Има една вечна война. Тя е като дербито ЦСКА – Левски. Като спорът “яйцето или кокошката”. Като битката между половете. Това е войната между динята и пъпеша.

Привърженици на единия или другия плод постоянно се карат по форумите, разменят си гневни реплики по улиците и се ненавиждат до гроб. Аз съм върл фен на динята.

Сервират ли пъпеш на моята маса, ставам и си тръгвам. Ако на сергия продават пъпеши, я отминавам безпардонно. Но няма нищо вечно. Хората остаряват и възгледите им се променят.


Прочетете тези плюсове на пъпеша и вашите възгледи също могат да се променят. Представям ви 10 причини да заобичате пъпеша. След като ги видите, ще хапнете поне едно парче, сигурна съм.

Пъпешът е стара земеделска култура, известна още от времето на вавилонците. Произхожда от Азия. В Европа и България е пренесена в началото на новата ера от древните гърци и римляни.

10 причини да заобичате пъпеша

1. За пъпеша в далечния Изток казват, че прави косата блестяща, очите млади, устните свежи, желанията силни, възможностите изпълними, мъжете желани, а жените прекрасни.

2. Съдържащите се в пъпеша каротеноиди са отлично средство за профилактика срещу рак. Колкото повече пъпеш ядете, толкова по-малко ракови клетки ще има в организма ви. Пъпешът съдържа антикоагулант и аденозин, които не позволяват на кръвните телца да образуват тромби. Затова плодът намалява риска от инсулт. Консумираните парченца пъпеш разреждат кръвта, а съдържанието на мед превръща плода в чудесен електролит, който контролира кръвното налягане.

3. За пушачите е хубаво да знаят, че пъпеша е много полезен. Той подпомага работата на белите дробове поради съдържанието на витамин А. Те трябва да хапват повечко пъпеш, като по този начин могат да си набавят загубата на въпросния витамин.

4. Кората от пъпеш има благотворно въздействие, наложена върху изгоряло, малки рани, синини. При изгоряло се препоръчва още налагане на замръзнал сок от пъпеш. Ваната с пъпеш може да подтисне силно изразени алергични състояния. Прави се като във вода с температура 36-37 градуса се сипва чаша сок от пъпеш или се поставят парченца или кори от него. Седем процедури са достатъчни.

10 причини да заобичате пъпеша

5. Летният плод е много полезен за кожата и косата. Редовната консумация на пъпеш защитава кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи, сочи изследване, проведено от френски учени. Плодът е с високо съдържание на силиций, като това оказва благотворно действие върху състоянието кожата и косата.Този ценен микроелемент подобрява състоянието на кожата, бори се с бръчките и с акнето. В пъпеша е било открито и веществото инозит, което придава гъстота и блясък на косите. Учени от Южна Корея успели да извлекат от плода на пъпеша ликопин – веществото, забавящо процесите на стареене и предотвратяващо появата на злокачествени тумори.

6. Пъпешът попълва витаминния запас на човешкия организъм. Повишава имунитета на тялото, понижава нивото на холестерол в кръвта, предотвратява появата на атеросклероза – хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Редовното пиене на сок от пъпеш прочиства цялостно организма от микроби и бактерии, и предотвратява появата на инфекции. Полезните вещества в пъпеша оказват положително влияние на лечението на ревматизъм, алергия, псориазис и дерматит. Пъпешът оказва безценна помощ при борбата с анемията, хемороидите и запека.

7. Пъпешът е много по-малко калоричен от шоколада, но също като него влияе положително на настроението. Изключително полезна храна, която бори стреса, благодарение на съдържанието на ензима супероксид дисмутаза. Той има силно антиоксидантно действие и може да облекчи симптомите на хроничен стрес. Редовната консумация на плода съдейства за намаляване симптомите при депресия и нервни разстройства. Пъпешът съдържа вещества, които действат благоприятно върху кората на главния мозък. Ако сме нервни или тъжни, консумацията на няколко парченца пъпеш ще подобри настроението ни. Съдържащите се в пъпеша вещества съдействат за изработката на серотонин – хормона на радостта и доброто настроение.

10 причини да заобичате пъпеша

8. Летният плод ще ни помогне и ако искаме да намалим телесното си тегло. Той не доставя на организма нишесте, но го зарежда с ценни за него вещества – монозахариди. Пъпешът създава усещане за ситост и е добър начин за вкусно отслабване. Особено благоприятно действие при затлъстяване оказва сокът от пъпеш. Той има способността да извежда от организма излишните течности, което значи да се бори с целулита и да препятства отлагането на мазнини. Въпреки съдържанието на захари, пъпешът е абсолютно подходящ плод при желание да се отслабне, което се дължи на високото съдържание на течности в него – 67 % и сравнително ниската му калоричност 42 ккал на 100 г. Няколко парченца от плода засищат и същевременно извеждат токсични вещества от организма.

9. Не бива да се забравя и ценната му роля като основен набавител на желязо, особено ако става въпрос за анемия, по време на бременността. Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.

10. Пъпешът е полезен и за мъжете също. От древни времена, импотентността при мъжа е третирана със семена от пъпеш. Те са били смесвани с мед – пресни или сушени. Семките съдържат алфа-токофероли, компонент на витамин Е, които стимулират фертилността.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.