10 от най-странните религиозни обреди

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Религията, независимо от нейната форма и разновидност, от стотици години играе сериозна роля в живота на Земята. Хората от всички краища на света приемат да водят живота си спрямо различни разбирания, обичаи и вярвания. Всяка религия има своите особени ритуали, струващи се на останалите хора странни и необясними, далеч от всякаква логика.

Съществуват обаче и такива тайнства, които могат да потресат всеки трезво мислещ човек със своята бруталност. Заслепени от вярата и гръмките думи, често изричани в най-различни религиозни общества, хората се впускат в какви ли не опасни и нараняващи действия. Но има и такива, които носят сериозна опасност в посланието си, концентрирайки се върху глобални проблеми, но не и върху решението им.

Пример за такава е църквата на Евтаназията, чието послание е „Спаси планетата – самоубий се!“. Църквата има за цел да накара хората да не се размножават, защото това ще е добре за планетата. Сега ще ви представим 10 от най-страшните религиозни обреди, които все още намират своето приложение по света.

1. Обсебване (Таити)

Вуду поклонниците вярват, че е много важно да почитат и да се грижат за духовете си, които са посредници между тях и Господ, защото те отслабват с времето и разчитат на грижата на хората. Ритуалите и жертвоприношенията се извършват, за да ги обновят или с други думи  живителната сила на жертвата ще се пренесе в духа. Тези ритуали са с цел умилостивяване на боговете, наречени „Loa”.

Духовете се зареждат с енергията на жертвеното животно (напр. Кокошка). По време на церемонията животното може да бъде вдигнато във въздуха или обсебено от Loa, които ще вземат пълен контрол над индивида. Освен кървави жертви хората поднасят зеленчуци, пари, ром и пури и всичко спрямо нуждите и предпочитанията на духовете.

В последните години обаче, се появява практиката да се жертват и хора, чрез които Loa намират начин да комуникират с поклонниците си – ще дадат съвети, ще изкажат проклятие или пък спасително пророчество към събралата се маса, което обаче се оказва и последната мисия на човек.

10 от най-странните религиозни обреди

2. Дигамбара

Има две различни църкви, които спадат към джайнизма. Това е древна религия от Индия, която проповядва „отричането“ и пасивното, безвредно поведение, чрез което се смята, че човек ще постигне блаженство и свобода. Следвайки практиката на основателя си Махавира, хората към тази секта не носят никакви дрехи. Те не виждат себе си голи, защото смятат, че „носят“ природата.

За тях дрехите създават комфорт и усамотение на тялото, което противоречи на разбирането, че на човек са му нужни само две неща – пауново перо и водна тиква. Всяка душа, преодоляла телесната си обвивка, останала от предишните животи, и достигнала нирвана, се нарича джива. Спазвайки всички етични норми, последователите на тези принципи често достигат до най-суров аскетизъм (отличаващ се със сериозна строгост и от други подобни религии в Индия).

Най-големият грях за джайнистите е причиняването на вреда на живо същество. Питейната вода се прецежда, за да не би случайно в нея да са попаднали живи същества; човек премита пътя пред себе си със специална метличка, за да не настъпи насекомо или друга твар. Строго е забранено придвижването нощем, тъй като в тъмнината е възможно неумишлено да бъде нанесена вреда на живо същество.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари