Християнството е една от най-разпространените световни религии. То възниква в римската провинция Юдея в средата на 1 век като секта в рамките на юдаизма. Още тогава, в зората на тези нови вярвания, предстоятелите на новосъздадената Църква разбрали, че трябва категорично да разграничат новото учение от всички езически вярвания и практики, които все още били много силни и масови. И понеже всички религии имат мистерии и тайни, които жреците използват за манипулиране на вярващите, християнската църква прозорливо се обявила срещу чуждите свръхестествени знания и умения и ги заклеймила безкомпромисно, обявявайки ползването им за голям грях.

„Ония, които се обърнат към магьосници… за да узнаят от тях не ще ли им се открие нещо, каквото желаят… нека подлежат на правилото, определящо шестгодишно покаяние. На същото наказание трябва да се подлагат и ония,които предсказват щастие, съдба, родословие и много други… поставчици на предпазни талисмани и гадатели.Ония пък, които упорстват в това и не искат да се отвърнат и отклонят от подобни вредни и езически измислици, постановяваме да се изгонят съвършено из Църквата!“ (61 и 65 правила на VІ Вселенски събор; 24 правило на Анкирския събор и 83 правило на Св.Василий Велики).

И за да не бъдат привлекателни за простия човек, всички гадателски, лечебни и предпазни езически практики били обявени за дело на дявола: „Нашият Господ Иисус Христос изпъди вън дявола от властта му над света и над християните… а християните със своите предсказвания и магьосничества отново довеждат дявола в света и го заставят да ги владее!“ Но тъй като притегателна сила на магическите практики, макар и отслабнала не била обезвредена напълно, през цялата история на Църквата има свидетелства за борбата с тях, а в подкрепа на тази битка били изписани цели трудове.

Един такъв литературен борец е Св. Никодим Светогорец. Той написал голям текст по темата, с цел просвещение и отвращаване на християните от „общуване с демоните“, наречен „Какво трябва да знаем за магиите. Видовете магии“. В него пунктуално изброява и разяснява техните разновидности, практики и вреди. Ето 10 от заклеймените от Църквата видове магии, цитирани директно от текста.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

1. „Първи вид магия е собствено и буквално наричаната МАГИЯ, която изглежда, че е като че ли едно „изкуство“ и „наука“, с която демоните се извикват, разпитват се и се получават отговорите им, откривайки скрити съкровища, значение на съновидения, или показване на други тайни. Употребяващите този занаят се наричат магьосници.“ (стр. 11)

2. „Втори вид магия е ПРОРИЦАНИЕТО и занимаващите се с него се наричат оракули. Те са онези, които принасят себе си в дар на демоните и посредством дланта на ръката, чрез жертвите и други такива, считат че предсказват онова, което ще стане.“ (стр. 12)

3. „Трети вид магия е ЧАРОДЕЙСТВОТО, а занимаващите се с него се наричат чародейци. Те носят прозвището си от писъците и плача, които правят на гробищата, призовавайки демоните, за да направят някого паралитичен или болен на легло за целия му живот, да го направят сляп, или ням, или немощен.“ (стр. 12)

4. „Четвърти вид магия е БАЕНЕТО и практикуващите се наричат баячи. Те заедно с призоваването на демоните смесват псалмите на Давид, имената на светците, на Христос или Богородица…“ (стр. 13)

5. „Пети вид магия е ЗАКЛИНАНИЕТО, а практикуващите го се наричат заклинатели. Те привличат демоните към онова, което желаят, с някои заклинания и призовавания… Заклинатели са и ония, които хващат змиите и ги заставят да не ги ухапват, и ония, които с дяволско изкуство връзват съпружески двойки (да нямат деца).“ (стр. 13)


6. „Шести вид магия е ОТРОВИТЕЛСТВОТО, а служещите си с него се наричат отровители. Те чрез магическо изкуство приготвят някакви отровни напитки, за да умъртвят някого или да затъмнят мозъка му, или да го привлекат към плътската си любов. С това най-вече си служат жените спрямо мъжете…“ (стр. 14)

7. „Седми вид магия е ГАДАТЕЛСТВОТО, а служещите си с него се наричат гадатели. Те предсказват какво има да стане по полета на птиците, или по различните им гласове и най-вече на гарваните… Към гадателите се причисляват и онези, които вярват, че има добри и лоши срещи… особено, когато отиват да ловят риба, да ловуват или тръгват на път…“ (стр. 14)

8. „Осми вид магия е ОБЛАКОГОНСТВОТО, а практикуващите я се наричат облакогонци. Те внимателно наблюдават формите на облаците, най-вече когато слънцето залязва, и предсказват бъдещето. Ако видят например облаците във форма на въоръжени хора, предсказват, че ще стане война…“ (стр.15)

9. „Девети вид магия представляват НУМЕРОЛОГИЯТА и АСТРОЛОГИЯТА, а служещите си с тях се наричат нумеролози и астролози. Това са онези, които казват, че доброволните движения на хората се ръководят и управляват от движението на небето и звездите… Към тях трябва да се причисляват и ония ,които предсказват какво ще стане по гръмотевиците, светкавиците, земетресенията и по дните на август…“ (стр. 15-16)

10. „Десети вид магия са ТАЛИСМАНИТЕ, а занимаващите се с тях се наричат талисманчици. Има и такива, които правят амулетите с копринен конец и пишат в тях демонски имена… вземат тези амулети и ги окачват на врата или ръката си, за да ги имат за предпазване от всякакво зло. Подобни на тях са и ония, които плюят в пазвата си, та бързо да попречат на уроките…“ (стр. 16)Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *