годишна възраст, трябва да се намесите. Намерете друг начин, чрез който да се успокоява или му дайте кукла с дълга коса, която да може да оплита вместо своята.

7. Лоши думички

Никой родител не може да избегне този момент от развитието на детето си. Малките не влагат смисъл в думите и до някакъв момент това може да е забавно. Но с възрастта, децата осъзнават силата на словото и всичко, което казват, е целенасочено. Изслушвайте детето си, когато иска да каже нещо. Така няма да му се налага да използва обиди, за да привлече вниманието ви. Не му позволявайте да гледа всичко, което дават по телевизията. Разяснете му кое е правилно и кое не. И, разбира се, бъдете особено внимателни как говорите пред него.

8. Лъжи

Детето ви може да лъже, за да прикрие нещо, за да направи дадена история по-вълнуваща, за да привлече внимание или за да получи това, което иска. Обикновено, децата започват да лъжат на около 3-годишна възраст, но с напредването на годините, лъжите им стават по-големи. Поощрявайте детето си да казва истината. Без значение каква беля е направило, покажете задоволство от това, че е споделило с вас. Помогнете му да избягва ситуации, които могат да го накарат да излъже. Например, влизате в кухнята и виждате разлято мляко. Не питайте кой го е направил, а кажете, че трябва да почистите заедно. Говорете за лъжата с него и му обяснете, че тя наранява хората.

9. Бърсане на ръце в дрехите

Децата, а и възрастните, имат гадния навик да бършат мръсните си ръце в дрехите. Няма как да контролирате това, когато детето ви е навън, но у дома нещата са по-различни. Когато се храни, винаги му давайте салфетка. Не показвайте гнева си. Никое дете няма да разбере урока, ако крещите.

10. Прекалено много време пред екраните

Тук статистиката е доста стряскаща. Децата под 6 години прекарват над 2 часа на ден пред телевизора, компютъра или телефона. Технологиите не са най-благоприятния фактор за развитието на едно дете и всеки родител трябва да го знае. Бъдете пример за него. Ако ви види да четете книга, вероятността да грабне телефона е по-малка. Прекарвайте време заедно. Забавлявайте се. Вместо да гледате телевизия, редете пъзели, играйте настолни игри, рисувайте. Задайте ограничение за времето, прекарвано пред устройствата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.