Природата е коктейл от удивителни създания, а неговата черешка (или маслинка, както предпочитате) несъмнено е felis silvestris catus или казано извън научната терминология – домашната котка.

И както е при добрата храна или питие, това създание е само за ценители. Останалите, които си „пийват“ само по празници, по-добре да се радват на красотата му от разстояние.

Вече извън кръга на метафорите и шегите – предлагаме 10 ценни изпитани съвета за отглеждане на здрава и щастлива котка. Да видим кои са те:


1. Без една може, с една – не! Вземете си поне две!

През първите месеци от своя живот малките котенца са изключително активни. Те ще търсят своя партньор в игрите, а вие вероятно няма да сте на разположение достатъчно често. Е, това няма да се случи, ако си вземете две (или повече, ако имате смелост) котета. Така ще им осигурите нужното социално общуване със себеподобни и ще им набавите компания за самотните делнични дни. Освен това, присъствието на друг член от същия вид, ще редуцира и стреса от отделянето от майката.

2. Храната трябва да се подбира внимателно

След като вече сте се заредили с двойна доза любов, е време да помислите за нейната прехрана. Специализираната храна, която се предлага на пазара за котки под една годинка, не е просто трик на индустрията за купуване на по-скъп продукт. Както е и при хората, грижата през първите години (в случая с котката – месеци) е от решаващо значение за по-нататъшното развитие на организма. В храните за малки котета има високо съдържание на полезни за подрастващ организъм вещества.

Важно е също да преминавате плавно от един вид храна към друг. Препоръчва се за период от седмица-две да се дава по малко от новото лакомство, като постепенно след това дозата се увеличава, за да се избегнат стомашни проблеми.

3. Обезпаразитяването трябва да осъществява под контрол на ветеринар

Макар и да сте решили да не пускате котката си навън, е добре да се погрижите за превенцията на някои заболявания, особено когато сте я приютили от улицата. Освен това ние също излизаме и можем да донесем с обувките си някои неприятни за любимеца изненади. Затова е важно да обезпаразитявате животното, но с подходящите препарати. Не използвайте обезпаразятиващи без да сондирате мнение със запознат. Повечето препарати, които се предлагат в зоомагазините, не са специализирани за животни в млада възраст и могат да бъдат опасни за тях. Вашият ветеринар ще прецени вида и количеството на веществата, подходящи за случая. Не допускайте животното да се сдобива с каквито и да е паразити, защото те могат да предизвикат трайни стомашни или още по-сериозни увреждания.


4. Обмислете добре ваксинацията

Попитайте ветеринар кои ваксини са подходящи за вашето коте и кога е най-добре да бъдат поставени. Животинката може да се зарази с някои опасни вируси и при елементарно посещение до ветеринарния кабинет, така че се консултирайте подробно със специалистите преди да се откажете от ваксинация. Също така се уверете, че котката е здрава преди да я ваксинирате (както е и при хората, ваксини се поставят само на здрав организъм).

5. Научете се да разчитате знаците за здравословни проблеми

Здравата котка (и това няма да ви учуди) е игрива, с пригладена лъскава козина, мокро носле и апетит. Всичко това зависи и от фактори като температурата в помещението, достъп до храна и т.н. Кога обаче трябва да се тревожите и какво да правите? Ветеринарите сочат няколко притеснителни момента, при които е добре да потърсим тяхното съдействие – загуба на апетит, продължително кихане или кашляне, нетипично поведение (животното не реагира на повикване, крие се, отпуснато е, свива се или има тревожен поглед), разстройство (светли воднисти изпражнения на къси интервали), повръщане (повече от два пъти), често влизане и излизане от тоалетната, придружено с тревожно мяукане (говори за уринарни проблеми) и промяна във вида на козината (тя губи своя блясък и се дели на кичури).

ВАЖНО! Избягвайте да лекувате животното сами, а още повече с човешки лекарства. По-голямата част от тях са силно отровни и дори смъртоносни!

10 съвета за котките, които ще ви помогнат в отглеждането им

6. Обмислете кастрация на женската котка

След като вече сте решили, че няма да развъждате вашето животно, е време да се погрижите то да не става жертва на своите хормони и да живее спокойно. Като най-подходящ момент за здравето на вашата женска котка се счита периодът между 6-тия и 8-мия месец. Най-добре е тя да не се е разгонвала или да я кастрирате между първото и второто разгонване – това намалява риска от образуване на тумори на млечните жлези в по-късен етап от живота.

7. Обмислете кастрация на котарака

Върлуват митове и легенди, че кастрацията осакатява. По-скоро осакатяват опитите на мъжкия да намери женска, хвърляйки се от осмия етаж. Звучи като шега, но за съжаление не е. Нагонът при мъжките е толкова силен, че води дори до агресивно поведение и котката буквално се измъчва.

Кога обаче е най-подходящият момент да прекратим агонията на своя котарак? Съвременни проучвания сочат, че е добре мъжкарите да се развият напълно преди да се пристъпи към тази крачка. Това е периодът от навършване на година нататък. Предполага се, че ранното кастриране може да доведе до проблеми с уринарния тракт във времето.


8. Осигурете им убежище

Сигурно сте попадали на поне един от многото клипове с котки, сгушени във всякакви тесни пространства – чаши за бира, кутийки, купи. Пухкавите топки любов обичат да се сгушват, а също и да се катерят. Така се чувстват сигурни и им е по-топло. Онлайн пространството изобилства от магазини за животни, а също и от клипчета и статии за това как да си направим сами къщички, палатки, катерушки… Понякога и една кутия за обувки или кашон се радват на голям успех. Опитайте!

9. Зареждайте ги със слънце

Като всички живи организми, котките имат нужда от витамин D, за да са здрави. Ветеринарите съветват да прекарват поне по петнайсет минути на ден на открито. Старайте се да им осигурявате достъп до слънчеви помещения. На пазара се предлагат мрежи, с които можете да обезопасите пространствата, така че да не сте постоянно нащрек за прелитащи покрай прозореца супергерои.

10. Премахнете отровните растения

Някои стайни растения са не просто отровни за котките, но дори токсични и могат да доведат до летален изход. Погрижете се те да нямат достъп до следните цветя: Есенен минзухар, Азалия, Нарцис, Дифенбахия, Лале, Каланхое, Лилиум, Сагова палма, Зокум, Градински карамфил, Аспарагус, Циклама, Бегония, Гигантска драцена, Юка, Дърво на живота, Коледна звезда, Алое Вера. Един клик и можете да видите как изглежда всяко едно от тези коткоубийци!

Тази статия има за цел да насочи вниманието на стопаните към най-важните моменти в отглеждането на котката. Тя се позовава на съвети от ветеринари, но не е заместител на професионалното мнение и грижа. В крайна сметка най-важното е да намерите своя специалист, човекът, на когото имате доверие… да обичате това неповторимо произведение на природата!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *