Бърза справка в тълковния речник ни информира, че под „чудо“ се има предвид необикновено, свръхестествено явление. Нещо поразително, което удивлява със своята изключителност и необичайност.

За християните по целия свят най-голямото религиозно чудо безспорно е Възкръсването на Иисус Христос, след като е разпнат на кръст, а после погребан.

Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магделена, а после и на апостолите.


Историята познава много случаи, за които се твърди, че са резултат от свръхестествена намеса, но в последствие учените са успели да дадат съвсем логични обяснения на тези феномени. За други обаче дори науката мълчи, тъй като те са наистина удивителни.

Днес ви представяме 10-те най-удивителни религиозни чудеса, случвали се някога.

10. Изцелението на Уилърд Фулър

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Повечето от най-известните чудеса в света обикновено са свързани с изцелението от сериозни или дори смъртоносни заболявания. Случаят с Уилърд Фулър от американския щат Луизиана обаче е малко по различен.

През 1946 година той се дипломира като теолог, а по-късно основава собствено религиозно сдружение, което акцентира върху зъболечението. Пациенти на Фулър споделят, че след лечението само със силата на вярата, в устата им се появявали златни или сребърни пломби, кривите зъби били изправяни, а на някои хора дори и им пониквали нови зъби, на мястото на вече извадени. Зъболечителят умира през 2009 година, а с това и тайната на неговото чудо.

9. Финансовата сграда „Семинол“

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Едно от най-скорошните чудеса се случва в град Клиъруотър, Флорида, в началото на 1996 година. Внезапно и без никакво обяснение образът на Дева Мария се появява на стената на финансовата сграда Семинол. Изображението върху сградата от черни огледални повърхности заемало два от етажите на зданието, а над 500 хиляди души са видели необяснимото явление.


8. Св. Йосиф от Корино

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Йосиф Деза бил италиански монах, канонизиран за светец след смъртта си през 1663 година като Св. Йосиф от Корино. Църковните документи от онова време описват над 70 случая, в които той е левитирал. В продължение на дълги години, Йосиф Деза е виждан от множество хора как се издига над земята – понякога едва на няколко сантиметра, понякога високо в небето. Сред очевидците виждали Йосиф да лети са кардинали, инквизитори, дори самият папа Урбан VIII. Йосиф е левитирал в моменти на духовен екстаз, по време на отслужване на християнска меса. Освен това е имал и възможност да лекува.

7. Св. Бернадета

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Според вярванията на Римокатолическата църква някои органи или дори цялото тяло на починал човек могат да се запазят нетленни без никаква външна намеса като балсамиране, например. Такъв е случаят със Света Бернадета. Родена във френското градче Лурд, момичето няколко пъти през живота си получавало едни и същи видения – жена в бяло, която и наредила да бъде построен параклис в основата на пещера край града. Параклисът бил построен, а от един негов ъгъл бликнала вода, за която се твърди, че е лековита. Според вярващите, видението било на самата Дева Мария. Бернадета умира през 1879 година, въпреки че оттогава са изминали повече от 130 години, сянката на смъртта не е докоснала лицето ѝ и тя изглежда, сякаш е потънала в спокоен сън.


6. Чудото на Фатима

10-те най-удивителни религиозни чудеса

В полетата на Кова де Ириа, близо до Фатима, Португалия, през октомври 1917 г. се случило необичайно събитие. Три пастирчета получават видение – женски образ, който децата възприемат като Дева Мария. Тя направила три предсказания пред децата и призовала, колкото се може повече хора да се съберат по обяд на 13 октомври същата година. Тогава щяла да потвърди думите си, чрез знак от слънцето. Хиляди се събрали, водени от любопитството дали наистина ще се случи нещо. Точно по обяд, в уречения час, сред гъстите облаци внезапно слънцето се показало в небето като въртящ се диск. То се движело бързо в различни посоки и променяло големината и цвета си. Събитието от Фатима има дълбок и разтърсващ ефект върху католическата църква и оказва влияние върху политиката и позициите ѝ през ХХ в.

5. Сестра Агнес

10-те най-удивителни религиозни чудеса

42-годишната Агнес Катсуко Сасагава пристига в манастир в японския град Акита през май 1973 година. Няколко седмици след постъпването ѝ в метоха глухата по рождение монахиня получава видение на Дева Мария. На едната ръка на Агнес се появила стигма, която започвала да кърви. В същото време дървена статуя на Дева Мария, която се намирала в църквата към манастира, започнала да кърви на същото място. Това продължило няколко месеца, след което мистериозно раната на статуята зараснала, но пък започнала да плаче. В същото време сестра Агнес била излекувана от глухотата си без лекарска намеса.


4. Свети Мартин де Порес

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Свети Мартин де Порес е роден през 1579 г. в Лима, Перу. Усетил призвание да служи на Бога, той постъпва като Брат в Ордена на Доминиканците. Прочут с милосърдните си дела в полза на бедните, болните и страдащите, той бива удостоен с множество свръхестествени дарове. Имал способността да изцелява от различни болести. Приписва му се възможността да бъде на две места едновременно. Мартин де Порес бил забелязван, докато самият той си бил в дома си в Перу. Порес е първият тъмнокож, канонизиран от Католическата църква през 1962 година.

3. Статуята на Картаго

10-те най-удивителни религиозни чудеса

През 1635 година младо момиче в Картаго, Коста Рика, намерило на пътя малка статуя на майка и дете и я отнесла вкъщи. На следващия ден статуята изчезнала от дома ѝ, но по-късно отново я намерила на същото място, откъдето я взела. След като тази случка станала още веднъж, момичето занесло статуята на местния свещеник. След като той ѝ казал, че това е Мадоната и детето, девойката поставила статуята в кутия. Статуята пак изчезнала и в крайна сметка била поставена на видно място в базиликата Нуестра Сеньора де лос Анхелес.


2. Евхаристичното чудо

10-те най-удивителни религиозни чудеса

През VІІІ век в Ланчано, град в Италия, монах от ордена на свети Василий Велики служел литургията в манастирската църква „Св. Лонгин“. След освещаването на обредния хляб и виното, символизиращи плътта и кръвта на Христос, монахът спрял за момент, измъчван от съмнение дали Иисус наистина присъства в Светата Евхаристия. Тогава се случило чудото: част от осветения хляб се превърнал пред смаяния му поглед в кървяща плът, а виното придобило вида на прясна кръв, която постепенно се съсирила. Хлябът и виното били запазени в стъкленици, а през 1970 година научни изследвания доказали, че плътта и кръвта наистина имат човешки произход.

1. Света Клелия Барбиери

10-те най-удивителни религиозни чудеса

Клелия Барбиери е родена през 1847 година в Сан Джовани ин Персичето, провинция Болоня. Тя е основателка на католическата религиозна общност „Най-малките сестри на нашата Скръбна майка“. Умира в близкия манастир едва 23-годишна от туберкулоза. На смъртния си одър казала на своите посестрими, че няма да ги изостави и ще бъде винаги с тях. Те обаче загубили вяра в своите сили. И тогава, 1 година след смъртта на Клелия, докато се молят в стаята, в която е починала, чуват гласа ѝ, който се слива с техните. Това им вдъхва увереност да продължат напред. И до днес този глас не спира да се чува в църквата, по време на молитвите или на песнопенията. Обявена е за блажена през 1968 година, а за Светица през 1989 година.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.