Очите са прозорецът/огледалото на човешката душа.”
Очите никога не лъжат.”
Пази я като зеницата на окото си.”

И още безброй поговорки и изрази можем да открием в народното, в художественото творчеството, в Стария завет, свързани с този красив и необятен орган – окото.

1. Окото е шедьовърът на еволюцията

То е вторият най-сложен орган в тялото след мозъка. Окото е кухинен орган със сложни анатомични и функционални взаимоотношения и собствено налягане. То съдържа всички видове тъкани. Има ключова роля в диагностиката, лечението и предотвратяването на редица заболявания.

2. Очите са извор за вдъхновение в изкуството

В литературата най-често са описвани като „огледало на човешката душа”. Освен че разкриват искреност, лъжа, интелигентност, радост, тъга, също така придават смисъл на казаното от нас. Окото на Хор е един от най-разпознаваемите символи, носен много често като амулет за предпазване от зло или „зли очи“. Хор е божество и първият фараон на Египет. В продължение на 80 години той води война със Сет, който е бог на гръмотевиците, войната, хаоса. Преди да го убие, Сет вади лявото око на Хор. Така „окото на Хор“ става символ на победата на доброто зад злото.


3. Зеницата е диафрагмата за светлината

Съдържа най-контрактилните мускулни влакна, които променят дължината си от 80 до 100 пъти.

4. Роговицата е част от външната обвивка на окото

Тя е гладка, лъскава, прозрачна и много чувствителна. Изпълнява предпазна роля за окото и е особено важна като най-силният оптичен елемент на окото. Тя е най-чувствителната част на окото. Роговицата е единствената тъкан в човешкото тяло, която не съдържа кръвоносни съдове.

5. Светлинна адаптация

Окото има изключителни възможности за светлинна адаптация – промяна на светлочувствителността до 500 000 пъти.


6. Зрителният акт

… е свързан с активиране на 2/3 от мозъчната кора. Включени са както зрителната памет, така и емоционално-зрителната памет.

7. Слепотата

Основните причини, на които може да се дължи слепотата в света могат да бъдат: катаракта, диабет, недостатъчност на витамин А, травми, глаукома, наследствени или вродени заболявания.

10 невероятни факта за очите и зрението

8. Трансплантация на роговица

Владимир Петрович Филатов (15 февруари 1875 г. – 30 октомври 1956 г.) е руски офталмолог и хирург, най-известен с развитието на тъканната терапия. Той въвежда метода за трансплантация на роговица и запазване на присадките от очите на труп. Той основава Института по очни болести и тъканна терапия в Одеса, Съветски съюз (днес Украйна).

9. Златната обица

Някои пирати вярвали, че носенето на златна обица подобрява или дори лекува лошото зрение. Те смятали, че благородните метали в обицата притежават магически и лечебни сили.

10. Заболяванията

80% от очните заболявания по света могат да бъдат предотвратени (60%) или излекувани (20%).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *