Котките са интелигентни, любвеобилни, сладки и изключително атлетични животни. Сред тях има първенци в скоростното бягане и ловкостта.

Известно е, че домашните котки не могат да развият скорост при бягане, по-голяма от 13.5 км/ч. На теория мъркащите домашни любимци са способни да развият максимална скорост от 50 км/ч, но на много късо разстояние. Техните диви родственици обаче са доста по-пъргави.

Представяме ви най-бързите котки в света. В списъка са включени както представителите на дивия свят, така и домашни.

10. Барханна котка

10-те най-бързи котки в света

На къси разстояния дребният хищник е в състояние да развие до 40 км/ч в преследване на плячка. Животното обикновено се движи бързо и е способно да измине по 10 километра на ден. Заради малкия си размер, тази порода котки има доста доста врагове сред дивата природа, най-вече хищни птици и чакали. Това е и една от причините котето да се движи толкова бързо – не само заради търсенето на храна, а и за да се предпази от другите хищници.

9. Египетски мау

10-те най-бързи котки в света

Най-бързата котка в света, която не живее в дивата природа. Максималната скорост, която може да развие тази дребничка красавица е 58 км/ч на къси разстояния. Ако египетския мау имаше по-големи размери, например колкото леопард, то със сигурност щеше да се конкурира с него по бързина. Тя е изключително красива, гъвкава и мускулеста котка с тегло между 3 и 6 кг, в зависимост от пола. В Египет това животно се счита за свято и символизира богинята на Луната.

8. Леопард

10-те най-бързи котки в света

Леопардът е отличен катерач и когато хване жертвата си я отнася на някое дърво където се храни на спокойствие. Вратът и зъбите на леопарда също са много здрави, за да може да качи плячката си на високо. Ноктите му също са внушителни. Ловува нощем, а през деня предпочита да спи, скрит в храсталаците. Въпреки че високата скорост не е от определящо значение за изхранването на тези котки, при необходимост те могат да развият скорост до 60 км/ч.


7. Тигър

10-те най-бързи котки в света

Един от най-бързите представители на семейство котки в света. На къси разстояния, тигърът е способен да развие скорост до 60 км / ч. По време на преследването на плячката си, те правят скокове с дължина до шест метра и височина до пет метра. Въпреки тези уникални физически способности на тигъра, само един от 10 опита за лов завършва с успех. Тези хищници са склонни към напълняване, теглото им може да достигне 300 кг, а дължината на тялото до три метра, без опашката. Това е една от причините скоростта им при бягане да бъде доста по-ниска от тази на пъргавия и атлетичен гепрад.

6. Пума

10-те най-бързи котки в света

Пумата или планинският лъв, или планинската котка, или пантерата в зависимост от региона, който населява, държи рекорда на Гинес за животно с най-много имена. Само в английския език за това животно са известни над 40 различни имена. Това харизматично животно е способно на мощни спринтове на къси разстояния, при които развива скорост до 75 км/ч. Пумата е голямо, но слабо животно. Заедно с опашката достига дължина от над 2 метра, а теглото ѝ варира между 50 и 100 кг. Именно размерите, ниското тегло и атлетичното тяло на пумата ѝ помагат да бъде толкова пъргава.

5. Снежен барс

10-те най-бързи котки в света

Известен още като снежен леопард или ибрис, този хищник от семейство „Котки“ е разпространен високо в планините на Средна Азия. Това рядко и изключително красиво животно е способно да развие скорост до 80 км/ч на къси разстояния. Характерно за барса са неговите 6-метрови скокове на три метра височина. Снежният барс има къси, но изключително силни, мускулести крака и дълга опашка, която изпълнява функцията на кормило по време на движение с висока скорост. Опашката на някои представители може да достигне дължина 2.5 метра. Иначе животните са дребни, тежат едва 55 кг. Ибрисите се считат за животните, които обитават най-високите места в света. Максимална височина, на която е бил забелязван снежен леопард е 6 000 метра над морското равнище.

4. Лъв

10-те най-бързи котки в света

Царят на животните е способен да развие 80 км/ч само за 20 метра разстояние. В преследване на плячката си, лъвът може да запази скорост от 60 км/ч в следващите 100 метра. Доста добър резултат за такова едро животно. Някой представители на вида достигат 250 кг, което не им позволява да поддържат скоростно темпо за по-продължително време. Това е и причината лъвовете да предпочитат нападенията на къси разстояния, като се опитват да се промъкнат до плячката си възможно най-дискретно. Обикновено хищникът хваща плячката си с мълниеносен скок.


3. Черна пантера

10-те най-бързи котки в света

В допълнение към внушителната скорост от 88 км/ч, която тези животни могат да развият, пантерите се отличават и с това, че са смятани за най-опасните хищници на планетата. Те са изключително кръвожадни и когато са гладни са способни да се нахвърлят върху всяко живо същество, включително и човек. Безстрашието е присъщо за пантерите, за разлика от другите хищници, те не се опитват да се скрият, когато видят човек. Напротив, пантерите се стремят да живеят възможно по-близо до хората.

2. Ягуар

10-те най-бързи котки в света

Името на ягуара произлиза от Южноамериканската индианска дума “jaguarete”, която означава „звяр” като наставката „ete“ означава „истински“.
Скоростта от 90 км/ч, животното е способно да развие на къси разстояния, в момент на преследване на плячка. Характерно за тази гигантска котка е способността ѝ да скача на височина над 6 метра. На външен вид наподобява леопарда, но ягуарът е с по-големи размери. Дължината му надхвърля 2 метра, без опашката. Има къси, мускулести крака и силно набито тяло. Ягуарът е третата най-едра котка в света след тигъра и лъва.

1. Гепард

10-те най-бързи котки в света

Гепардът е най-бързото животно, не само сред котките, но и сред всички животни в света. Само за три секунди, гепардът е в състояние да развие 112 км/ч. Максималният регистриран пробег на животното на къси разстояния е 140 км/ч. Гепардът има слабо, елегантно тяло и добре развита мускулатура. На практика този хищник няма телесни мазнини. Теглото му, когато достигне максимални размери, е само 65 кг. Този факт и „аеродинамичната“ структура на тялото му, позволяват на гепарда да развива такава впечатляваща скорост. При максимални усилия в атака, дишането на гепарда се учестява до 150 пъти в минута. Освен всичко това, докато преследва плячката си, животното е способно да прави светкавични промени в посоката на движение. Много лошо за набелязаната цел, която остава с почти никакви шансове за оцеляване.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *