Египетският мау е сред най-красивите породи котки в света.

Тя е изключително грациозна и аристократична и има богата история.

Една древна египетска легенда разказва, че Богът на Слънцето Ра се преобразявал в петниста котка, за да победи гигантски змей. Ето и 10 удивителни факта за Египетския мау.

1. Малко древна история

Тази котка обитавала земите на Древен Египет още преди 4000 години. Твърди се, че произходът на Египетския мау е от африканска дива котка. Тя е била сред най-предпочитаните домашни любимци, защото умее да лови мишки, а също така е кротко животно.

2. Пазена от древните закони

Правилата на Древен Египет гласят, че ако човек с колесница прегази Египетски мау, веднага се осъжда на смърт.

3. Съвременната порода

Преди около век започва съвременната история на Египетския мау. Тогава селекционери от Италия, Швейцария и Франция решават да направят тази котка една от най-известните и елитни в света. Опитът им се оказва неуспешен, защото в Европа няма подобни котки. Основоположник на съвременната версия на Египетския мау е руската княгиня Наталия Турбецкая, която живеела в Италия. Тя отпътувала до Кайро и взела котки директно от улицата. Те сложили началото на цяла родословна линия.

10 удивителни факта за Египетския мау

4. Изключителна рядкост

В наши дни Египетския мау се счита за изключително рядка порода и по света има пръснати много малко такива котки. Те могат да бъдат намерени в Швейцария, Италия, САЩ и още няколко държави, които имат специални развъдници на Египетски мау.

5. Скарабей на челото

Истинската представителка на тази порода има скарабей на челото, а също така и „грим на богинята Бастет“. Скарабеят е голяма буква М изрисувана на челото и W към ушите, а гримът представлява две дълги линии, очертаващи очите. Когато се яви на изложба, Египетският мау се оценява по тези качества.


6. Щастливата мау

Може да се разбере, че Египетската мау е щастлива, когато застане на задните си лапи и започне да подскача като цирково куче.

7. Най-бързата домашна котка

Египетската мау е изключително бърза котка. Тя може да развие скорост до 58 километра в час, освен това има перфектен слух и отлично зрение.

10 удивителни факта за Египетския мау

8. Заедно в отглеждането на потомците

Понякога мъжкият мау помага на женската при раждането, а после стои неотлъчно до семейството си, докато малките не пораснат.

9. Привързва се само към един

Интересен факт е, че Египетският мау обикновено се привързва само към един човек в семейството. Към останалите се отнася с пренебрежение и в повечето случаи ги избягва.

10. Малки недостатъци

Тази котка обожава да се катери на високо, много интелигентна е и лесно се научава да отваря чекмеджета и шкафове, без значение на каква височина са. Ако случайно скриете нейните играчки, е способна да прерови всичките ви вещи, докато ги открие.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *