Чаят от лайка е естествен лек за редица здравословни проблеми. Активното съединение в него действа успокояващо, противовъзпалително и антимикробно. Освен това има и благоприятно въздействие срещу емоционалния стрес.

Приготвянето му не е сложно, но ако искаме да извлечем максимални ползи от него, трябва да имаме предвид, че не бива да го заливаме с вряща вода, а с много гореща и трябва да направим запарка. Добре е и да изпием чая скоро след като сме го приготвили, за да са „живи“ ценните съставки.

Нека разгледаме малко по-подробно какви са ползите от чая от лайка и за кого е най-полезен той. Да видим.


1. Лекува безсъние

Някои проучвания сочат, че чаят от лайка отпуска нервната система и действа като натурално успокоително. Достатъчно е да го изпием 30-40 минути преди сън. Към него можем да добавим и един банан, за който е известно, че релаксира мускулите, заради съдържащите се в него калий и магнезий.

Бихме могли да комбинираме всичко това с ограничаване на всички светещи и издаващи звуци уреди и да оставим лека приглушена светлина. Можем да се насладим на аудиокнига, релаксираща музика или просто на тишината.

2. Облекчава менструален синдром и менструални болки

Учените твърдят, че лайката има способността да отпуска спазмите и да облекчава болката. Тя съдържа флавоноиди и кумарини, които се смятат за мускулни релаксанти. Лайката кара матката да се отпусне и намалява продукцията на простагландините (това са хормоноподобни вещества, които причиняват болка и възпаление).

Чаша топъл чай с малко мед и лимон ще ни се отрази много добре в онези дни на месеца, особено ако въпросният има способността да облекчи страданието, дори с малко.

3. Успокоява раздразненото дебело черво

Чаят от лайка може да намали спазмите в червата, като освен това помага за отстраняване на излишните газове и неприятното чувство за подут корем. Този ефект се постига чрез отпускане на тонуса на мускулите и чревната лигавица.

При проблем от такова естество можем да пием по чаша чай от лайка два пъти на ден. Освен това облекчаващо би подействало да загреем областта, в която е дискомфортът. Може да го направим с топла бутилка или възглавничка за затопляне. Само не бива да прекаляваме с градусите – не трябва да пари, а да е приятно топло.


4. Изсветлява кожата и косата

Чаят от лайка изсветлява кожата и се грижи за нейното здраве – помага при екземи, обриви, акне. Освен това можем да обливаме косата си (но при положение, че е в светлата гама) с лайка и да я сушим на слънце. Така ще променим тона ѝ към по-светъл. Препоръчително е да правим тези процедури с пресен чай, а не престоял. Свойствата му не траят дълго след приготвяне.

5. Има антибактериален ефект

10 ползи от чая от лайка

Чаят от лайка има силно антибактериално действие. Освен че предпазва от бактерии, може и да ни помогне да се излекуваме от вече съществуващи бактериални инфекции. Затова е изключително полезно да консумираме лайка по време на настинка и грип. Възпаленото гърло ще ни бъде благодарно. Тази билка има и антиоксидантни и успокояващи свойства. Можем да я сварим, да я изстудим, да потопим в нея парче плат или просто хавлиена кърпа и така да третираме дори изгаряния.

6. Помага при тъмни кръгове под очите

10 ползи от чая от лайка

Не изхвърляйте пакетчето чай от лайка след употреба. Вместо това го сложете в хладилника за няколко минути. След това просто го поставете върху окото и се насладете на резултата – по-малко тъмни кръгове и редуцирана подпухналост. Ефектът е мигновен – ще останете приятно изненадани.

7. Редуцира стреса

10 ползи от чая от лайка

Както вече споменахме по-рано, чаят от лайка действа като натурално успокоително. Разбира се, за разлика от лекарствените продукти с подобен ефект, тук резултатът трае доста по-кратко, но затова пък е напълно безобидно и дори полезно. Съвсем спокойно можем да съчетаем пиенето на лайка с храни или добавки, съдържащи магнезий (не непременно по едно и също време на деня).


8. Помага при пърхот

10 ползи от чая от лайка

Ако имаме проблеми с пърхота, има едно средство, което е много вероятно да не сме се сетили да ползваме. Това е лайката, разбира се. Маслото от лайка намалява сърбежа по скалпа и успешно лекува пърхот. Можем да го добавим към някоя домашна маска за коса, например.

При всички положения, преди да използваме маслото, е добре да се консултираме със специалист как точно е подходящо да го направим и дали въобще е удачно в нашия случай. Дори и наглед безобидни билкови субстанции могат да се окажат неподходящи и даже вредни за дадена ситуация.

9. Има антикоагулантен ефект

10 ползи от чая от лайка

Твърди се, че кумариновите съединения в лайката имат свойството да разреждат кръвта. Както всички знаем – не е добре кръвта ни да е гъста, това крие редица опасности за здравето.

Разбира се, не се препоръчва да се самолекуваме и да разчитаме на билки при лечението на вече съществуващ проблем. При наличието на такъв е задължително да се консултираме с лекар. Всичко друго може да бъде дори опасно за здравето. При всички случаи обаче лайката няма да ни навреди (стига да не сме алергични).

10. Редуцира оток

10 ползи от чая от лайка

Охладеният чай от лайка се бори доста ефективно с отока и зачервяванията по кожата. Отново може да се използват пакетчета чай, които предварително сме охладили. Спокойно можем да се наслаждаваме на релаксиращата процедура по два пъти на ден, както и да се радваме на добрите резултати ежедневно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *