Всеки от нас иска да има красиви, бели и най-вече здрави зъби. И прави каквото е нужно по въпроса: мием ги сутрин и вечер, редовно посещаваме зъболекаря си, внимаваме със сладкишите и въобще с храната, за която знаем, че вреди на зъбите ни. Това, че се стремим да поддържаме висока устна хигиена е страхотно, но понякога това, което си мислим, че е безопасно се оказва най-вредно за зъбите ни и красивата ни усмивка.

За да ви предупредим, докато не е станало късно, съставихме списък с 10 добре познати продукта, за които вероятно не знаете, че могат да нанесат непоправими вреди на вашите зъби. А дали има връзка между болните зъби и влошената функция на вътрешните ни органи?

10. Боровинки

Самите боровинки не оказват влияние върху здравината на зъбите, но прекаляването с тях може да промени цвета им. Разбира се, ако не консумирате боровинки твърде често, няма от какво да се притеснявате. Ако обаче сте от хората, които не могат без да си похапнат от вкусния плод със силни антиоксидантни свойства, трябва да имате предвид, че с с течение на времето е възможно зъбите ви да придобият жълтеникав оттенък.

9. Бяло вино

Ценителите на бялото вино ще трябва да избират: или любимата напитка, или здрав зъбен емайл. Ако сте податливи към свръхчувствителност и чупливост на зъбите, тогава за вас е вторият вариант.

8. Червено вино

Също като боровинките, червеното вино не се отразява на здравината на зъбите, но променя цвета им в неприятен сивкав нюанс.


7. Чипс

Тук всичко е просто: чипсът съдържа високо количество бързи въглехидрати, които в контакт със слюнката се превръщат в глюкоза, а това крие риск от появата на банален, но неприятен кариес. Освен това чипсът съдържа „специални“ видове брашно, които могат да образуват зъбна плака.

6. Дъвки

Мислим, че ако дъвката не съдържа захар, не може да причини вреда на зъбите ни. Но основната опасност, която се крие в дъвката не идва от нейната сладост, а в деструктивното ѝ действие върху пломбите, коронките и мостовете в устата ни.

5. Пуканки

В киното без пуканки! Как така? Струва си да помислим върху този вариант, тъй като във всеки пакет има неизпукани зрънца царевица, които могат да повредят пломбите и по-слабите зъби. Освен това и те като чипса съдържат бързи въглехидрати, които образуват така вредната за зъбите ни глюкоза.

4. Домати

Подобно на цитрусовите плодове, и доматите са с висока киселинност. Това не се отнася само за пресните, но и за консервираните домати. Киселинността им може да причини непоправими щети на зъбния емайл и значително да увеличи чувствителността на зъбите. Затова бъдете внимателни, когато готвите ястия с много домати. Ако не можете без тях – просто добавяйте по щипка захар към гозбата, за да намалите вредната киселинност.


3. Хляб, паста и картофи

Все продукти, които съдържат голямо количество нишесте. То полепва по зъбите и остава в устата за дълго време. Прилепналите частици благоприятстват образуването на зъбна плака. В съприкосновение със слюнката нишестето се преобразува в захари, които причиняват кариеси, а и не само.

2. Сушени плодове

Ако сушените ябълки и круши са просто сладки, то захарта от сушените кайсии, сливи и другите „дъвчащи“ плодове буквално полепва по зъбите ни. Както знаете, захарта е враг №1 за зъбите ни – тя предизвиква образуването на кариеси и разваля емайла.

1. Чай

За никого не е тайна, че чаят съдържа кофеин, който в големи количества може да предизвика общ негативен ефект върху организма. И все пак той не уврежда устната кухина. Вредният в случая е флуоридът, който може да окаже неблагоприятно влияние на зъбите. Флуоридът по принцип е полезен в определени количества, но предозирането може да доведе до сериозни заболявания на зъбите и костите. За да избегнете подобни проблеми, ограничете чая до не повече от 4 чаши на ден.

Бонус:

Някои лекари твърдят, че съществува връзка между болния зъб и влошеното функциониране на отделните органи в нашето тяло. Например, проблеми с резците означават и заболяване на бъбреците или пикочния мехур. Доказването на подобна връзка е трудно, но ако искате да си спомните кой зъб за кой орган е отговорен – просто погледнете схемата.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *