10 мистерии около личности, чиято смърт никога не е потвърдена

Шокиращи истории, неочаквани събития и редица въпроси, изникващи след оскъдната информация за случилото се. Ще ви разкрием 10 мистерии около личности, чиято смърт никога не е потвърдена.

1. Цар Александър I

Цар Александър I може би е един от най-изявените хора на всички времена, който успява да фалшифицира собствената си смърт. Той бил само на 23 години когато сяда на трона през 1801 година. Баща му бил убит и често се правели опити за отнемането на живота на самия Александър по време на цялото му царуване. Точно преди смъртта му обаче, той казва на своите близки приятели, че крои планове да се откаже и да се оттегли в провинцията.

Официалната версия е, че владетелят умира от тиф, при странни обстоятелства, след шестчасов разговор със своята съпруга. Погребението му е проведено при затворен ковчег, аутопсията му била неубедителна, а когато гробът му е отворен, се установява, че е празен. Смята се, че е възможно той да е приел самоличността на Феодор Кузмич и да е изживял живота си като скитник.

2. Адолф Хитлер

Мислите си, че знаете какво се е случило с лидерът на Нацистка Германия – Адолф Хитлер? Информацията за него сочи, че той и Ева Браун били намерени мъртви в бункера, след като погълнали отрова. Дали обаче се е случило точно това?

Някои смятат, че Хитлер е открит от руските войски, които скрили останките му, а местоположението на тялото му запазили в тайна, за да може неонацистите да не се прекланят на гроба му. През 1970 година тялото му било кремирано и изхвърлено в река Бидериц. Руският държавен архив запазил фрагмент от челюстната му кост – доказателство, чиято автентичност бе поставена под съмнение от някои изследователи и историци. За други пък по-достоверна остава идеята, че предвождащият германската армия може да е избягал далеч и да е починал години по-късно.

3. Шон Флин

Единственото дете на Ерол Флин, Шон Флин имал обещаваща кариера като известен фотожурналист. Шон бил назначен в Камбоджа през 1970 година, но по време на пътуването той и другата журналистка с него – Дана Стоун били заловени от комунистически партизани.

Въпреки че днес се предполага, че е загинал в плен, нищо все още не е доказано. Счита се, че са държани в плен поне в продължението на една година. Майката на фотожурналиста – Лили Дамита дълги години се опитва да открие изчезналия си син, докато в крайна сметка през 1984 година, склонява глава и официално го обявява за „мъртъв“. През 2010 година плъзнали слухове, че тялото на Флин е открито. ДНК тестовете обаче не успяват да покажат съвпадение, с което се изгуби и последната надежда, че някога светът ще разбере какво се е случило.


4. Били Хлапето

Човекът, роден под името Хенри Маккарти и по-късно станал известен като Уилям Х. Бони и Били Хлапето ще остане завинаги в историята на Стария Запад.

Той бил само на 21 години, когато най-накрая бил заловен от шериф Пат Гарет и осъден за убийство. След като присъдата му влиза в сила, той успява да избяга от затвора и в продължение на два месеца е на свобода. Легендата разказва обаче, че Гарет го хваща и застрелва във Форт Сумнер през юли 1881 година. Никой не вижда тялото му и слухът, че Били Хлапето остава жив онази нощ, дълго време витае сред местните. Най-вече, защото по онова време Гарет спокойно можел да подкупи служителите да признаят смъртта му, използвайки наградата от извършеното.

5. Амелия Еърхарт

Смъртта на първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, ще остане една от неразгаданите загадки, измъчваща редица от почитателите на Амелия Еърхарт.

Въпросите, надвиснали над случилото се, клонят към това дали Еърхарт намира смъртта си чрез удавяне в морето или умира от глад, попадайки на далечен остров. Какво може да се е случило с нея, ако тя и екипажът ѝ се е озовал в плен на японците? Разследването и до днес не успява да открие отговорът на въпроса – къде изчезна най-известната жена-пилот в света?

6. Луи Льо Принс

Луи Льо Принс става известен със заснемането на първите движещи се изображения, които успяват да се превърнат във филм. Съдбата на Принс обаче прави така, че събитията от 16 септември 1980 година да приличат повече на сюжет на филм, отколкото на реалност.

Всичко започва когато Луи Льо Принс предприема пътуване до Америка, за да патентова своите устройства за записване на филми. Когато локомотивът обаче спира в Париж, не остава следа нито от Принс, нито от неговия багаж. Конспиративните теории замесват в изчезването му името на Томас Едисон – човекът, който получава заслугата за изследванията, които Принс така и не успява да патентова. Едно е сигурно, предвид целта на пътуването, няма вероятност Луи сам да е решил да сложи край на живота си.

7. Харолд Холт

Как е възможно един лидер на цяла страна да изчезне безследно? Това се случва с министър-председателят на Австралия – Харолд Холт на 17 декември 1967 година, когато отива да поплува, но така и не се връща.

По случая се пораждат редица конспиративни теории за неговата смърт, въпреки факта, че едно от най-вероятните стечения на обстоятелствата сочи – удавяне. Издирването на телесните му останки започва веднага след инцидента, но разследващите така и не успяват да открият нищо.


8. Джим Грей

Джим Грей е изключително влиятелен компютърен учен, който успява да заслужи наградата „Тюринг“ през 1998 година. Той работи като технически сътрудник в компанията Microsoft в продължение на много години и работата, която вършел за фирмата била забележителна. Всичко това приключва на 28 януари 2007 година – денят, когато Грей е видян за последен път.

Той се качва на своята 40-футова яхта „Тенейъс“ и предприема кратко пътуване край Сан Франциско, за да разпръсне пепелта на майка си. Внезапно той изчезва и така и не успява да се върне при семейството си. Ако с него се е случил инцидент, индикаторите на лодката незабавно щяха да посочат, че е претърпяна катастрофа. След дълго търсене, едва през 2012 година, Джим Грей е обявен за мъртъв на 68-годишна възраст, въпреки че останките му никога не са открити.

9. Форест Шаб

Форест Шаб е канадски рапър, известен като DY, чиято кариера приключва преждевременно, малко след като е започнала. Причина за това стечение на обстоятелствата е мистериозното му изчезване от 18 ноември 2010 година.

Изпълнителят с радост планирал двуседмично пътуване до Мексико, от което така и не се завръща. Версиите, надвиснали над неговото изчезване, се колебаят от убийство до започването на нов, скромен живот, далеч от славата и дома.

10. Брайън Шафър

Сред мистериозните събития безспорно се нарежда и случая на студента по медицина – Брайън Шафър. В нощта на 1 април 2006 година, Шафър влиза в бар с приятелите си, но никога не излиза от него. Единствената информация, до която разследващите на случая успяват да се доберат са кадри, записали влизането му в заведението, консумацията на алкохол по време на престоя му, кратък телефонен разговор с приятелката му и нищо повече.
В диапазона от 1:30 до 2:00 сутринта, Брайън Шафър изчезва безследно. Липсват записи на неговото излизане от бара, както и улики за неговото убийство. Случаят на студента остава неразгадан и до днес.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *